01.08.2022

Помилковий РК заблоковано: чи можна його кинути?

Відправлений на реєстрацію зменшуючий РК було заблоковано. Потім виявили, що в ньому зазначена неправильна дата. Чи можна такій помилковий РК не розблоковувати (кинути), а скласти і відправити на реєстрацію новий зменшуючий РК з правильною датою?

Так, так можна зробити, якщо дотриматися деяких умов.

Нагадаємо, контролери говорять, що помилкові (зайві) ПН/РК можна не розблоковувати і жодних розблокувальних документів (оскільки вони в цьому випадку відсутні) взагалі не подавати (БЗ 101.18; БЗ 101.18). Хоча при цьому зазначають, що пояснення (про те, що ПН/РК помилкові) можна і подати.

Проте так зробити і просто кинути заблокований помилковий РК можна тільки в тому випадку, якщо далі жодних інших коригувань ПН проводити не треба. А як бути, якщо заблокований РК дійсно помилковий і реєструвати його в ЄРПН не треба, проте ПДВ-коригування провести необхідно, у зв’язку з чим вимагається зареєструвати до ПН іншій правильний РК? Чи можна кинути заблокований помилковий РК і далі подавати на реєстрацію новий правильний?

На жаль, податківці можуть не прийняти новий РК унаслідок наявності попереднього заблокованого РК до цієї ПН. Зазвичай у цьому випадку приходить повідомлення: «податкова накладна від… №… знаходиться в стадії незавершеного коригування» (і в дужках зазначаються реквізити заблокованого РК). Тож доки заблоковано попередній РК до ПН, зареєструвати до неї наступний правильний РК просто не вийде. Тому новий правильний РК не зареєструють, поки не відмовлять у реєстрації помилкового.

Який же вихід?

У такому разі треба діяти у два кроки:

спершу розібратися із заблокованим РК — подати податківцям відповідні пояснення про те, що РК помилковий, щоб завершити процедуру блокування такого помилкового РК. Для цього можна подати письмові пояснення в довільній формі, де зазначити, що: «РК помилковий, документи відсутні, просимо прийняти рішення про відмову в реєстрації». Нагадаємо, що подавати пояснення щодо заблокованого зменшуючого РК (відправленого на реєстрацію покупцем) повинен постачальник (БЗ 101.18). У відповідь податківці мають прислати рішення про відмову в реєстрації помилкового РК.

Причому згідно з п. 3 Порядку № 520* рішення про відмову в реєстрації РК регіональна комісія повинна прийняти протягом 5 робочих днів. Проте оскільки на воєнному стані строки продовжуються (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ НКУ), то податківці можуть прислати відмову і пізніше. А ось уже дочекавшись відповіді (відмови) податківців

після того як вирішена доля попереднього заблокованого РК (і в його реєстрації відмовлено), можна подавати на реєстрацію новий правильний РК з правильною датою.

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.