№57

Податки & бухоблік, серпень, 2022/№ 57 Інші номери журналу ›
  • ЄСВ з мінімальної зарплати та Д1 Об’єднаного звіту Попри постійну турбулентність українського законодавства, є все ж таки в ньому острівець стабільності. Це вимога про сплату ЄСВ з мінімальної зарплати. Проте запитання щодо виконання цієї вимоги у бухгалтерів виникають постійно. Тож пропонуємо пригадати правила сплати ЄСВ з мінімалки за найманих працівників та відображення у Д1 донарахування ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску.
  • Повідомлення про прийняття на роботу: зустрічайте змінену форму Постанова КМУ від 26.07.2022 № 835
  • Приймаємо на роботу за новими правилами Останнім часом у трудовому законодавстві відбувається чимало важливих змін. Тільки встигай слідкувати. Не оминули вони й питання оформлення трудових відносин. Тож поговоримо у нашій статті про процедуру працевлаштування з урахуванням законодавчих новацій.
  • Гасимо ПДВ-борг від’ємним значенням У декларації з ПДВ за червень 2022 року вискочив великий податок до сплати (500 тис. грн) за рахунок того, що червневі податкові накладні (ПН) постачальники зареєстрували із простроченням у липні. Відповідно в липні — великий податковий кредит (ПК) та від’ємне значення (800 тис. грн). Сплатити вчасно задеклароване за червневою декларацією податкове зобов’язання грошей не було. Чи можна в ПДВ-декларації за липень згорнути (погасити) податковий борг за рахунок мінуса? Давайте зараз це й з’ясуємо.
  • Бізнес у спадок, або що робити спадкоємцям і працівникам померлого ФОП? Ваш ФОП раптово помер. Хочете закрити бізнес і звільнити працівників? Чи маєте намір продовжувати його діло? Як правильно все організувати? Чи треба відзвітувати за нього та сплатити податкові зобов’язання? Що робити з договорами, які ФОП уклав, але так і не встиг виконати? А з боргами, які залишились непогашеними? Чи не вийде так, що спадкоємці отримають у спадок більше боргів, ніж майна ФОП? Можна прийняти у спадщину тільки майно, а від боргів відмовитися? Відповіді на ці та інші болючі питання — прямо зараз.
  • Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН: нагадуємо правила Вже більше двох років в Україні триває карантин. І весь цей час платники ПДВ звільнялись від штрафів за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН/РК. Але тепер після змін, внесених до ПКУ, які набули чинності з 27.05.2022, «карантинне» звільнення від штрафів фактично вже не дає імунітету від штрафів. Принаймні, на цьому наголошують податківці. Тож, відновлюється застосування штрафів за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН/РК. В статті нагадаємо як застосовуються ці штрафи.
  • При зміні ставки ПДВ — база оподаткування лишається незмінною! Зміна ставки ПДВ після підписання договору поставки останнім часом відбувається доволі часто. І от коли відбувається така подія, то інколи продавці вважають, що від зміни ставки розмір повної ціни поставки продукції (тобто з ПДВ) не міняється. Однак таку позицію на сьогодні не підтримує ВС (постанова ВС від 09.06.2022 у cправі № 912/1052/21*). Про неї і поговоримо далі.
  • Як підставили платників спецЄП з виконанням ПДВ-обов’язку За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*
  • Мобілізація транспорту для воєнних потреб: що з амортизацією? Роз’яснення Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків від 25.07.2022*
  • Зберігач відпускає пальне в бак — акцизна накладна та облік Розглянемо ситуацію роботи з пальним, яку нам виклав читач, і пов’язані з нею його питання. Ситуація. Підприємство є платником акцизу з реалізації пального. Але пальне для власних потреб воно зберігає на сторонньому складі Зберігача і отримує його там через паливороздавальні колонки безпосередньо в баки свого автотранспорту. Питання. Як такий відпуск пального Зберігач повинен оформляти акцизними накладними (АН)? Чи має Зберігач право на такий відпуск складати зведену АН на увесь обсяг пального, відпущеного протягом місяця, або він повинен складати АН на кожне заправляння? АН складаються в одному чи в двох екземплярах? Як таке отримане пальне відображається (списується) у податковому обліку Підприємства?
  • Що буде у серпні 2022 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі