№71

Податки & бухоблік, вересень, 2021/№ 71 Інші номери журналу ›
  • Як не помилитися в даті ПЗ У загальному випадку дата податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ визначається за правилом «першої події». Але є й окремі випадки нарахування ПЗ, які залежать від характеру операції. Давайте визначимося з датами нарахування ПЗ у таких ситуаціях і подивимося, чи завжди погоджуються з ними податківці.
  • Змінюємо місцезнаходження юрособи: організаційні моменти Переїзд підприємства (зміна його місцезнаходження) — справа звична. І причин такого переїзду може бути доволі багато. Але незалежно від того, що стало причиною переїзду, щоб і надалі підприємство нормально функціонувало, потрібно здійснити низку дій. Про це зараз і поговоримо.
  • е-Лікарняний: труднощі продовження Нещодавно було оновлено портал Пенсійного фонду. У результаті цього дійства страхувальникам стала доступна така інформація за е-листками непрацездатності (або е-ЛН), як ознака алкогольного/наркотичного сп’яніння, порушення режиму лікування, причина непрацездатності. А ще в е-лікарняному з’явилося поле «номер випадку непрацездатності». Що це за звір такий? Він допоможе визначити, первинний е-ЛН чи продовження. Та про все по порядку.
  • Як держпідтримка садівництва впливає на дохід аграрія Фермерське господарство (юрособа — платник податку на прибуток) планує отримати дотацію від держави на відшкодування витрат на придбання саджанців і системи краплинного зрошення угідь. Чи потрапить сума цієї дотації в дохід у декларації з податку на прибуток?
  • «Повітряні» залишки пального До нас звернувся читач із таким запитанням. Його фірма займається оптовим продажем пального і зареєстрована платником акцизу з реалізації пального. При імпорті пального митники їм постійно «докручують» обсяги пального у літрах, щоб зідрати побільше акцизу, який сплачується згідно із ввізною митною декларацією (МД). Через це після продажу пального у фірми постійно залишаються в СЕАРП* «повітряні» надлишки (залишки) в літрах. Бухоблік пального ведеться в кг, і у цій одиниці в бухобліку все виходить «в нуль». Читача цікавить, що робити з цими неіснуючими залишками в СЕАРП? Давайте поміркуємо разом.
  • Проблеми пені за результатами перевірок Люблять податківці після перевірок, окрім донарахування недоплачених сум податків-зборів, потім («бонусом») ще й радувати платників нарахуванням пені за ці недоплати за усі минулі періоди, у яких висіла недоїмка. Але чи законне нарахування пені за ці минулі періоди? На наш погляд, відповідь залежить від того, коли була завершена перевірка — до 01.01.2021 р. чи після цієї дати. Якщо до — то позиція судів щодо цього питання усталено ліберальна. Черговий яскравий тому приклад — доволі свіжа постанова ВС*, яка, гадаємо, буде цікавою нашим читачам.
  • Порядок розрахунку середньої зарплати змінено Зміни до Порядку № 100*, які набрали чинності у грудні минулого року, викликали шквал критики з боку роботодавців. Причина зрозуміла — дуже трудомісткий механізм включення премій та інших виплат, нарахованих за 2 — 12 місяців, до розрахунку середньої зарплати. Неймовірно, але факт. Роботодавців почули. І ось КМУ постановою від 01.09.2021 р. № 917 (далі — постанова № 917) затвердив зміни до Порядку № 100. Ні, як було не вернули. Спробували покращити. Чи вийшло? Все як завжди…
  • е-Паспорт: майбутнє вже тут Закон України від 30.03.2021 р. № 1368-IX
  • Конструктивні дивіденди: мега-УПК від Мінфіну Наказ Мінфіну від 20.08.2021 р. № 480
  • Нульова декларація: подання стартувало! Наказ Мінфіну від 02.08.2021 р. № 439
  • Платник сільгоспЄП + неплатник = ? Лист ДПСУ від 05.07.2021 р. № 2651/ІПК/99-00-18-04-03-06
  • Бухгалтерський тест за серпень Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — проблем немає. Але іноді відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, чи добре «зайшли» теми серпневих номерів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі