11.11.2021

Зменшуючий РК у декларації та ліміт

Крім усього іншого, ліміт у продавця можуть відбирати (через ∑Перевищ) зменшуючі коригування. Про те, що це за випадки і коли через зменшуючі РК може з’являтися ∑Перевищ, зараз поговоримо. Відразу звернемо увагу — для покупця тут немає ніяких особливостей, викривлення регліміту загрожує тільки продавцю.

РК у декларації не того періоду

Ліміт може загубитися, якщо продавець покаже зменшуючий РК у декларації не того періоду. Адже за зменшуючими РК продавцеві важливо правильно визначити період зменшення ПЗ (тобто період відображення їх у декларації). Оскільки продавець може зменшувати ПЗ, по-перше, тільки після реєстрації РК (п.п. 192.1.1 ПКУ), а по-друге, тільки у чітко визначеному періоді — в якому виникло право на таке зменшення. Такий період, у свою чергу, залежить від моменту реєстрації РК.

Для зменшуючих РК — загальні строки реєстрації. У зв’язку з цим щодо строків реєстрації нагадаємо, що взагалі-то для зменшуючих РК на покупців — платників ПДВ абзацом вісімнадцятим п. 201.10 ПКУ встановлений спеціальний реєстраційний строк — 15 календарних днів з дня отримання покупцем — платником РК. Проте досі під цей строк СЕА не переналаштували (оскільки ПКУ не визначений механізм фіксації дати отримання покупцем РК). Тому при реєстрації будь-яких зменшуючих РК (у тому числі на покупців — платників ПДВ) фіскали рекомендують орієнтуватися на загальні строки реєстрації, встановлені абзацами п’ятнадцятим — шістнадцятим п. 201.10 ПКУ. Такі строки, як відомо, залежать від того, в якій половині місяця (першій або другій) складені РК (БЗ 101.15, лист ДПСУ від 28.09.2020 № 4039/ІПК/99-00-05-06-02-06). За реєстрацію зменшуючих РК у такі загальні строки не штрафують (лист ДПСУ від 11.10.2019 № 733/6/99-00-07-03-02-15/ІПК). Щоправда, поки на карантині штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, питання 1 інформлиста ДПСУ від 20.03.2020 № 7; БЗ 101.27).

А це означає, що продавець повинен зменшувати ПЗ:

— при своєчасній реєстрації (у загальні строки) — у періоді складання РК;

— при несвоєчасній реєстрації (у загальні строки) — у періоді реєстрації РК.

Адже саме до таких періодів «підтягуються» зменшуючі РК при реєстрації в ЄРПН! Тому якщо показати зменшуючий РК у декларації у своєму (правильному) періоді, то жодного ∑Перевищ не виникне (оскільки розбіжностей декларації з ЄРПН не з’явиться) і не зменшиться ліміт.

РК на повернення. Узяти, наприклад, звичайні РК на повернення. Уявимо, що вересневий зменшуючий РК на повернення товару зареєстрований покупцем із простроченням у листопаді. У такому разі через пізню реєстрацію РК продавець повинен зменшити ПЗ у декларації за листопад. Причому такий зареєстрований із запізненням РК і в ЄРПН підтягнеться також до листопада. Тобто ліміт не знизиться, оскільки жодного Перевищ (розбіжності декларації з ЄРПН) не виникне.

Порівняйте: якщо такий РК показати не в листопаді, а помилково в іншому періоді (приміром, у вересні), то в листопаді виникне Перевищ (оскільки ПЗ у декларації за листопад будуть більше, ніж в ЄРПН). У результаті зменшиться ліміт. Ось чому зменшуючому РК важливо вчасно потрапити в декларацію свого періоду.

Розблоковані РК. Схожа ситуація, якщо продавець врахує не в тому періоді розблокований зменшуючий РК. Нагадаємо: для розблокованих РК важлива дата їх направлення на реєстрацію (оскільки саме цією датою при розблокуванні їх реєструють в ЄРПН).

Тому за розблокованими зменшуючими РК продавець повинен зменшувати ПЗ:

— при своєчасному направленні покупцем зменшуючого РК на реєстрацію — у періоді складання РК;

— при несвоєчасному направленні покупцем зменшуючого РК на реєстрацію — у періоді направлення РК на реєстрацію (див. таблицю).

Період зменшення ПЗ (відображення зменшуючих РК продавцем у декларації)

Звичайний зменшуючий РК (без блокування)

зареєстрований в ЄРПН:

продавець відображає в декларації в періоді:

— своєчасно

складання РК

— несвоєчасно

реєстрації РК

Розблокований зменшуючий РК

направлений на реєстрацію в ЄРПН:

продавець відображає в декларації в періоді:

— своєчасно*

складання РК

— несвоєчасно

направлення РК на реєстрацію

* Своєчасність направлення РК на реєстрацію визначається також з урахуванням загальних строків реєстрації, тобто залежно від того, в якій (першій/другій) половині місяця були складені РК.

Причому якщо через тривале РК-розблокування потрібний період зменшення ПЗ вже минув, то податківці радять продавцеві зменшувати ПЗ шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) до декларації такого періоду (листи ДПСУ від 29.03.2021 № 1246/ІПК/99-00-21-03-02-06 і від 16.01.2021 № 191/ІПК/99-00-21-03-02-06).

РК до зведених ПН за пп. 198.5, 199.1 ПКУ. Врахуйте: для РК, складених до зведених ПН за пп. 198.5, 199.1 ПКУ, встановлений особливий граничний строк реєстрації — 20-те число наступного місяця (абзац сімнадцятий п. 201.10 ПКУ). Тому такий РК, зареєстрований в ЄРПН протягом 20 календарних днів, наступних за місяцем його складання, вважається зареєстрованим своєчасно (лист ДПСУ від 20.07.2021 № 2840/ІПК/99-00-21-03-02-06). Причому, як повідомляється в листі, питання обліку цього строку реєстрації при обчисленні показника Перевищ у СЕА технічно врегульоване. А це означає, що зменшувати ПЗ при своєчасній реєстрації (у 20-денний строк) такого зменшуючого РК треба періодом складання РК, а при несвоєчасній реєстрації — періодом реєстрації. Адже саме до таких періодів підтягнуться ці РК в ЄРПН.

Одним словом, якщо дотримуватися описаних правил і відображати звичайний, розблокований або зведений зменшуючий РК у декларації свого періоду, то ∑Перевищ не виникне і ліміт не загубиться. Інакше якщо зменшуючий РК показати в декларації не того періоду, в якому він урахований у СЕА, то вискочить Перевищ і з’їсть ліміт.

Як уникнути ∑Перевищ?

Якщо зменшуючий РК усе ж помилково врахували не в тому періоді і з’явилося Перевищ, така ситуація в цілому поправима.

Щоб скасувати Перевищ, достатньо виправити помилку, що виникла, і перенести зменшення ПЗ у правильний період. Тобто за допомогою УР скасувати зменшення ПЗ у помилковому періоді і зменшити ПЗ правильним періодом. Тоді після подання УР ліміт перерахують і Перевищ зникне.