07.10.2021

ОСББ і форма № 20-ОПП

Чи треба подавати ОСББ форму № 20-ОПП? Якщо так, то що в такому разі там відображати?

Чи подавати? Платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, фіскалам за основним місцем обліку відповідно до Порядку № 1588 (п. 63.3 ПКУ). У п. 8.1 Порядку № 1588 згадуються також об’єкти, через які здійснюється діяльність.

При цьому жодних винятків зазначені норми не містять. Тобто повідомлення за формою № 20-ОПП подають усі платники податків.

Ключове тут — чи можна зарахувати те або інше майно ОСББ до об’єктів оподаткування, об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, або об’єктів, через які здійснюється діяльність? Із статті «Майно ОСББ» ви вже зрозуміли, що майно в ОСББ може бути у:

— власності, у тому числі спільній сумісній (інвентар, канцтовари, столи, стільці, комп’ютери тощо);

— управлінні (житловий будинок, нежитлові приміщення тощо);

— користуванні (наприклад, комп’ютерну техніку ОСББ може орендувати, хоча відбувається це не часто).

Можна довго сперечатися щодо того, чи є майно ОСББ об’єктом, «гідним» форми № 20-ОПП. Та факт залишається фактом:

подавати повідомлення за формою № 20-ОПП доведеться

Податківці, на жаль, цей факт підтверджують (див. роз’яснення в категорії 116.11 БЗ).

Що зазначати? 1. Об’єкти, які здаються в оренду. Особливо нерухомість (наприклад, якщо ОСББ передає в оренду дах будинку, підвальні приміщення тощо).

Припустимо, що ОСББ здає в оренду дах будинку для розміщення рекламних конструкцій. Нагадаємо: дах — це частина спільної власності мешканців, переданої об’єднанню в управління. Тому в графі 9 («стан об’єкта оподаткування») зазначаємо 9 («здається в оренду»), а в графі 10 — 10 («довірче управління майном»). Тип об’єкта, вважаємо, можна зазначити 465 («секція»). Не найбільш відповідний код, але нічого більш відповідного в Довіднику типів об’єктів оподаткування немає.

2. Оформлені на ОСББ земельні ділянки. Зазвичай це земля під житловим будинком, а іноді — прибудинкова територія. І найчастіше це право постійного користування.

У формі № 20-ОПП у графі 9 ми зазначаємо 2 («експлуатується»), а в графі 10 — 6 («право постійного користування»). Тип об’єкта — 580 («земельна ділянка»).

Якщо ж земділянка не оформлена, то інформацію ми про неї у формі не зазначаємо.

Зазвичай у власності або оренді в ОСББ об’єктів немає (окрім, мабуть, офісної техніки і навіть це — рідкість). У більшості випадків нерухомість є частиною житлового будинку і перебуває в ОСББ в управлінні. У цій ситуації говорити про експлуатацію або будь-який інший стан об’єкта оподаткування, вважаємо, не зовсім коректно. Як і говорити про те, що будинок перебуває у власності або користуванні. А отже, і показувати сам житловий будинок або його нежитлові частини у формі № 20-ОПП також не зовсім правильно. Хіба що якісь із цих частин потім здаються в оренду. Тоді ми зазначаємо цю частину будівлі («експлуатується», «довірче управління майном»), а потім відображаємо надання цієї частини в оренду (див. вище). Проте виходячи з того ж роз’яснення в категорії 116.11 БЗ, податківці хочуть бачити у формі № 20-ОПП ще й житлові будинки! У такому разі доведеться зазначати в графі 9 цифру 2 («експлуатується»), а в графі 10 — 10 («довірче управління майном»).

А от офісну техніку і меблі окремо відображати не треба. Хоча в Довіднику типів об’єктів оподаткування і є, наприклад, стіл (679).