№93

Податки & бухоблік, листопад, 2021/№ 93 Інші номери журналу ›
  • Витрати не в тому періоді: наслідки Серед запитань, що надходять на гарячу лінію, окремі стосуються моменту відображення витрат. Наприклад: не показали витрати в II кварталі 2021 року (зверталися до суду, платили судовий збір). Чи можна їх врахувати зараз при складанні поточної декларації з прибутку за рік? Давайте з’ясуємо, чи можна так вчинити та якими можуть бути наслідки.
  • Обліковуємо заміну зниклої частини ОЗ Якщо із підприємства зникає певний об’єкт основних засобів (ОЗ), то проблем із відображенням в обліку такої операції зазвичай не виникає. Водночас бувають випадки, коли, на перший погляд, ОЗ є на підприємстві, але, на жаль, такий об’єкт не можна використати в діяльності, бо із нього зникла якась частина. Про те, як відобразити в обліку таку нестачу, поговоримо далі.
  • Єдинники гр. 3: коли краще з ПДВ? Перед тими ФОП та юрособами, хто працює на єдиному податку (ЄП) у групі 3 (і перед тими суб’єктами, хто тісно співпрацює з такими єдинниками), зазвичай постає питання — на якій ставці ЄП працювати вигідніше? Тобто на ставці 3 % зі сплатою ПДВ чи 5 % — без цього непрямого податку-монстра? Звісно, чіткого рецепту немає, і відповідь, як правило, залежить від тієї діяльності і тих операцій, що виконує єдинник. Давайте розберемо деякі приклади, щоб вам було легше орієнтуватись у таких ЄП/ПДВ-питаннях.
  • Зниження ціни на неоплачений товар і коригування ПДВ Продавець поставив покупцеві товар вартістю 12000 грн (у тому числі ПДВ — 2000 грн). На відвантаження була складена і зареєстрована податкова накладна (ПН). Проте через претензії до якості домовилися про зниження ціни на 10 %. Покупець перерахував оплату у розмірі 10800 грн (у тому числі ПДВ — 1800 грн). Коли продавцеві коригувати податкові зобов’язання з ПДВ? На яку дату складати розрахунок коригування (РК)?
  • Електронний фіскальний чек та авансовий звіт Працівнику фірма надала кошти під звіт для закупівлі канцтоварів. Під час здійснення розрахункової операції продавець йому видав не фіскальний касовий чек, а лише посилання на розрахунковий документ, створений в електронній формі. Як заповнити звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт? Аналізуємо разом ситуацію й шукаємо відповідь.
  • Як ФОП порахувати пенсійний стаж Законодавство про державне пенсійне забезпечення постійно намагаються «удосконалити». Зрозуміло, це відображається на підрахунку пенсійного стажу. Особливо тут дісталося ФОП. Суворі дев’яності роки, недолугі нульові, повні нюансів та сюрпризів. Давайте спробуємо розібратися в цій нелегкій справі — підрахунку пенсійного стажу ФОП, який зібрався поповнити лави пенсіонерів.
  • «Ризиковий» продавець — проблеми ПК і регліміту у покупця У платника ПДВ були досить значні обсяги придбань від контрагента, якого ДПС включила до списку ризикових (за 8-м критерієм ризиковості). У зв’язку з цим виникла загроза, що цього платника теж включать до ризикових. Податківці «люб’язно» порекомендували платнику зняти суми ПК за постачаннями від ризикового контрагента. Але вимагають від платника зробити це так, щоб іще й зменшити суми регліміту, які було враховано формулою за цими постачаннями. Для цього фіскали пропонують зареєструвати зведену ПН на умовний продаж згідно з п. 198.5 ПКУ. Тут виникає купа питань. Давайте міркувати разом, що та як платнику робити.
  • Індексуємо зарплату за грудень 2021 року Індексацію заробітної плати повинні проводити усі роботодавці.
  • Доходи за 2011 — 2021 роки виплачені в листопаді 2021 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у жовтні 2021 року шукайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 85, с. 26.
  • Запізнились із ф. № 20-ОПП: скільки штрафів? За матеріалами категорії 116.12 Бази знань
  • Одиниця виміру в первинці: рецепт Мінфіну Лист Мінфіну від 06.10.2021 № 41010-07-10/30597
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі