№56

Податки & бухоблік, серпень, 2022/№ 56 Інші номери журналу ›
  • (Не) важливі реквізити ПН: коли помилки (не) небезпечні? Помилки можуть проскочити в будь-який реквізит податкової накладної (ПН): обов’язковий/необов’язковий. І відсунути податковий кредит (ПК) у покупця аж до періоду їх виправлення. Проте чи всі помилки такі небезпечні? Чи завжди їх доведеться усувати? Давайте пробіжимося по реквізитах ПН і з’ясуємо, які помилки важливо виправляти, а на які можна не звертати уваги.
  • Помилка в заголовній частині Іноді буває так, що при складанні ПН платник помилився в найменуванні контрагента чи в інших реквізитах заголовної частини. У цій статті ми розглянемо, як виправити таку помилку.
  • Помилки в даті та номері ПН Номер і дата ПН першими згадуються в переліку обов’язкових реквізитів цього податкового документа. А от про виправлення помилок у цих реквізитах п. 21 Порядку № 1307 говорить окремо від усіх інших помилок: не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера. Але чи дійсно усе так сумно? Розбираємося.
  • Сумові помилки в ПН А що якщо допустили сумову помилку в податковій накладній — помилилися в її кількісних або вартісних показниках? Розглянемо порядок виправлень.
  • Несумові помилки в розділі Б У табличній частині ПН зазвичай доводиться виправляти сумові помилки. Але трапляються і помилки, що не пов’язані зі зміною сумових показників. І якщо ці помилки стосуються обов’язкових реквізитів ПН, вони запросто можуть «зіпсувати життя» платнику податку. Аби цього не сталося, такі помилки слід виправляти. Про це й поговоримо!
  • Помилка в РК: як виправити? Як виправити помилку, допущену при складанні розрахунку коригування (РК)? Розберемося з цим питанням.
  • Помилка в ІПН У цій статті розглянемо механізм виправлення ІПН, який було помилково зазначено у податковій накладній.
  • Помилково зареєстрована ПН: як виправити? Як бути, коли до ЄРПН потрапила зареєстрована помилково податкова накладна?
  • Помилковий РК заблоковано: чи можна його кинути? Відправлений на реєстрацію зменшуючий РК було заблоковано. Потім виявили, що в ньому зазначена неправильна дата. Чи можна такій помилковий РК не розблоковувати (кинути), а скласти і відправити на реєстрацію новий зменшуючий РК з правильною датою?
  • «Помилкова» заблокована податкова накладна Склали податкову накладну (ПН) з неправильним кодом УКТ ЗЕД. Ця ПН була заблокована. Як тепер бути?
  • Помилка в ставці: виправляємо ПН і декларацію Податкове законодавство змінюється так часто, що помилитися можна на рівному місці. Не виняток і ставка ПДВ. На сьогодні їх декілька, причому товари, що підпадають під ту чи іншу ставку, час від часу змінюються. Давайте розберемося, як виправити ситуацію, якщо помилка допущена в ставці ПДВ. Тобто розглянемо ситуацію, коли і в первинці, і в ПН зазначена неправильна ставка.
  • Помилки в самовиписаних ПН при правильному заповненні декларації: чи можуть бути наслідки? Чи можуть у платника виникнути якісь проблеми при помилках у тих ПН, які не надають кому-небудь права на ПК (наприклад, якщо ПН на неплатника датована не тією датою; не розписана вся номенклатура в підсумковій ПН тощо), якщо на сумі податку це не позначилося і в декларації ПЗ задекларували правильно?
  • Податкова накладна з помилкою: чи допоможе покупцю скарга Д7 і що загрожує продавцю? ПКУ передбачений спеціальний штраф, який може бути застосований до продавця за помилки, допущені під час зазначення обов’язкових реквізитів податкової накладної (ПН). Коли продавцю загрожує цей штраф? Чи може він бути застосовний під час воєнного стану? Чи допоможе покупцю скарга Д7 вплинути на продавця, якщо він не виправляє помилки в обов’язкових реквізитах ПН? Розберемося з цими питаннями.
  • Помилка в ПН, яку склав постачальник, що згодом перейшов спецЄП Ми придбали товар у квітні 2022 і поставили ПК за первинкою. Постачальник зареєстрував ПН 05.07.2022. Проте ПН виявилася з помилкою. З 11.07.2022 постачальник перейшов на спецЄП 2 %. Як тепер бути? Чи може він виправити помилку ПН, і якщо ні, то що нам робити з ПК?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі