04.08.2022

Повідомлення про прийняття на роботу: зустрічайте змінену форму

Постанова КМУ від 26.07.2022 № 835

Висновок документа

Оновлено форму Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту: одну нісенітницю прибрали, іншу — покращили.

Трішки історії, бо без неї тут ніяк.

Було. Попередній апгрейд Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту відбувся на початку січня цього року. Причиною тому була ч. 1 ст. 23 Закону України від 15.07.2021 № 1667-IX (далі — Закон № 1667), яка зобов’язувала резидента Дія Сіті повідомляти податківців про укладення гіг-контракту до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом. Тож зміни були потрібні. Але реалізовані вони були…

По-перше, чомусь розробники змін тоді не подумали про те, що на відміну від трудових договорів, гіг-контракт не оформлюється наказом (розпорядженням). Річ у тім, що гіг-контракт — це не трудовий, а цивільно-правовий договір (ЦПД).

По-друге, до категорій осіб, на який подається Повідомлення, невідомо чому було додано категорію з дивною назвою «працівники на підставі ЦПД». Мабуть, розробники знову не подумали чи не знали, що працівником є особа, яка працює згідно з трудовим договором (контрактом). А за ЦПД виконує роботи (надає послуги) фізособа — підрядник (виконавець). Та хто б не були ті «працівники за ЦПД», ані КЗпП, ані Закон № 1667, ані цивільне законодавство не зобов’язувало будь-яку із сторін ЦПД інформувати податківців про його укладення.

І ось КМУ знову вносить зміни в форму Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту, що коментуються. Що отримали?

Стало. 28.07.2022 набрала чинності постанова, що коментується. Вона внесла зміни у форму Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту.

З назви графи 9 «Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу / укладення гіг-контракту» Повідомлення прибрали слова «укладення гіг-контракту». Тож

графу 9 Повідомлення заповнюємо виключно у разі відображення інформації про прийняття працівника на роботу на умовах трудового договору

Як бачите, перший ляп, про який ми з вами говорили, прибрали.

Що стосується «працівника за ЦПД», то замість нього в формі Повідомлення з’явилася «особа на підставі ЦПД».

Ба більше, цей ЦПД додали в назви граф 10 та 11 табличної частини Повідомлення. І знову жодного пояснення, чому на ЦПДшників слід подавати Повідомлення, чим це передбачено, та в які строки те Повідомлення подавати, якщо подавати, немає.

Питання століття. Що роботи з цими ЦПДшниками? Подавати на них Повідомлення чи ні? Думка «Податки & бухоблік» не змінилася: підстави для подання Повідомлення на осіб, які виконують роботи (надають послуги) за ЦПД, наразі відсутні. Тож подавати Повідомлення не потрібно. Але, звісно, останнє слово тут за вами.

Ми ж обґрунтуємо свою позицію.

Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту затверджене постановою КМУ від 17.06.2015 № 413 (ср. ). Ця постанова розроблена та затверджена на виконання ч. 3 ст. 24 КЗпП та ч. 1 ст. 23 Закону № 1667. Це прямо зазначено в її вступній частині.

Частина 3 ст. 24 КЗпП зобов’язує роботодавця повідомити податківців про укладення трудового договору з працівником. Відносини, що виникають у рамках ЦПД, КЗпП не хвилюють взагалі.

Частина 1 ст. 23 Закону № 1667 вимагає від резидента Дія Сіті повідомити податківців про укладення гіг-контракту з гіг-спеціалістом. Але в цьому Законі немає жодного слова щодо обов’язку резидента Дія Сіті подати Повідомлення на осіб, які у нього виконують роботи (надають послуги) за ЦПД.

В листах від 21.01.2022 № 4711-06/3082-07 та від 28.01.2022 № 4706-06/4356-01 Мінекономіки також доходило висновку, що КЗпП, Закон № 1667, а також цивільне законодавство не зобов’язують роботодавця інформувати ДПСУ про укладення ЦПД з фізособою.

Разом з тим, на думку Мінекономіки, подавати на ЦПДшника Повідомлення доцільно, якщо підприємство (ФОП) є його страхувальником й нараховує на винагороду за ЦПД ЄСВ. Чому? Відомство не пояснює. Але пропонує звернутися до Мінсоцполітики. Мінсоцполітики ж просто мовчить.

А що з відповідальністю за неподання Повідомлення? Вона може загрожувати роботодавцям (їх посадовим особам) лише в разі неподання Повідомлення про прийняття на роботу працівників за трудовими договорами (контрактами).

Відповідальність за неподання Повідомлення про укладення гіг-конктракту з гіг-спеціалістом не передбачена законодавством. Також нічого не загрожує роботодавцеві та резидентові Дія Сіті у разі неподання Повідомлення про укладення звичайного ЦПД.

Тож у разі візиту Держпраці інспекторів праці будуть цікавити Повідомлення на працівників. У листі від 04.02.2022 № 702/4.1/4.1-22 Держпраці наголошує, що укладення цивільно-правових договорів регулюється ЦКУ, контроль за виконанням умов яких не належить до повноважень Держпраці.