№81

Податки & бухоблік, жовтень, 2021/№ 81 Інші номери журналу ›
  • е-Лікарняні: спокій нам тільки сниться… Останнім часом так хочеться сказати нашим законотворцям та урядовцям: «Достатньо покращень!» Бухгалтери вже бояться читати новини, бо… знову щось переробили/змінили/удосконалили. Ось і МОЗ вирішив підкоригувати нормативну базу для функціонування електронних лікарняних та електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Ну а що? Досконалості немає меж!
  • Нове в складанні ТТН З 01.10.2021 набули чинності зміни до Закону України № 2344 і КУпАП щодо габаритно-вагового контролю. Усе б нічого, але вони зачіпають складання ТТН. «Про що йдеться»? — запитають нас недосвідчені. «Чи будуть проблеми?» — замисляться бувалі. Що ж, давайте розбиратися...
  • ПДВ-розреєстрація та оподаткування будівлі Ось таке цікаве питаннячко підкинув наш читач. Його підприємство добровільно знімається з платників ПДВ. Але у них на балансі є будівля. Її придбавали у звичайної фізособи за 160 тис. грн, ще коли долар був по вісім. Потім підприємство з цією будівлею провело кілька серйозних поліпшень на суми, що затягують за пів мільйона гривень і ПДВ за якими було віднесено до податкового кредиту. Більша частина балансової вартості будівлі (з урахуванням сум поліпшень) замортизована. Читача цікавить, яка буде база для нарахування ПДВ з цієї будівлі для умовного продажу при знятті з реєстрації ПДВ та чи можна її якось зменшити? На гарячій лінії ДПС йому наказали оподатковувати усю оціночну вартість. Шукаємо відповіді й виходи разом...
  • Турзбір-2021: стан справ Тепла пора року скінчилася. І літо, і вересневий оксамитовий сезон вже позаду. А разом із ними добігає кінця і ІІІ квартал 2021 року. А це означає, що тим суб’єктам господарювання, які надавали туристичні послуги, час відзвітувати про результати своєї діяльності у ІІІ кварталі. І сплатити туристичний збір. Тож пригадаємо основні правила звітування з цього податку.
  • Якщо до отримання ліцензії зберігали пальне Уже кілька читачів ставлять нам дуже схожі запитання щодо таких ситуацій. У них до отримання ліцензії на зберігання пального періодично бували залишки пального, яке зберігалося в невеличкій ємності для власних потреб. Перевірка може виявити ці залишки за даними бухгалтерського обліку. І тут виникають такі запитання. Чи можуть їх заднім числом оштрафувати за зберігання без ліцензії? Якщо так, то чи можна цього якось уникнути? Давайте разом поміркуємо щодо відповідей.
  • Запроваджуємо дистанційну роботу Ще у 2014 році склалася ситуація, за якої працівники чималої кількості підприємств Донецької і Луганської областей вимушені були працювати за межами офісів. Така робота стала чи не єдиним виходом практично для всіх сфер малого та середнього бізнесу і в період запровадження жорсткого карантину в країні. Однак тривалий час така форма організації праці не була узаконеною. Наразі дистанційну роботу легалізували, і вона набуває все більшого поширення не тільки у критичних ситуаціях. До речі, про відмінності та схожості між дистанційною і надомною роботою ми розповіли у «Податки & бухоблік», 2021, № 79, с. 21. Зараз же більш детально розберемося зі всіма нюансами і правилами запровадження дистанційної роботи.
  • Штрихкод у чеку РРО необов’язковий! За даними вебпорталу Мінфіну (mof.gov.ua)
  • РРО — «раб» свого місця? За матеріалами Бази знань, категорія 113.03 ЗІР
  • ПН без ознаки імпортованого товару У податковій накладній, складеній на постачання імпортного товару, ми забули поставити позначку «х» у графі 3.2 (ознака імпортованого товару). Тепер покупець вимагає від нас замінити цю ПН. Наскільки критична така помилка і чи необхідно у такому випадку міняти ПН?
  • Товар пропав у дорозі: чи складати зменшуючий РК? На дату відвантаження товару (передачі перевізникові) продавець склав ПН. Товар пропав у дорозі. Чи повинен покупець реєструвати РК до ПН, складеної на зниклий товар, якщо товар так і не отриманий?
  • Працівник відмовляється вакцинуватися: чи можна його покарати? На торговельному підприємстві проводилася вакцинація працівників проти COVID-19. Деякі з них проходити її відмовилися. Чи може адміністрація вжити якихось заходів впливу до працівників (звільнити, позбавити їх премії, не оплачувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності коштом підприємства, якщо працівник захворів на коронавірус)?
  • Бенефіціари: найближче майбутнє Поки тема бенефіціарів залишається однією з найактуальніших. Адже первісно визначений строк для подання даних вже добіг кінця. Але з цією процедурою, особливо останніми тижнями, були величезні проблеми. Записатися до держреєстраторів було практично неможливо. Про штрафи і поточну ситуацію в цілому читайте в цій статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі