23.09.2021

Сумісники: чи бути лікарняним?

З уведенням е-лікарняних почали широтися чутки, що сумісники більше не мають права на оплату лікарняних. Чи дійсно це так? Чи відбулися якісь зміни в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам-сумісникам?

Що говорить Закон № 1105? Що допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною) і допомога по вагітності та пологах застрахованим особам надається за основним місцем роботи та за сумісництвом. Тобто з переходом на е-лікарняні не відбулося обмеження прав працівників-сумісників на отримання непрацездатних виплат з ФСС.

Чому ж з’явилися такі чутки? У зв’язку з проблемами з доступом до е-лікарняного роботодавців таких працівників. Цікаво, що спочатку ФСС заявляв, що е-лікарняний повинні бачити всі роботодавці працівника, тобто й основний роботодавець, і роботодавець, у якого такий працівник працевлаштований за сумісництвом. Але за фактом сьогодні це не працює.

Що ж робити та на підставі чого назначати непрацездатні виплати працівникам-сумісникам?

Дивимося Закон № 1105. У ньому зазначено, що рішення про призначення лікарняних сумісникові комісія із соцстрахування приймає на підставі поданої працівником копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і печаткою за його основним місцем роботи.

Тобто формально сьогодні для нарахування лікарняних суміснику також потрібна роздруківка е-лікарняного, засвідчена підписом керівника і печаткою за його основним місцем роботи. Іншого Законом № 1105 не встановлено. Але проблема в тому, що наразі роздрукувати е-лікарняний як повноцінний документ неможливо. Як же тоді бути?

Місцеві ФСС пропонують просити за основним місцем роботи засвідчений скан е-лікарняного і на підставі нього призначати лікарняні.

Проте оскільки офіційних роз’яснень немає, на наш погляд, у ситуації, що склалася, безпечніше вести з ФСС офіційну розмову. Тобто надсилаємо ФСС запит: «На підставі яких документів призначати?» — отримуємо відповідь.

Щодо розрахунку лікарняних, то його за основним місцем роботи працівника та за місцем роботи за сумісництвом проводимо окремо.

Єдине, що такі розрахунки буде зв’язувати, — це вимога, що сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Щоб цю вимогу виконати при розрахунку лікарняних на роботі за сумісництвом, працівник повинен принести з основного місця роботи довідку про зарплату, нараховану йому в місяцях розрахункового періоду. Форма довідки наведена в додатку до Порядку № 1266.

Може, це здасться комусь кумедним, але (!) Фонд соцстраху в листі від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65 наполягає: довідка про зарплату за основним місцем роботи має бути, навіть якщо ви нараховуєте «непрацездатні» виплати внутрішньому сумісникові. Просто в цьому випадку ви надаєте її самі собі і прикріплюєте до розрахунку ☺.

Також не забуваємо застосовувати спецобмеження за сумою лікарняних, якщо в працівника страховий стаж за 12 місяців перед настанням тимчасової непрацездатності — менше 6 місяців.

А ще майте на увазі, що в протоколі комісії із соцстрахування та в заяві-розрахунку допомогу внутрішньому суміснику зазначаємо окремо від допомоги, нарахованої за його основною посадою.