07.04.2022

Відомості про трудову діяльність: вже на порталі ПФУ

Після запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, звична паперова трудова книжка втратила свої позиції, як єдиного документа, за яким безпомилково можна визначити чи є у працівника основне місце роботи та де він працював до того, як прийти до вас. За задумом законодавця її повинні були замінити Відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування. Проте довгий час отримати ці Відомості було неможливо. І ось сталося диво!

Трішки історії. 10.06.2021 став початком кінця звичних паперових трудових книжок. Саме з цієї дати облік трудової діяльності працівників здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — реєстр застрахованих осіб).

При цьому при укладенні трудового договору, громадянин згідно з ч. 2 ст. 24 КЗпП зобов’язаний був надавати роботодавцеві або трудову книжку (у разі її наявності), або Ввідомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб.

Проте довгий час такого окремого документа, як Відомості про трудову діяльність, не існувало. Тож надати його працівники, які не мали (взагалі чи «на руках») трудової книжки, не могли.

Все змінилося з останнім квітневим оновленням порталу Пенсійного фонду (далі — ПФУ).

Відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб стало можливим замовити та отримати в особистому кабінеті на порталі ПФУ

Процес дуже швидкий.

При чому, якщо працівник не має КЕП, то увійти на портал ПФУ можна, наприклад, за допомогою BANR ID.

А чи може отримати такі відомості роботодавець? Так, але не ДО, а вже після працевлаштування особи на роботу та подання Д5 Об’єднаного звіту з інформацією про прийняття її на роботу, тобто після того, як «засвітиться» на порталі ПФУ саме як роботодавець особи, що працевлаштовується.

Тож розповідаємо як саме працівникові отримати Відомості про трудову діяльність.

Крок 1. Встановлюємо додаток «Пенсійний фонд» на мобільний телефон. Цей додаток забезпечує доступ до електронних сервісів Пенсійного фонду.

Крок 2. Заходимо на портал ПФУ. Це раз повторимо, що зробити це можна навіть не маючи КЕП, а за допомого BANR ID.

Крок 3. Переходимо до розділу «до ПФУ» та натискаємо «Подати запит».

Крок 4. В полі «Оберіть тип звернення» обираємо «Витяг з ЕТК», погоджуємося на передачу та обробку персональних даних та натискаємо «Відправити до ПФУ».

Крок 5. Повертаємося на головну сторінку. Натискаємо «Звернення» та шукаємо у виконаних документ «Відомості про трудову діяльність з РЗО». Натискаємо на нього та обираємо вкладку «Електронні документи» й відповідний файл.

Увага! Якщо попередній роботодавець чи сам працівник вже передав до ПФУ скан-копії трудової книжки працівника, а останній їх обробив, то у Відомостях про трудові відносини буде також вся інформація з трудової книжки. При цьому в графі 12 «Джеро» буде зазначено «Скан-копія трудової книжки». Тож ви зможете переглянути на які посади приймався та на яких підставах звільнявся працівник. Тобто зможете побачити практично повну картину трудової діяльності працівника.

А ось якщо скани трудової книжки не передавалися чи не були ще оброблені ПФУ, то Відомості про трудові відносини будуть містити лише ту інформацію, яка доступна ПФУ зі звітності (з 1998 року) і в графі 12 «Джерело» буде зазначено «Звітні відомості». Проте навіть в такому урізаному варіанті з Відомостей можна дізнатися про наявність основного місця роботи у працівника.

Ви роботодавець і хочете перевірити, що там у вже прийнятого працівника з трудовою діяльністю? Без проблем. Витяг з ЕТК працівника замовляйте там же, де замовляєте електронну Довідку про страховий стаж для підрахунку страхового стажу для оплати лікарняних.

Ну й ложка дьогтю в цю бочку меду. Інформація для наповнення Відомостей про трудову діяльність підтягується з Д5 Об’єднаної звітності. Наразі вона є квартальною. Тож така інформація може відставати від дійсності в середньому на квартал.