07.10.2021

«А Баба Яга проти…» створення ОСББ

Власники деяких квартир та нежитлових приміщень (фізособи та юрособи) не хочуть створювати ОСББ та платити внески і платежі. Що робити?

Спочатку треба визначитися із статусом незгодних власників. Важливо також розуміти їх кількість. І тільки потім переходити до алгоритму дій.

Членство. Якщо ми говоримо вже про діюче ОСББ, в якому є власники приміщень, які не хочуть брати участь у цьому об’єднанні і сплачувати внески, то вибору у них немає. Бо поняття «членство в ОСББ» вже не існує.

Так, раніше була норма в ст. 9 Закону про ОСББ, яка передбачала порядок вступу в члени ОСББ. Зокрема, треба було написати письмову заяву. Але на сьогодні рішення загальних зборів, прийняті відповідно до статуту об’єднання, є обов’язковими для всіх співвласників (ст. 10 Закону про ОСББ у чинній редакції). Крім того,

саме до обов’язків співвласника входить сплата внесків і платежів

Про це говорить ст. 15 Закону про ОСББ.

Тобто неважливо: член ОСББ — фізособа або юрособа чи вони вважають себе поза ОСББ. Якщо власник — доведеться платити.

Створення ОСББ (голоси). Якщо ви знаходитеся на етапі створення ОСББ і вже є незгодні, то тут ситуація така.

За створення об’єднання на установчих зборах співвласників має проголосувати більше половини всіх співвласників (ч. 9 ст. 6 Закону про ОСББ). При цьому у кожного співвласника буде кількість голосів, пропорційна співвідношенню частини площі квартири (нежитлового приміщення) співвласника до загальної площі всіх квартир і нежитлових приміщень будинку (ч. 7 ст. 6 Закону про ОСББ). І тільки якщо в одного співвласника більше 50 % площі всіх приміщень багатоквартирного будинку, то у кожного співвласника буде по одному голосу (ч. 8 ст. 6 Закону про ОСББ).

Не буде рішення — не буде й ОСББ. Тому якщо незгодних співвласників більше половини, то об’єднання створити не вдасться.

Алгоритм. Оскільки серед обов’язків співвласників — сплата внесків і підпорядкування рішенням ОСББ, то об’єднання має право вимагати від тих, хто відмовляється, виконання своїх зобов’язань. У тому числі й стягувати не сплачені ОСББ внески. Тут рекомендуємо:

— направити вимогу про оплату внесків і платежів (це можна зробити письмово, відправивши таку вимогу на адресу мешканця поштою (з описом вкладення і повідомленням про вручення) або вручити йому під підпис);

— якщо вимога не виконується — звернутися до суду з позовом про стягнення внесків.

Також за несплату внесків і платежів ОСББ може обмежувати того або іншого співвласника в користуванні загальним майном. Як показує судова практика, відключення, приміром, електропостачання за борги з внесків цілком допускається (див., наприклад, постанову ВС від 22.07.2020 у справі № 210/19958/15-ц*). Головне — прописати можливість обмежувати у використанні загального майна.

* Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/90643564.

Підсумок. Статус «власник» автоматично означає «учасник ОСББ». А оскільки власник бере участь в об’єднанні, то й обов’язки співвласника треба виконувати (у тому числі сплачувати внески і платежі).

А ось якщо у співвласників є претензії до рішень ОСББ, то можна організувати їх перегляд. Зібрати ініціативну групу з трьох осіб та провести загальні збори співвласників. Якщо ж перегляд не відбудеться, а співвласник вважає, що його права було цим порушено, — оскаржити неприйнятне рішення в суді.