14.04.2022

Лікарняні листи: електронні, на бланках та в роздруківках

Перебої зі зв’язком, відсутність бланків листків непрацездатності — це лише піщинка серед моря викликів, які отримали наші медики з початком збройної військової агресії РФ проти України. Тож велика подяка МОЗ та ФСС, що оперативно реагують та вирішують проблеми, що виникають сьогодні. Отже, пропонуємо вам ознайомитися з новаціями, що стосуються лікарняних листів та їх оплати.

Лікарняний на бланку

До 01.01.2023* лікарям буде продовжено право формувати лікарняні на бланках (а не е-лікарняні) у таких випадках:

* Це передбачено наказом МОЗ від 25.03.2022 № 522, який на момент написання статті ще не набрав чинності.

— продовження лікарняного, що був виданий на папері до 01.10.2021. Тобто якщо первинний листок непрацездатності був паперовим, то й лікарняні, видані, як продовження, також будуть на папері;

— спливу строку, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до е-медвисновку про тимчасову непрацездатність. На це йому відведено 7 днів з дати формування е-медвисновку з помилками/неточностями. Якщо строк минув, рішення про видачу паперового лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу;

— коли протягом 7 днів через технічні причини (помилки) е-медвисновок не передано до Електронного реєстру листків непрацездатності й е-лікарняний не створено;

— усиновлення новонародженої дитини застрахованою жінкою;

— зупинення в умовах воєнного стану доступу користувачів електронної системи охорони здоров’я до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я.

Увага! Якщо паперовий лікарняний є продовженням електронного, то перевірте, щоб на його бланку листка непрацездатності був зазначений номер е-лікарняного, який продовжується.

Лікарняний: роздруківка на папері

Якщо заклад охорони здоров’я не має бланків листків непрацездатності, а також не має можливості їх отримати, то за рішенням керівника такого закладу, лікарі можуть видавати лікарняні листки, роздруковані на білому аркуші паперу. Таке рішення може бути прийнято у період дії воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування.

Форма роздрукованого листка непрацездатності повинна відповідати затвердженій наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406. Тобто вигляд як у бланка, але на звичайному папері.

Вимоги до заповнення роздрукованого лікарняного такі ж, як і до лікарняного, виготовленого на захищеному бланку**.

** Див. Інструкцію про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

При цьому у рядку, де вказується серія бланка, зазначається ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я, а де номер бланка — порядковий номер запису у Журналі реєстрації листків непрацездатності цього закладу.

Тож якщо вам працівник принесе листок непрацездатності не на бланку, а звичайному білому аркуші, приймаємо такий лікарняний.

Роздруковуваний листок непрацездатності прирівнюється до листка непрацездатності, виданого на бланку

(див. п. 1 наказу МОЗ від 25.03.2022 № 522). Він підтверджує факт непрацездатності та є підставою для призначення відповідних виплат.

Працюємо з наданою працівником роздруківкою лікарняного у тому ж порядку, що й з лікарняним на бланку. Єдиний нюанс стосується заповнення заяви-розрахунку. В ній колонку 7 не заповнюємо. А ось в колонці 8 формуємо номер лікарняного в такому форматі ХХХХХХХХ-Y, де

ХХХХХХХХ — код ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я. Він вказаний на роздрукованому паперовому лікарняному в полі «серія» бланка;

Y — порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності закладу охорони здоров’я. Він зазначений там де «№» бланка. Увага! Кількість символів для цього поля не обмежуються, оскільки неможливо спрогнозувати кількість записів у журналі та який порядковий номер буде присвоєно листку непрацездатності.

Наприклад, працівник приніс вам роздрукований на папері лікарняний з серією 12345678 та номером 1234. Тож в заяві-розрахунку в рядку з сумою допомоги, призначеною за цим лікарняним, в колонці 7 «Серія» нічого не вказуємо, а в колонці 8 «Номер» проставляємо 12345678-1234.

Вважаємо, що таким же чином за роздрукованим лікарняним слід заповнювати поля з серією та номером у протоколі комісії з соцстрахування та повідомленні про виплату коштів застрахованим особам.

Оплата без зміни статусу

Через технічні збої в роботі Електронного реєстру листків непрацездатності трапляється, що електронні лікарняні не змінюють свій статус з «Видано» на «Готово до сплати» попри сплив 7-денного терміну очікування

Якщо у вас в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду (ПФУ) «зависли» такі лікарняні, то можете сміло брати їх в роботу.

ФСС знає про цю проблему та рекомендує роботодавцям орієнтуватися на дати та рахувати дні. Так е-лікарняний:

— по тимчасовій непрацездатності вважається виданим через 7 календарних днів після дати його закриття;

— по вагітності та пологах — через 7 днів після дати його відкриття.

Тож, якщо у вас в особистому кабінеті на порталі ПФУ є, наприклад, листок непрацездатності, який підтверджує хворобу працівника, й після дати його закриття пройшло 7 днів, на 8-й день такий лікарняний можна брати в роботу. Навіть не дивлячись на те, що його статус залишився «Закритий».

Тримаймося! Бережемо себе та своїх близьких. Все буде Україна!