14.10.2021

Користь інвентаризації

Проведення інвентаризації та її задокументований результат можуть принести й непряму користь. Наприклад, допомогти відстояти свою правоту в спорі як із контрагентами, так і з контролюючими органами, чи стати вагомим аргументом при вирішенні розблокувальних ПДВ-питань. Виділимо деякі випадки.

1. Виключення платника з переліку ризикових. Потрапивши в ризикові, платник для подальшої безблокувальної роботи, перш ніж розблоковувати ПН/РК, має вийти з ризикового статусу. Для цього платники подають Повідомлення (J/F 1314901) з інформацією і копії документів у вигляді окремих додатків за формою J(F) 1360102, що підтверджують відсутність ризикового статусу. Серед таких документів можуть бути і складські документи — інвентаризаційні описи (п. 6 Порядку № 1165).

Враховуючи, що інвентаризаційний опис фіксує наявність, стан і оцінку активів підприємства та активів, що належать іншим підприємствам та обліковуються за балансом, то зняти ризиковий статус допоможе доказ реальності складського «життя» підприємства. Адже з інвентаризаційного опису податківці можуть почерпнути інформацію про реальні залишки готової продукції, сировини або найменування товарів, що висять на складі платника, у тому числі отриманих на зберігання.

2. Розблокування ПН/РК. Інвентаризаційний опис може згодитися й при розблокуванні ПН/РК. При зупиненні реєстрації ПН/РК платники ПДВ подають Повідомлення (J/F 1312603), а так само копії документів у вигляді окремих додатків за формою J(F) 1360102, що підтверджують інформацію, зазначену в зупиненій ПН/РК.

Так-от, серед підтверджуючих документів можуть бути і складські — інвентаризаційні описи (п. 5 Порядку № 520). Адже для повноти картини операції постачання, зазначеної в зупиненій ПН/РК, важливо підтвердити не лише придбання товарів/сировини, їх перевезення і реалізацію, але й те, що на певну дату відповідні товари були в залишках на складі.

3. Доказ реальності операції. Підприємство при судовому оскарженні податкових повідомлень-рішень (ППР) як докази може використати будь-які фактичні дані, у тому числі й матеріали інвентаризації (ч. 1 ст. 177 КАСУ).

Інвентаризаційні описи можна використати при вирішенні спорів, предметом яких є достовірністі первинних документів або підтвердження реальності відображених у податковому обліку господарських операцій.

Дані інвентаризації послугують додатковим доказом, що підтверджує дані бухгобліку і фінансової та податкової звітності. На це звертають увагу і суди (див. постанову ВС від 22.11.2019 у справі № 813/5592/14 // reyestr.court.gov.ua/Review/85836496).

Суд зазначає, що наявність або відсутність окремих документів, як і деякі помилки або неточності в їх оформленні, не є підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних виходить, що фактичний рух активів або зміни у власному капіталі чи зобов’язаннях платника податків у зв’язку з його господарською діяльністю мали місце. А певні недоліки в заповненні первинних документів носять оцінний характер.

При цьому інвентаризаційні описи, що містять відомості про залишки готової продукції, сировини або найменування товарів, що обліковуються на складі платника, у тому числі отриманих на зберігання, повною мірою відображають суть господарських операцій, які відбулися між позивачем і його контрагентом.

Уже цих моментів достатньо для того, щоб зрозуміти, наскільки важлива інвентаризація сама собою і як вона допомагає вирішити питання та спори з податківцями.