№76

Податки & бухоблік, вересень, 2021/№ 76 Інші номери журналу ›
  • е-Лікарняний. Основи Відмовою від паперових листків непрацездатності та переходом на «електронні рейки» нас лякали не один рік. І ось із 4 червня 2021 року потяг рушив — розпочався перехідний період запровадження електронних лікарняних листів, або е-лікарняних. За традицією, не все йде гладко. Продукт наразі сирий. Опосередковано це підтверджує перенесення строку повного переходу на е-лікарняні з 1 вересня на 1 жовтня 2021 року. Чи буде ще одне відтермінування, поживемо — побачимо. Та вже сьогодні роботодавцям і їх працівникам потрібно розуміти, як створюються е-лікарняні та як із ними працювати. Саме про це наша тема. Ну й паперові листки непрацездатності також не залишимо за бортом. Приділимо увагу й їм також. Але почнемо з е-лікарняних.
  • Працюємо з е-лікарняними е-Лікарняний відкрито. Де його шукати роботодавцю? Чи надійде якесь повідомлення від пенсійників чи ФСС, що час назначати та розрахувати лікарняні працівникам, бо електронні листки непрацездатності вже в особистому кабінеті роботодавця? Чи достатньо в ньому інформації для призначення виплат працівникові? Як роздрукувати е-лікарняний? Якщо е-лікарняні йдуть один за одним, як зрозуміти, це один випадок тимчасової непрацездатності чи різні? Шукаємо відповіді на запитання.
  • е-Лікарняний: дякую, але ні! Інформація про перехід на е-лікарняні звучить звідусіль. І іноді починає здаватися, що паперові листки непрацездатності чи довідки від лікаря вже ніколи не потраплять до роботодавця. Чи дійсно це так? Звісно, ні. Розповідаємо.
  • Порядок проходження лікарняного Перш ніж працівник отримає виплату у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, листок непрацездатності, який був підставою для її призначення/нарахування, повинен пройти певний шлях на підприємстві. Розглянемо його разом.
  • Страховий стаж для лікарняних: де взяти, як рахувати? Одним із перших етапів при призначенні працівникові допомоги по тимчасовій непрацездатності є визначення його страхового стажу. Адже від страхового стажу залежить розмір лікарняних. Як і чим підтвердити страховий стаж? Які періоди враховувати при його обчисленні? Детальніше про це читайте у статті.
  • Комісія із соцстрахування: нюанси щодо е-лікарняних і не тільки Працівник надав паперовий листок непрацездатності або ж е-лікарняний на порталі ПФУ змінив статус на «Готово до сплати». Страховий стаж визначений. За діло береться комісія (уповноважений) із соціального страхування.
  • Загальний алгоритм розрахунку лікарняних Теорія без практики — мертва, а практика без теорії — сліпа. Відомий вислів дуже влучно характеризує ситуацію з нарахуванням лікарняних. Тож якщо комісія (уповноважений) із соціального страхування прийняла рішення про призначення оплати за листками непрацездатності, перш ніж приступати до розрахунку лікарняних, треба визначитися з його загальним алгоритмом.
  • Визначаємо розрахунковий період Правила визначення розрахункового періоду чітко прописані у Порядку № 1266. Між тим їх застосування на практиці має чимало нюансів, які потребують додаткових пояснень. Наша стаття допоможе з легкістю встановити розрахунковий період для будь-якого випадку непрацездатності.
  • Дні та виплати розрахункового періоду Всі тонкощі визначення розрахункового періоду вивчено. Далі, щоб підійти впритул до розрахунку «лікарняної» середньоденної зарплати, необхідно обчислити заробіток та кількість днів у розрахунковому періоді. Які виплати включати до розрахунку, а які ні? Що робити, якщо в розрахунковому періоді були «перехідні» виплати або коригування? Як правильно врахувати поважні причини при підрахунку календарних днів у розрахунковому періоді? Даємо відповіді на ці та інші запитання.
  • Особливий випадок — немає зарплати Коли можуть виникнути особливі ситуації, за яких у працівника не буде зарплати у розрахунковому періоді або розрахунковий період взагалі відсутній? Це може бути у разі, якщо працівник у розрахунковому періоді не мав заробітку з поважних причин. Або у випадку, коли працівник захворів у перший день роботи. Про те, як при цьому розрахувати непрацездатну середньоденну зарплату, читайте далі.
  • Лікарняні: без обмежень не обійтись Як правильно розрахувати суму середньоденної зарплати, ми з вами вже з’ясували у попередніх статтях. Здавалося б, далі визначай денну виплату, як відсоток від «середньоденної», і розраховуй суму лікарняних. Та, на жаль, не завжди все так просто складається. Є випадки, коли бухгалтеру треба врахувати ще й певні обмеження щодо суми лікарняних. Розглянемо їх.
  • Сумісники: чи бути лікарняним? З уведенням е-лікарняних почали широтися чутки, що сумісники більше не мають права на оплату лікарняних. Чи дійсно це так? Чи відбулися якісь зміни в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам-сумісникам?
  • Лікарняні та Розрахунок «Довідковий» Із переходом на квартальне звітування з ЄСВ у роботодавців з’явився додатковий обов’язок, а саме подання Податкового розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» за працівниками, за якими подаються заяви-розрахунки на отримання фінансування з ФСС. Тож давайте поговоримо про те, коли слід подавати цей звіт та як його заповнити.
  • Заява-розрахунок Для того щоб отримати фінансування від ФСС на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності чи по вагітності та пологах, роботодавець повинен сформувати та подати заяву-розрахунок. Де її шукати? Як заповнювати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в статті.
  • Лікарняні: облік та податки Для бухгалтера важливо не тільки правильно розрахувати суму виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, а й правильно відобразити її в бухобліку та оподаткувати. Нараховуємо працівникам виплати за період непрацездатності.
  • Лікарняний для ФОП на ЄП: які документи потрібні? Якщо підприємець на єдиному податку (ЄП) є застрахованою особою і сплачує ЄСВ за себе, то він має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Але щоб отримати гроші з ФСС, підприємцеві потрібно пройти певні етапи: підготувати пакет документів для отримання лікарняних і навіть подати звітність. Деталі розповімо далі.
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі