12.12.2022

Обчислюємо відстрочені податки — ВПА і ВПЗ

Прибутківці, які складають фінзвітність за повною формою (зокрема, це великі і середні підприємства), за підсумками року мають визначити бухгалтерський податок на прибуток — витрати (дохід) з податку на прибуток. А для цього вони мають розрахувати відстрочені податкові активи (ВПА) і відстрочені податкові зобов’язання (ВПЗ). Як саме? Про це й поговоримо.

Хто рахує відстрочені податки?

Для того щоб правильно нарахувати податок на прибуток у бухгалтерському обліку, просто взяти суму з прибуткової декларації недостатньо. Адже при розрахунку податку на прибуток застосовують правила ПКУ. Водночас бухподаток визначається згідно зі стандартами бухобліку. А отже, підприємству потрібно розрахувати і відстрочені податки.

Порядок розрахунку відстрочених податків і визнання витрат (доходу) з податку на прибуток визначає НП(С)БО 17 «Податок на прибуток». Керуватися ним зобов’язані підприємства — платники податку на прибуток. Виняток, зокрема, становлять ті з них, хто застосовує НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність». А ось

єдиноподатники відстрочені податки взагалі не рахують. Позаяк податок на прибуток вони не сплачують

Отже, витрати (дохід) з податку на прибуток з урахуванням усіх ВПА/ВПЗ розраховують:

високодохідники, які не застовують НП(С)БО 25 з тієї причини, що не відповідають критеріям мікро-/малих підприємств або, будучи мікро-/малими, вирішили складати повний комплект фінзвітності за п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»;

малодохідники, які не застосовують НП(С)БО 25, але самостійно вирішили визначати об’єкт оподаткування з урахуванням прибуткових ПКУ-різниць.

Але у малодохідників-відмовників, які не застосовують НП(С)БО 25, теж можуть виникнути ВПА, наприклад, через наявність збитків минулих років (п. 8 НП(С)БО 17).

Коли рахують відстрочені податки?

При складанні проміжної фінансової звітності п. 15 НП(С)БО 17 дозволяє:

ВПЗ (ряд. 1500) і ВПА (ряд. 1045) показувати в Балансі (Звіті про фінансовий стан) у сумі, розрахованій на 31 грудня попереднього року;

у рядку «Витрати (дохід) з податку на прибуток» (ряд. 2300) Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) наводити суму податку на прибуток із декларації.

А ось при складанні річної фінзвітності такий спрощений варіант уже не працює. За рік доведеться розраховувати ВПЗ/ВПА і визначати витрати (дохід) з податку з урахуванням їх зміни.

Як визначати витрати (дохід) з податку на прибуток?

За правилами п. 3 НП(С)БО 17 бухгалтерські витрати (дохід) з податку на прибуток розраховують за формулою:

Тобто до поточного податку на прибуток додаємо зміну суми ВПЗ за звітний період (∆ВПЗ) і віднімаємо зміну суми ВПА за звітний період (∆ВПА).

Поточний податок на прибуток — це податок на прибуток, розрахований за звітний період за податковими правилами (п. 3 НП(С)БО 17). Тому перш ніж рахувати бухгалтерські витрати (дохід) з податку на прибуток, слід визначити податкове зобов’язання з цього податку за ПКУ. У декларації за 2022 рік поточний податок на прибуток у загальному випадку відображено у рядку 06 «Податок на прибуток ((позитивне значення) (рядок 04 - рядок 05 ПЗ) х 5 : 100)».

Зміна суми ВПЗ за звітний рік (∆ВПЗ) — сальдо за Кт 54 на 31.12.2022 мінус сальдо за Кт 54 на 01.01.2022. Втім зауважте: ВПЗ не завжди враховують при розрахунку витрат (доходу) з податку на прибуток. Яскравий приклад — ВПЗ, нараховані при дооцінці необоротних активів. Їх відносять на зменшення капіталу в дооцінках проводкою: Дт 41 — Кт 54 (п.п. 4.1 НП(С)БО 17). Витрати (дохід) з податку на прибуток при цьому не зачіпають.

Зміна суми ВПА за звітний рік (∆ВПА) — сальдо за Дт 17 на 31.12.2022 мінус сальдо за Дт 17 на 01.01.2022.

Якщо в результаті здійсненого розрахунку був отриманий позитивний результат, мають місце витрати з податку на прибуток (Дт 98), якщо від’ємний — дохід (Кт 98).

Як розраховувати ВПА/ВПЗ?

Процедуру розрахунку ВПА і ВПЗ можна представити такими послідовними кроками.

Крок 1. Визначаємо, чи є в Балансі різниця між оцінкою активу або зобов’язання за даними фінансової звітності і податковою базою цього активу чи зобов’язання відповідно (п. 3 НП(С)БО 17). Але зауважте:

до уваги беруть лише ті розбіжності, які носять тимчасовий характер

Наприклад, за об’єктом основних засобів (ОЗ) невиробничого призначення в бухобліку балансова вартість цього активу в результаті нарахування амортизації потрапить до складу витрат. А от в податковому обліку витрати на суму амортизації такого об’єкта не збільшаться ніколи. Отже, отримана різниця між залишковими вартостями об’єкта — постійна, а не тимчасова. Її не беруть до уваги при розрахунку ВПЗ і ВПА.

А ось якби йшлося про виробничі ОЗ, то різниця між податковою і бухгалтерською вартостями (що виникла, наприклад, через застосування різних методів амортизації в податковому і бухгалтерському обліку) була б тимчасовою.

Найчастіше тимчасові податкові різниці виникають за резервом сумнівних боргів, забезпеченнями майбутніх витрат і платежів, виробничими ОЗ і нематеріальними активами.

Крок 2. Визначаємо вид тимчасової податкової різниці. Вони бувають двох видів:

— тимчасові податкові різниці, що підлягають вирахуванню, — призводять до зменшення податкового прибутку (збільшення податкового збитку) в майбутніх періодах і є базою для розрахунку ВПА;

— тимчасові податкові різниці, що підлягають оподаткуванню, — підлягають включенню до податкового прибутку (зменшують збиток) у майбутніх періодах і є базою для розрахунку ВПЗ.

Крок 3. Після розрахунку тимчасових податкових різниць (ТПР), що підлягають вирахуванню та оподаткуванню, визначаємо власне ВПА і ВПЗ. Для цього до розрахованих величин ТПР застосовуємо діючу в наступному році ставку податку на прибуток (п. 12 НП(С)БО 17). У 2023 році ставка податку на прибуток становитиме 18 %.

Отримані суми ВПЗ відображаємо як сальдо за кредитом рахунка 54, а суми ВПА — як сальдо за дебетом рахунка 17 на кінець звітного періоду.

Далі необхідно порівняти отримані суми ВПА і ВПЗ та:

— якщо ВПА > ВПЗ, то різницю між їх значеннями відображаємо в ряд. 1045 «Відстрочені податкові активи» гр. 4 форми № 1;

— якщо ВПЗ > ВПА, різницю показуємо у ряд. 1500 «Відстрочені податкові зобов’язання» гр. 4 форми № 1.

Зауважте: такий порядок відображення відстрочених податків у Балансі передбачений п. 17 НП(С)БО 17, якщо сплата податку на прибуток контролюється одним податковим органом (тобто в загальному випадку). А ось у консолідованій звітності ВПА і ВПЗ показують розгорнуто.

Крок 4. Далі, власне, розраховуємо витрати (дохід) з податку на прибуток, використовуючи наведену вище формулу.

Ще раз наголосимо: підприємства-прибутківці, які складають фінзвітність за НП(С)БО 25, облік відстрочених податків не ведуть. Тому у фінзвітності вони показують витрати з податку на прибуток у сумі податку на прибуток із прибуткової декларації (без урахування змін ВПА/ВПЗ).

Підприємства-прибутківці, прибуток яких звільнений від оподаткування, поточним податком визнають податок, що не підлягає перерахуванню до бюджету у зв’язку з наданням пільг.

Записи, які необхідно зробити у бухгалтерському обліку, щодо відстрочених податків і поточного податку на прибуток, наведемо в таблиці.

Нарахування податку на прибуток і відстрочених податків

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Нараховано поточний податок на прибуток підприємством-прибутківцем, яке складає фінансову звітність за повною формою:

— у сумі, не пов’язаній з відстроченими податками

98 «Податок на прибуток»

641/«Розрахунки за податком на прибуток»

— у сумі донарахування відстрочених податкових активів (ВПА)

17 «Відстрочені податкові активи»

— у сумі списання раніше нарахованих відстрочених податкових зобов’язань (ВПЗ)

54 «Відстрочені податкові зобов’язання»

2

Списані ВПА (у разі їх зменшення протягом року)

98 «Податок на прибуток»

17 «Відстрочені податкові активи»

3

Донараховані ВПЗ (у разі їх збільшення протягом року)

54 «Відстрочені податкові зобов’язання»

4

Відображено залік суми сплаченого дивідендного авансового внеску з податку на прибуток у зменшення податкового зобов’язання з цього податку

Дт 641/«Розрахунки за податком на прибуток»

Кт 641/«Авансовий внесок при виплаті дивідендів»

Спеціальний механізм заліку суми сплачених дивідендних авансів у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток установлений п.п. 57.11.2 ПКУ.

5

Нараховано податок на прибуток підприємством, яке застосовує НП(С)БО 25

98 «Податок на прибуток»

641/«Розрахунки за податком на прибуток»

6

Нараховано поточний податок на прибуток підприємством, звільненим від його сплати

98 «Податок на прибуток»

481 «Кошти, вивільнені від оподаткування»

Висновки

  • При складанні річної фінзвітності платники податку на прибуток мають обов’язково визначити бухподаток з урахуванням відстрочених податків.
  • Аби розрахувати витрати (дохід) з податку на прибуток, до поточного податку на прибуток додаємо зміну суми відстрочених податкових зобов’язань за звітний період і віднімаємо зміну суми відстрочених податкових активів за звітний період.
  • Якщо в результаті здійсненого розрахунку був отриманий позитивний результат, мають місце витрати з податку на прибуток (Дт 98), якщо від’ємний — дохід (Кт 98).