11.11.2021

Ліміт в Електронному кабінеті

У формуванні ліміту бере участь безліч складових. Найпростіше дізнатися про ці дані в Електронному кабінеті (ЕК). Адже в ньому можна подивитися всю потрібну інформацію відразу в режимі онлайн! Давайте розберемося як.

Загальні дані про ліміт

Знайти в ЕК такі дані неважко. Для цього необхідно:

— увійти до особистої (приватної частини) ЕК (за допомогою ЕЦП);

— у лівій частині вікна обрати розділ «Система електронного адміністрування ПДВ».

У ньому будуть три підрозділи (див. таблицю нижче).

В усіх підрозділах інформація наводиться за хронологією від найсвіжіших операцій до найстаріших.

Так-от, щоб дізнатися розмір ліміту, достатньо зазирнути до підрозділу «Реєстр операцій». З’явиться таблиця, в якій можна знайти як значення самого ліміту (показника ∑Накл), так і кожної його складової (кожного компонента формули).

А також у такій таблиці можна відстежити, яким чином кожна операція в СЕА вплинула на ліміт. Тому вже з першого рядка таблиці можна дізнатися не лише про останню операцію, проведену в СЕА, але й суму поточного ліміту, а також кожну його складову на момент перегляду розділу.

Звірити ці таблиці (значення всіх дев’яти складових формули і підсумкове значення ліміту ∑Накл) можна з Витягом про ліміт за формою J/F1401206.

Розділ СЕА в Електронному кабінеті

Розділ ЕК «Система електронного адміністрування ПДВ» включає 3 підрозділи:

Реєстр операцій

містить перелік усіх операцій, зареєстрованих у СЕА (зокрема, дані про реєстрацію ПН/РК, поповнення ПДВ-рахунку тощо) і в деталях розкриває величину ліміту

Реєстр транзакцій

містить інформацію про всі операції з електронним ПДВ-рахунком (зарахування коштів, списання коштів, актуальний залишок коштів

на ПДВ-рахунку тощо)

Інформація про суму перевищення

містить інформацію про таку складову ліміту, як ∑Перевищ, а також дозволяє подивитися результати порівняння даних ПДВ-звітності з даними ЄРПН

Деталі

Крім загальної інформації про ліміт, в ЕК можна отримати детальну інформацію про кожну з його складових.

Допомогти в цьому можуть й інші розділи ЕК. Наприклад, інформацію про вхідні та вихідні ПН/РК можна також дізнатися з таких розділів ЕК, як «Єдиний реєстр податкових накладних» і «Реєстрація ПН/РК».

Показники ∑НаклОтр і ∑НаклВид. Показники ∑НаклВид і ∑НаклОтр формуються із сум ПДВ, зазначених у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Дізнатися про те, реєстрація в ЄРПН яких ПН/РК вплинула на розмір ліміту, передусім можна в підрозділі «Реєстр операцій». Для цього достатньо в ньому зробити вибірку даних за відповідними типами операцій (реєстрація ПН виданою, реєстрація РК отриманого тощо). Вона покаже дату реєстрації ПН/РК в ЄРПН, суму ПДВ у такій ПН/РК і як така операція була врахована в розрахунку формули ліміту.

Крім того, зібрати дані за виданими та за отриманими ПН/РК допоможе в ЕК інший розділ «ЄРПН» (аналог Витягу за формою J/F 1400104). У ньому можна проглянути всю інформацію про документ, дані про який хочете отримати (про дату реєстрації, ІПН покупця/продавця, статус тощо).

Також не зайвим буде зазирнути до розділу «Реєстрація ПН/РК». Зокрема, у його підрозділі «Отримані РК» можна побачити список зменшуючих РК, що надійшли для реєстрації в ЄРПН.

Показник ∑ПопРах. Цей показник включає суми, на які платник ПДВ поповнив свій ПДВ-рахунок. Дані про рух коштів ПДВ-рахунком можна відстежити в підрозділі «Реєстр операцій».

Щоправда, тут будуть операції і з типом «Поповнення рахунку ПДВ», і з типом «Списання з рахунку ПДВ». Тому, зробивши вибірку даних з типом операції «Поповнення рахунку ПДВ», можна отримати дані про те, як поповнення ПДВ-рахунку впливало на ліміт.

Детальнішу інформацію про операції, пов’язані з ПДВ-рахунком, можна подивитися в підрозділі «Реєстр транзакцій».

Показник ∑Перевищ. Цей показник виникає у разі, коли сума ПЗ, зазначених у ПДВ-декларації, перевищує суму ПДВ, зазначену в ПН/РК, зареєстрованих платником в ЄРПН.

Отримати інформацію про нього можна в підрозділі «Реєстр операцій», зробивши вибірку за типом операції «Реєстрація перевищення ПЗ над сумою податку». А детальніше — у спеціальному підрозділі «Інформація про суму перевищення» розділу «СЕА ПДВ». За його допомогою можна дізнатися вже розраховане значення ∑Перевищ за обраний період і проаналізувати дані, що взяли участь у такому розрахунку.

Показник ∑Митн. Цей показник враховує суми ПДВ, сплаченого платником ПДВ (на підставі митних декларацій (МД) з урахуванням листів коригування і додаткових декларацій), при ввезенні товарів на митну територію України.

Щоб перевірити, які суми ПДВ, зазначені в МД, сформували показник ∑Митн, достатньо в підрозділі «Реєстр операцій» зробити вибірку за типом операції «Реєстрація митної декларації».

Показник ∑Відшкод. Цей показник збільшується відразу у момент подання платником декларації з ПДВ з додатками Д3 і Д4 із заявленим бюджетним відшкодуванням.

Щоб дізнатися, які суми його сформували, можна в підрозділі «Реєстр операцій» зробити вибірку за типом операції «Реєстрація суми податку, заявленої платником до відшкодування».

Також суми, заявлені платником ПДВ до відшкодування, відображаються в інтегрованій картці платника — ІКП (п. 8 розд. IV Порядку № 5). Тому така операція повинна «засвітитися» й у розділі «Стан розрахунків з бюджетом».

Показник ∑Овердрафт. Цей показник податківці визначають самостійно щокварталу (протягом перших 6 робочих днів, БЗ 101.17), після чого нове «перераховане» значення враховують у формулі ліміту (замість «старого»).

Побачити, чому дорівнює цей показник у поточному кварталі, можна в підрозділі «Реєстр операцій», а точніше — у першому рядку таблиці в графі «Сума овердрафту». А його динаміку — зробивши вибірку за типом операції «Реєстрація суми overdraft».

Показники ∑ВЗ і ∑Переплат. Це «старі» показники, які взяли участь у розрахунку ліміту всього один раз у далекому 2015 році (п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Відтоді вони не змінюються, а просто тягнуться (враховуються) у формулі ліміту.

В ЕК їх можна побачити тільки в підрозділі «Реєстр операцій» у графах «Сума переплат» і «Сума ВЗ».

А щоб з’ясувати, коли така сума уперше взяла участь у формулі ліміту, можна, зробивши вибірку за типом операції «Реєстрація суми переплат» або «Блок від’ємних значень (ВЗ)» відповідно.