23.09.2021

е-Лікарняний: дякую, але ні!

Інформація про перехід на е-лікарняні звучить звідусіль. І іноді починає здаватися, що паперові листки непрацездатності чи довідки від лікаря вже ніколи не потраплять до роботодавця. Чи дійсно це так? Звісно, ні. Розповідаємо.

Фініш перехідного періоду / старт загального переходу на е-лікарняні МОЗ відтермінувало на місяць.

Тож наразі маємо наступне.

За умови наявності відповідної технічної можливості формування е-медвисновків є обов’язковим для всіх закладів охорони здоров’я з 1 жовтня 2021 року. Звісно, багато закладів охорони здоров’я вже почали формувати е-медвисновки про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медвисновків в електронній системі охорони здоров’я. За загальним правилом, із формуванням першого такого висновку заклад уже не виписує паперові лікарняні. Але з цього правила є винятки. Озвучимо їх.

Паперовий лікарняний

До 1 жовтня виключно на «папері» засвідчується непрацездатність:

— у зв’язку з вагітністю та пологами;

— пацієнтів, яка виникла внаслідок захворювання на вірус імунодефіциту людини, або внаслідок психічного розладу.

Також

паперові листки непрацездатності видаються у разі продовження та закриття паперових лікарняних, що були видані особам до 1 жовтня 2021 року

Тобто якщо первинний лікарняний був відкритий на папері, то його продовження до повного закриття, незалежно від того, у якому медичному закладі продовжує лікування пацієнт, відбувається виключно в паперовій формі, навіть якщо медзаклад протягом періоду непрацездатності особи, у якої є відкритий листок непрацездатності, перейшов на формування е-медвисновків у Реєстрі*.

* moz.gov.ua/article/news/elektronni-likarnjani-zamist-paperovih-listkiv-nepracezdatnosti-koli-ta-jak-formuvati

Крім того, паперовий лікарняний видадуть на заміну довідки про тимчасову непрацездатність, яка видавалась у період відсутності бланків лікарняних листів.

Чи може бути видано паперовий листок непрацездатності та е-лікарняний на один період тимчасової непрацездатності? Ні, такого дублювання бути не повинно. Це помилка, яка, на жаль, сьогодні часто зустрічається. Що ж робити в такому випадку? Запропонувати працівнику, на якого видані такі лікарняні, звернутися до лікаря, щоб він анулював один з них. Інший ви візьмете в роботу.

Ще один варіант — звернутися до ФСС з вимогою перевірити обґрунтованість видачі електронного листка непрацездатності, оскільки період, на який його видано, підтверджується паперовим листком непрацездатності. Таке право роботодавцям дано п. 5 розд. ІІ Порядку перевірки ЛН.

У загальному випадку строк проведення ФСС перевірки листків непрацездатності не може перевищувати 10 календарних днів.

Якщо ви не бажаєте зв’язуватися ні з лікарями, ні з ФСС, то можете на свій вибір призначити виплати працівникові на підставі одного листка непрацездатності, а за іншим відмовити, оскільки такі листки дублюють один одного (див. «Комісія із соцстрахування: нюанси щодо е-лікарняних і не тільки»).

Не лікарняний, а…

Є випадки, коли відповідно до вимог законодавства лікар не може сформувати пацієнту е-медвисновок або коли медичний висновок не є підтвердженням тимчасової непрацездатності особи.

Тоді пацієнту видається інший документ, що засвідчує його тимчасову непрацездатність, для пред’явлення за місцем вимоги (п. 1 розд. IV Порядку № 189).

Так, наприклад, особа отримає:

1) форму № 095/о — якщо є студентом вищого навчального закладу I — IV рівнів акредитації або учнем професійно-технічного навчального закладу.

Щоправда, у цьому випадку лікар також сформує е-медвисновок у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;

2) довідку довільної форми, засвідчену підписом лікаря й печаткою медзакладу, — якщо проходить:

— обстеження за направленням слідчих органів, прокуратури й суду;

— обстеження в медзакладі за направленням військових комісаріатів;

— додаткове наркологічне обстеження в умовах стаціонару відповідно до п. 11 Інструкції про профілактичний наркологічний огляд та його обов’язкові обсяги, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.11.97 р. № 339;

— діагностичне обстеження в закладах охорони здоров’я, якщо відсутні ознаки тимчасової непрацездатності;

3) довідку довільної форми за підписом лікуючого лікаря, засвідчену печаткою медзакладу (обов’язково має зазначатися час проведеної консультації), — якщо така особа самостійно звернулися за консультаційною допомогою;

4) форму первинної облікової документації № 095-2/о — якщо доглядає за дитиною, яка продовжує хворіти, після закінчення максимального строку, на який можуть формуватися е-медвисновки в межах одного випадку тимчасової непрацездатності за категорією «Догляд за хворою дитиною».

У разі догляду за хворою дитиною віком до 14 років або дитиною з інвалідністю до 18 років

максимальний строк за категорією «Догляд за хворою дитиною» не може перевищувати 14 календарних днів в амбулаторних умовах

Виняток з правила щодо максимального строку — необхідність сумісного перебування із пацієнтом під час його госпіталізації.

Також зверніть увагу, що лікарсько-консультаційна комісія видає такі документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність особи:

— форму рішення для встановлення причинно-наслідкового зв’язку захворювання з умовами праці відповідно до вимог, затверджених постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337;

— висновки або рекомендації щодо догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а в разі коли дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) — до досягнення дитиною 16-річного віку.

Тож з паперовими лікарняними та довідками прощатися ще зарано.

Підсумуємо та йдемо розбирати нововведення далі.

висновки

  • Після 1 жовтня видаються паперові листки непрацездатності, якщо вони є продовженням первинного листка непрацездатності, виданого на паперовому бланку.
  • Як і раніше, в окремих випадках тимчасова непрацездатність працівника може бути засвідчена довідкою.