22.11.2021

Одиниця виміру в первинці: рецепт Мінфіну

Лист Мінфіну від 06.10.2021 № 41010-07-10/30597

Висновок документа

Одиницю виміру госпоперації зазначають у первинці в натуральних вимірниках за можливості залежно від властивостей, характеру/способу зберігання і витрачання/використання активів

Лист, що коментується, — відгомін наказу Мінфіну від 09.07.2021 № 385. Він, зокрема, підкоригував п. 2.4 Положення № 88* щодо порядку заповнення одного з обов’язкових реквізитів первинного документа — одиниці виміру господарської операції.

* Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

Відтепер одиницю виміру госпоперації Положення № 88 вимагає вказувати в грошовому та за можливості в натуральних вимірниках. Тобто сьогодні первинка повинна обов’язково містити тільки вартісну (грошову) оцінку госпоперації — суму. Без суми (вартісної оцінки) первинка нелегітимна. А ось натуральні показники вказуємо лише за наявності можливості.

З практичної точки зору на більшість первинних документів, зокрема на видаткові накладні, ці нововведення ніяк не вплинули. Адже така первинка містить обидва вимірники: і грошовий, і натуральний (фізичний). При постачанні товарів ми у видатковій накладній вказуємо і ціну за одиницю, і загальну вартість, і штуки (упаковки, комплекти, метри, тонни тощо).

Прикладом, коли первинний документ може не містити натурального вимірника, є послуги перевезення/шиномонтажу/оренди, будівельні/монтажні роботи, якщо їх одиниця виміру — послуга. Тоді в акті на надання послуг/виконання робіт достатньо навести лише вартісну оцінку операції (у грн). Фізичні (натуральні) одиниці виміру не проставляємо.

Що ж думає із цього приводу Мінфін?

На доказ пріоритету грошового вимірника в листі, що коментується, бухрегулятор побудував такий логічний ланцюжок:

— підприємства ведуть бухоблік і складають фінзвітність у грошовій одиниці України;

— за бухпринципом єдиного грошового вимірника вимірювання і узагальнення усіх операцій у фінзвітності здійснюють в єдиній грошовій одиниці (ст. 4 Закону про бухоблік**);

** Закон України «Про бухоблік та фінзвітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

— грошовою одиницею України є гривня (ст. 99 Конституції України);

первинка обов’язково повинна містити грошовий вимірник госпоперації (ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік, п. 2.4 Положення № 88).

Тож Мінфін наполягає саме на оцінці обсягу госпоперації в грошовому вимірнику, а не на обов’язку вказувати в первинці додатково ще й грошову одиницю виміру «грн». Тому первинку заповнюємо так, як і раніше. Ніяких новоявлених реквізитів вводити не треба.

Щодо натурального вимірника Мінфін вважає, що цей показник не є обов’язковим. Його вносимо в первинний документ за можливості залежно від властивостей, характеру/способу зберігання і витрачання/використання активів.

Проставляти натуральний вимірник у первинці чи ні, вирішує керівник підприємства, а не укладач документа. Рішення про те, в якій первинці не вказуватимемо натурвимірник, треба закріпити наказом по підприємству.

Та все ж хоча правила складання первинки дозволяють у видатковій накладній не вказувати натуральний вимірник і податкова накладна на її основі повинна вважатися придатною, проте межа такої можливості визначена нечітко (див. лист ДПСУ від 05.10.2021 № 3717/ІПК/99-00-21-02-02-06). Тому радимо ПДВ-платникам не зловживати відсутністю натурвимірника у видатковій накладній.