23.09.2021

Лікарняний для ФОП на ЄП: які документи потрібні?

Якщо підприємець на єдиному податку (ЄП) є застрахованою особою і сплачує ЄСВ за себе, то він має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Але щоб отримати гроші з ФСС, підприємцеві потрібно пройти певні етапи: підготувати пакет документів для отримання лікарняних і навіть подати звітність. Деталі розповімо далі.

Розглянемо процедуру отримання лікарняних для ФОП на єдиному податку поетапно.

На сьогодні схема виглядає таким чином.

Крок 1. У разі хвороби або тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами ФОП оформляє в медустанові листок непрацездатності.

У випадку з е-лікарняним чекаємо, поки на порталі ПФУ він з’явиться із статусом «Готово до сплати».

Крок 2. Підраховуємо страховий стаж і призначаємо допомогу (формуємо протокол комісії із соцстрахування (рішення уповноваженого)) (детальніше див. «Комісія із соцстрахування: нюанси щодо е-лікарняних і не тільки»).

Крок 3. Самостійно (!) розраховуємо суму допомоги.

Крок 4. У разі потреби (якщо раніше не було) відкриваємо спеціальний рахунок для отримання соцвиплат у будь-якому банку.

Увага! Якщо ФОП минулого року відкривав такий рахунок, щоб отримати 8000 грн карантинної допомоги, то цей рахунок згодиться й для лікарняних. Інший рахунок можна не відкривати.

Також радимо одразу запитати у банку довідку про реквізити рахунку (для ФСС).

У ній укажуть IBAN-номер вашого рахунку (UA********000002604**********), на який Фонд повинен перерахувати лікарняні/декретні.

Крок 5. Складаємо заяву-розрахунок на отримання лікарняних/декретних з додатком 1.

Порожні додатки до заяви-розрахунку не подаємо до ФСС.

У заяві-розрахунку не забуваємо зазначати рахунок, на який хочемо отримати лікарняні/допомогу по вагітності та пологах.

До речі, бланк із заявою-розрахунком можна знайти в додатку 1 до Порядку № 12.

Крок 6. З метою призначення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням подаємо ЄП-декларацію з типом форми «Звітна» і додатковою позначкою «Довідково», у складі якої формується додаток 1.

Врахуйте: подання декларації з позначкою «Довідково» не звільняє єдиноподатника від подання декларації в строк, установлений для річного (квартального) звітного періоду.

Крок 7. Подаємо до Фонду соцстраху пакет документів:

заяву-розрахунок;

копії платіжок, які підтверджують сплату ЄСВ за 12 місяців, що передують хворобі/декрету, або довідку від податківців про те, що ЄСВ сплачений.

Таку довідку можна замовити онлайн через Електронний кабінет, відправивши податківцям довільний лист у розділі «Листування з ДФС».

Крок 8. Звітуємо щодо отриманих лікарняних/допомоги по вагітності та пологах. Для цього протягом місяця після отримання виплати слід направити до ФСС звіт за формою з додатка 2 до Порядку № 12.

Заповнити його нескладно. Просто потрібно зазначити суму коштів, отриману з Фонду.

Звіт можна відправити в електронному вигляді, підписавши його електронним підписом, або листом з повідомленням про вручення, або віднести особисто.

У декларації єдиноподатника суму лікарняних і декретних ніде відображати не потрібно.