29.08.2022

Уточнюємо податок на нерухомість за воєнні періоди

За матеріалами категорії 106.07 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Після затвердження Кабміном переліку територій, звільнених через ВС від податку на нерухомість, платники податку зможуть скоригувати податок на нерухомість шляхом подання податкової декларації з типом «Уточнююча».

Коли уточнювати. Про те, що через початок війни з рашистами законодавці вирішили з 1 березня 2022 і, як мінімум, до кінця 2022 звільнити від сплати податку на нерухомість об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані на територіях, де ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окуповані, стало відомо ще на початку весни 2022 (п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Детально про звільнення читайте у «Плата за землю і податок на нерухомість у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Головна проблема застосування цього звільнення у тому, що формально воно почне діяти тільки після того, як Кабмін затвердить перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або які тимчасово окуповані.

На жаль, Кабмін і до сьогодні не виконав покладений на нього обов’язок. Тому усіх платників податку на нерухомість, які знають або здогадуються, що їхні об’єкти нерухомості потрапляють під звільнення, тривожить питання: чи мають вони на сьогодні право уточнити нарахований на початку року на рік уперед податок на нерухомість?

Сам п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ дає право уточнити нараховані податкові зобов’язання юрособам протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано ВС. Але це тільки рекомендації. За ідеєю, можна уточнитися і раніше.

З тим, що можна уточнюватися і раніше, згодні і фіскали. Про це вони говорять у роз’ясненні, що коментується. Хоча в ньому вони затягли ту ж пісню, що і для плати за землю. Податківці заявили, що тільки після затвердження Кабміном відповідних переліків звільнених територій платники податку зможуть скоригувати свої податкові зобов’язання шляхом подання податкової декларації з типом «Уточнююча».

Отже, як бачимо, хоч фіскали і дозволяють не чекати закінчення 6 місяців після ВС на уточнення податку на нерухомість, але до появи переліку звільнених територій подавати уточнюючу декларацію не радять.

Таке роз’яснення фіскалів так і не вирішує головне питання:

що робити з нарахованим податком на нерухомість на початку року?

Звичайно, якщо кошти на сплату податку є, то найкращий варіант сплатити нарахований податок на початку року, до того часу, поки з’явиться такий перелік. А потім, після проведення уточнення і зменшення нарахованого на початку року податку, підприємство зможе або повернути назад переплату, що з’явиться після уточнення, або врахувати в рахунок сплати цього податку в майбутньому.

Але у більшості тих, у кого нерухомість потрапляє під звільнення, коштів для сплати податку на нерухомість, звичайно, немає. У таких платників без уточнення податку на нерухомість (зменшення нарахованого на початку року податку) буде висіти податковий борг.

Щоб його уникнути, платники податку на нерухомість, які вважають, що їх об’єкти нерухомості потрапляють під звільнення, подають уточнюючу декларацію, навіть не чекаючи на затвердження Кабміном переліку звільнених територій. Це формально неправильно. Але іншого варіанта уникнути податкового боргу немає.

Увага! Поки не з’явиться перелік звільнених територій, не радимо платникам податку на прибуток відносити до податкових витрат нарахований податок на нерухомість за звільнені періоди. При цьому це стосується як тих платників, що сплачують податок, так і тих, хто цього не робив. Річ у тому, що коли ваші об’єкти нерухомості потраплять під звільнення (після появи затвердженого Кабміном переліку), то вам слід буде знімати із витрат нарахований податок і тим самим донараховувати податок на прибуток та, можливо, самоштраф.

Як уточнитися. У роз’ясненні, що коментується, фіскали також детально описали, як слід заповнювати уточнену декларацію у випадку отримання воєнного звільнення від сплати податку на нерухомість.

На їх погляд, робити це слід так:

1) у розділі І додатків 1 та 2

— у колонках 1 — 16 додатка 1 (колонках 1 — 15 додатка 2) слід зазначити дані із раніше поданої декларації за 2022 рік. Тобто вони радять заповнювати їх так, неначе податок рахують за цілий рік;

колонки 17 — 19 додатка 1 (колонки 16 — 18 додатка 2) не заповнюються. Річ у тому, що п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, який дає право на звільнення від нарахування і сплати податку на нерухомість, не є пільгою. З цим ми згодні. Оскільки у Довідниках податкових пільг не міститься пільги з п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ;

— у колонці 20 додатка 1 (колонці 19 додатка 2) зазначається річна сума податкового зобов’язання до сплати, розрахована як сума, зазначена у колонці 16 додатка 1 (колонці 15 додатка 2), зменшена на суму податку, від якого звільнено об’єкти нерухомості згідно з п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, а саме починаючи з 1 березня 2022 по 31 грудня 2022. Тобто фіскали радять при заповненні цих колонок показати нараховану суму податку тільки за січень — лютий 2022. Для цього слід самостійно від річної суми податку відняти податок за березень — грудень, тобто податок, від сплати якого платника звільнено згідно з п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ;

— у колонці 21 додатка 1 (колонці 20 додатка 2) зазначається така ж сума, як у колонці 20 додатка 1 (колонці 19 додатка 2). Тобто наводиться сума нарахованого податку за два місяці І кварталу 2022, тобто за січень — лютий 2022;

— у колонках 22 — 24 додатка 1 (колонках 21 — 23 додатка 2) зазначаються «0». Воно і не дивно, оскільки за ці періоди від сплати податку на нерухомість платників звільнено;

2) у розділі ІІ додатків 1 та 2

у рядок 4 слід перенести дані із рядка 3 розділу І додатка 1 та/або 2 із декларації, що подавалася на 2022 рік. Тобто в рядку 4 слід зазначити помилкові дані;

— у рядку 6 слід вказати різниці між даними рядка 4 розділу ІІ та рядка 3 розділу І;

— інші рядки розділу ІІ не заповнюються.

Крім того, податківці зазначають, що для того, щоб фіскали на місцях знали, чому саме платник податку провів уточнення, йому слід

у рядку «Доповнення до Податкової декларації» (після рядка 7 декдарції) у колонці «Зміст доповнення» вказати такі фрази: «Уточнена сума податкового зобов’язання до сплати, розрахована відповідно до п.п. 69.22 п. 69 підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України»

Загалом якщо чинити так, як рекомендують фіскали, то платник податку правильно уточнить нарахований податок. Водночас, щоб скористатися їх алгоритмом заповнення, потрібно буде обов’язково вимкнути автоматичне заповнення декларації. Річ у тому, що фіскали рекомендують при заповненні колонок 20 — 24 розділу І додатка 1 (колонок 19 — 23 розділу І додатка 2) не користуватися формулами, наведеними у назвах цих колонок, а в ручному режимі вказати розрахований розмір податку за рік (показати нарахування податку тільки за І квартал, а саме за два його перші місяці).

На наш погляд, щоб правильно нарахувати податок з урахуванням звільнення від сплати у 2022, можна скористатися формулами, закладеними в сам розрахунок податку. Для цього вам потрібно просто при заповненні колонок 9 — 12 вказати правильну кількість місяців у кожному кварталі 2022, протягом яких слід нараховувати податок.

А саме слід просто вказати у колонці 9 цифру «2», оскільки нарахувати податок на нерухомість з урахуванням воєнного звільнення слід тільки за перші 2 місяці першого кварталу (січень — лютий). За інші місці, як І кварталу, так і всіх інших кварталів, податок нараховувати не слід. Тому колонки 10 — 12 (кількість місяців, за які слід нарахувати податок у ІІ — ІV кварталах відповідно) просто лишаєте не заповненими.

При заповненні таким чином колонок 9 — 12 додатка 1 та/або 2 сама форма декларації розрахує податок по кожному звільненому об’єкту тільки за 2 місяці І кварталу (сума податку за два місяці І кварталу фігуруватиме тільки у колонках 20 та 21 розділу І додатка 1 та колонках 19 і 20 розділу І додатка 2). За звільнені місяці з 1 березня по 31 грудня податок нарахований не буде (у колонках 22 — 24 розділу І додатка 1 та колонках 21 — 23 розділу І додатка 2 стоятимуть нулі).

Скориставшись цим алгоритмом заповнення розділу І додатка 1 та/або 2, платник податку має уникнути помилок при нарахуванні податку. Заповнювати розділ ІІ додатка 1 та/або 2 слід у тій послідовності, що описаний вище. Там без ручного занесення даних провести уточнення не вдасться.