11.10.2021

ПН без ознаки імпортованого товару

У податковій накладній, складеній на постачання імпортного товару, ми забули поставити позначку «х» у графі 3.2 (ознака імпортованого товару). Тепер покупець вимагає від нас замінити цю ПН. Наскільки критична така помилка і чи необхідно у такому випадку міняти ПН?

Не вважаємо допущену вами помилку суттєвою. Адже такий реквізит у ПН, як «ознака імпортованого товару», не входить до переліку обов’язкових реквізитів ПН. Можете самі в цьому переконатись та переконати вашого покупця — перелік обов’язкових реквізитів ПН наведено в п. 201.1 ПКУ, і ви там цього («імпортованого») не знайдете!

Водночас п. 201.10 ПКУ визначає, що навіть помилки в обов’язкових реквізитах, що перелічені в п. 201.1 ПКУ (крім помилок у коді товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття ПН у електронному вигляді.

А згідно з другим абзацом п. 201.10 ПКУ податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (ПК).

Звісно, незазначення в цьому випадку ознаки імпортованого товару в ПН є вашою помилкою. Але така помилка не заважає у вашій ПН «ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань». Тому вона не могла бути (і не стала) причиною для неприйняття цієї ПН для реєстрації в ЄРПН. Тобто така зареєстрована ПН є для вашого покупця достатньою підставою для віднесення ПДВ із неї до ПК.

Наші висновки повністю підтверджує лист ДФСУ від 30.01.2019 № 319/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, у якому податківці відповідали на схоже запитання. У цьому листі зазначено таке. Оскільки позначка ознаки імпортованого товару не включена до переліку обов’язкових реквізитів ПН (п. 201.1 ПКУ), а її наявність не створює перешкод для ідентифікації здійсненної операції, то заповнення (або не заповнення) графи 3.2 розділу Б податкової накладної не впливатиме на право відображення ПК з ПДВ у покупця таких товарів (за умови правильного заповнення обов’язкових реквізитів ПН, її реєстрації в ЄРПН та дотримання інших вимог ПКУ щодо формування ПК). Гадаємо, посилання на цей лист остаточно заспокоїть вашого покупця.

Якщо ж покупець не вгамується і ви вирішите піти йому назустріч та виправити цю помилку в ПН, щодо виправлення зазначимо таке. Алгоритм виправлення помилки у графі 3.2 розділу Б ПН викладено в консультації в БЗ 101.15. Податківці зазначають, що таке виправлення здійснюється (шляхом виписки розрахунку коригування (РК) до ПН) методом «сторно». Тобто зазначаються зі знаком «-» показники рядка податкової накладної, що містять помилкове значення, та новим рядком зі знаком «+» зазначаються показники, які містять правильні значення. При цьому в обох рядках РК зазначаються причина коригування «104» та однакова група коригування.

Водночас нагадаємо, що причина «104» — це «Зміна номенклатури». Але оскільки код УКТ ЗЕД товару не змінюється, то такий РК не мають блокувати.

Разом з тим, доки під час дії карантину штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН в ЄРПН не застосовуються, можна піти й шляхом складання мінусового РК і нової ПН. Як відомо, мінусові РК програма СЕА ПДВ не дуже-то полюбляє (хоча, гадаємо, у вашому випадку мінусовий РК теж не повинні блокувати), однак тут ще можна неспалювану Σперевищ заробити (якщо ПН та РК різних періодів). Тому краще піти шляхом виправлення, який рекомендують податківці