№23

Податки & бухоблік, квітень, 2022/№ 23 Інші номери журналу ›
  • Взаємодія з податковою службою: якщо за місцем обліку активні бойові дії Підприємство/підприємець знаходиться в зоні активних бойових дій/зоні, яку тимчасово окупували. На які рахунки потрібно сплачувати податки? Як здійснюється обробка електронних документів таких платників податків? Куди звертатись, якщо потрібно надати/отримати документ від податкової в «паперовому» вигляді?
  • Звільнення від плати за землю під час війни Щойно сплив граничний строк подання земельної звітності на 2022 рік, як російський загарбник підступно вдерся на нашу землю. Сплачувати податки у таких надзвичайних умовах для багатьох виявилося непростою справою, і, розуміючи це, законодавець скасував відповідальність за їх несвоєчасну сплату. Звісно, скористатися цією загальною нормою можуть і платники плати за землю. Разом з тим, для них законодавець передбачив власні пільги. Вони дозволяють багатьом суб’єктам господарювання певним чином зменшити загальне податкове навантаження. Що це за пільги, хто може ними скористатися і що треба для цього?
  • «Бездіяльні» ФОПи: що варто врахувати? Через війну багатьом підприємцям довелося зупинити свою діяльність. Хтось її вже зміг відновити. Хтось ні. Зараз пропонуємо розібратися, що робити з підприємницьким статусом тих ФОП, яким зараз не до бізнесу.
  • Відомості про трудову діяльність: вже на порталі ПФУ Після запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, звична паперова трудова книжка втратила свої позиції, як єдиного документа, за яким безпомилково можна визначити чи є у працівника основне місце роботи та де він працював до того, як прийти до вас. За задумом законодавця її повинні були замінити Відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування. Проте довгий час отримати ці Відомості було неможливо. І ось сталося диво!
  • Військовозобов’язані жінки: хто потрапив в Перелік? Пам’ятаєте баталії, які розвернулися у грудні минулого року, щодо розширення переліку спеціальностей та професій, після одержання яких жінки повинні стати на військовий облік військовозобов’язаних? Були петиції про скасування сього переліку, обіцянки Міноборони переглянути його «в бік зменшення та здорового глузду»… І ось маємо можливість оцінити результат виконаної роботи.
  • Виконавче провадження під час війни Процедуру утримання із заробітку працівників підприємств сум за виконавчими документами ми докладно описували у «Податки & бухоблік», 2021, № 75, с. 19. Але війна вносить свої корективи. Як зараз діяти бухгалтеру за наявності (або надходженні нових) виконавчих документів? Чи залежить обов’язок здійснювати відрахування з доходів працівників від виду боргу та статусу боржника чи стягувача? Про те, як урегульовані ці питання під час воєнного стану, ми й поговоримо. Крім того, ви дізнаєтесь про можливість використання підприємствами коштів, що знаходяться на рахунках, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями.
  • Трудові відносини під час війни: запитували? Відповідаємо! Про появу Закону № 2136*, який визначає особливості трудових відносини у період дії воєнного стану та застосовується, як виключення з загальних трудових норм, ми розповідали в попередньому номері «Податки & бухоблік». Звісно, застосування будь-чого нового на практиці, завжди викликає питання. Тож ми зібрали ваші запитання щодо умов організації праці та відпочинку під час дії воєнного стану та надаємо на них відповіді.
  • Весняно-польові роботи у воєнний час Щоб виграти у війні проти окупанта, потрібна не тільки зброя, а і продукти харчування. Зброю захисникам надають західні партнери, а от з продуктами харчування має розібратися Україна самостійно. Не дарма Україна є аграрною країною. Тому, як би не було скрутно, та все ж на тих територіях, де не ведуться бойові дії, аграрії починають весінню посівну компанію. Про те, на що слід звернути увагу в цьому році, розпочинаючи посів, ми і поговоримо далі.
  • Без перевірки із когорти сільгоспЄП не виключають! Багато сільгосптоваровиробників, які є платниками сільгоспЄП (займаються вирощуванням продукції рослинництва), мають у ЄДР й «птахівничі» види діяльності. Дехто з них цими видами діяльності ніколи не займалися і займатися не планують. Але після того як на початку 2022 року «птахівничі» види діяльності стали заборонені на сільгоспЄП податківці почали вимагати від аграріїв виключити їх з ЄДР. Тих хто цього не зробить фіскали погрожують викинути із когорти платників сільгоспЄП. Чи правомірні такі заяви, поговоримо далі.
  • Є зв’язки з країною-агресором — плати більше податків З початком бойових дій в Україні багато компаній стали бойкотувати російські ринки і припиняти свою діяльність у Росії. Проте деякі суб’єкти не розривають відносин і все ще продовжують вести бізнес у країні-агресорі. Розглянемо, що передбачено для таких суб’єктів, пов’язаних економічними зв’язками з країною-агресором, законопроєктом № 7232*.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі