23.09.2021

Заява-розрахунок

Для того щоб отримати фінансування від ФСС на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності чи по вагітності та пологах, роботодавець повинен сформувати та подати заяву-розрахунок. Де її шукати? Як заповнювати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в статті.

Заява-розрахунок подається до ФСС за формою, наведеною у додатку 1 до Порядку № 12. До її складу входять безпосередньо сама заява-розрахунок (титульна сторінка) і п’ять додатків до неї за видами матеріального забезпечення (додатки 1.1 — 1.5). Проте подаємо лише ті додатки, які заповнювали. Для відображення лікарняних та допомоги по вагітності й пологах — додаток 1.1.

Строк подання заяви-розрахунку — не пізніше 5 робочих днів з дати ухвалення комісією із соцстрахування рішення про призначення матзабезпечення (ч. 2 п. 2 Порядку № 12).

Штрафів щодо недотримання строків подання не встановлено.

Заяви-розрахунки для отримання фінансування від ФСС за паперовими та за електронними лікарняними формуємо окремо

Річ у тім, що е-лікарняні не мають серії. Є тільки номер. А ще нумерація причин непрацездатності в паперовому лікарняному та в е-лікарняному відмінні.

За паперовими лікарняними зазначаємо стару нумерацію причин (ту, що на бланку). За е-лікарняними в заяві-розрахунку в графі 10 проставляємо нову нумерацію, яку визначаємо самі. Так, у е-лікарняному код:

— 1 — відповідає причині непрацездатності «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві»;

— 2 — «вагітність і пологи»;

— 3 — «необхідність догляду за хворою дитиною»;

— 4 — «необхідність догляду за хворим членом сім’ї»;

— 5 — «необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною»;

— 6 — «карантин, встановлений відповідно до законодавства»;

— 7 — «протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства»;

— 8 — «перебування у відділенні санаторно-курортного закладу»;

— 9 — «тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу» (може бути із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта)»;

— 10 — «перебування в самоізоляції, обсервації під час дії COVID-карантину».

Тобто якщо ви отримали е-лікарняний, то на нього формуємо окрему заяву-розрахунок, при цьому в додатку 1.1 заяви-розрахунку: у графі 7 — нічого не зазначаємо (залишаємо поле порожнім); у графі 8 — вказуємо номер е-лікарняного; у графі 10 — проставляємо причину непрацездатності відповідно до нової нумерації.

Крім того, як і раніше, окремо формуємо заяви-розрахунки для отримання фінансування за лікарняними, виданими у зв’язку з ізоляцією від COVID-19, до яких не включаємо лікарняні з інших причин непрацездатності.

Увага! Подати заяву-розрахунок можна особисто в паперовому вигляді або в електронному вигляді за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення із застосуванням КЕП. А ось подання такої заяви з кабінету страхувальника на порталі Пенсійного фонду поки що неможливе.