06.09.2021

е-Паспорт: майбутнє вже тут

Закон України від 30.03.2021 р. № 1368-IX

Висновок документа

Внутрішньоукраїнський електронний паспорт (е-паспорт) і е-паспорт для виїзду за кордон можна використовувати на території України замість паперового або пластикового паспорта

Закон набув чинності 23.08.2021 р.

Про що йдеться? Суть у тому, що в додатку порталу «Дія» відображатимуться:

— дані з внутрішньоукраїнського та закордонного паспортів;

— інформація про місце проживання (за наявності);

— податковий номер;

— електронний ідентифікатор (QR-код, штрих-код, цифровий код) для перевірки паспорта.

Ці дані можна буде використовувати замість пред’явлення паперового (пластикового) паспорта і закордонного паспорта, а також підтвердження достовірності ідентифікаційного коду (116.09 БЗ). Раніше таке було можливе у рамках експериментального проєкту (див. постанову КМУ від 15.04.2020 р. № 278).

Хто зможе отримати? Формування е-паспорта на порталі «Дія» доступно тим, у кого:

— паспорт у вигляді ID-карточки;

— закордонний паспорт, виданий після 01.01.2015 р. (ч. 1 ст. 141 Закону № 5492* в редакції Закону, що коментується, п. 3 постанови КМУ від 07.05.2014 р. № 152).

* Закон України від 20.11.2012 р. № 5492-VI.

Завантажити е-паспорт в додаток можна добровільно і безкоштовно.

Де (не)використовувати? Використати е-паспорт можна на території України для посвідчення особи, підтвердження громадянства, перетину кордону України при в’їзді, отримання адміністративних та інших послуг (наприклад, при купівлі авіа- чи ж/д квитків, у банку або оформленні КЕП).

е-Паспорт не можна використати у випадках (ч. 3 ст. 141 Закону № 5492):

— перетину кордону України (окрім в’їзду до України);

— в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї;

— в’їзду, перебування, проживання або переміщення в межах прикордонної смуги, виходу в територіальне море і внутрішні води України.

Як використати? Можливі два варіанти:

1) надати безпосередньо в додатку;

2) «поділитися» його електронною копією (коли треба надати копію паперового (пластикового) паспорта/закордонного паспорта).

Як надати та отримати копію е-паспорта? Зверніть увагу: органи держвлади та органи місцевого самоврядування, юрособи і фізичні особи зобов’язані забезпечити перевірку е-паспортів, що пред’являються громадянами України (ч. 2 ст. 141 Закону № 5492).

Проте порядок формування копій е-паспортів та їх перевірки органами держвлади, місцевого самоврядування, юрособами та фізичними особами має визначатися КМУ. Але поки є тільки постанова, яка регулює експериментальне використання е-паспортів (див. вище).

На сьогодні техможливість обмінюватися копіями е-паспорта (завдяки цьому проєкту) мають суб’єкти, список яких див. за посиланням: thedigital.gov.ua/projects/partners.

Можливо, для обміну копіями е-паспортів з держорганами, органами місцевого самоврядування, юр- та фізичними особами останнім знадобиться спеціальне програмне забезпечення/підключення до спецресурсів. Особливо цей момент актуальний при формуванні кадрової документації. Але практика і відповідна постанова КМУ покажуть.