№94

Податки & бухоблік, грудень, 2022/№ 94 Інші номери журналу ›
  • Обчислюємо відстрочені податки — ВПА і ВПЗ Прибутківці, які складають фінзвітність за повною формою (зокрема, це великі і середні підприємства), за підсумками року мають визначити бухгалтерський податок на прибуток — витрати (дохід) з податку на прибуток. А для цього вони мають розрахувати відстрочені податкові активи (ВПА) і відстрочені податкові зобов’язання (ВПЗ). Як саме? Про це й поговоримо.
  • Нараховуємо податки, закриваємо рахунки доходів, витрат і фінрезультату При підбитті бухгалтерських підсумків звітного року, що добігає кінця, належить розрахувати і нарахувати податки/збори, закрити рахунки обліку доходів і витрат, визначити фінансовий результат діяльності підприємства за звітний рік. Які записи при цьому роблять у бухобліку? Дивіться…
  • Дооцінки, резервний капітал, використання прибутку — фінальні записи року Перед складанням річної фінзвітності слід списати суму дооцінок і використаний прибуток, донарахувати резервний капітал, вивести остаточну суму нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) поточного і минулих років. Нагадаємо, як це правильно зробити.
  • Довгострокова і поточна заборгованості: про що слід пам’ятати наприкінці року На дату річного балансу слід проаналізувати наявність довгострокових заборгованостей і довгострокових зобов’язань. Адже їх згідно з вимогами НП(С)БО потрібно відображати в балансі за теперішньою (дисконтованою) вартістю. А як бути з поточною заборгованістю? Давайте з’ясуємо.
  • Аграрій наприкінці року закриває рахунки виробництва Як тільки календарний рік добігає кінця, аграрій починає робити традиційні для нього кроки: розподіляє загальновиробничі витрати, розраховує фактичну собівартість та закриває рахунок 23. Про те, на що йому слід звернути свою увагу, здійснюючи ці традиційні операції, поговоримо далі.
  • Мінімальне податкове зобов’язання: основи Ще з початку року було відомо, що підприємства, які володіють або використовують сільгоспугіддя, мають починаючи з 2022 року виконувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Що таке МПЗ, як його виконати і що буде за те, що аграрій не зможе його виконати, поговоримо далі.
  • Перерахунок ПДФО у 2022 році Кінець року для бухгалтерів із зарплати традиційно пов’язаний із необхідністю провести річний перерахунок ПДФО. Давайте згадаємо про цю процедуру. Поговоримо про алгоритм проведення перерахунку ПДФО та особливості відображення його результатів в обліку та податковій звітності.
  • ПДВ наприкінці року: не забудьте про перерахунок Перерахунок здійснюють платники, які розподіляють ПДВ за правилами зі ст. 199 ПКУ. А розподіляти його за цими правилами повинні ті з ПДВшників, які одночасно (!) використовують придбані/виготовлені товари/послуги, необоротні активи (НА) і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності. У цій статті — дайджест по цьому доволі складному процесу!
  • Повідомлення про ПДВ-делегування філіям Деякі платники ПДВ, у складі яких є філії, приймають рішення делегувати своїм філіям ПДВ-права, як от складати свої ПН. Але податківці повинні про це знати. У цій статті згадаємо, яким чином головне підприємство повідомляє податківцям про таке делегування!
  • Графік відпусток на 2023 рік Незважаючи на війну, ніхто не скасовував обов’язок роботодавців складати графіки відпусток своїх працівників на наступний рік. Давайте поговоримо про цей документ, правила його складання та відповідальність за відсутність.
  • Заява про перехід на звичайний ЄП Суб’єкт господарювання, який перебуває на загальній системі й хоче перейти на спрощену, повинен подати спеціальну Заяву. У цій статті розглянемо, як її подавати. Одразу скажемо: питання переходу на спецЄП тут не зачіпаємо!
  • Відмова від звичайного єдиного податку Під кінець року суб’єкт господарювання може не лише стати єдиноподатником, але і позбутися цього статусу. Як це робити — розповідаємо прямо зараз!
  • Зміна групи чи ставки платником ЄП Платник ЄП може не лише покинути спрощену систему, але і змінити групу та/або ставку ЄП. Яким чином це робити? У цій статті ми вам про це розкажемо!
  • Набрид єдиний рахунок для податків? Не забудьте від нього відмовитися! Вже практично два роки існує єдиний рахунок для сплати податків та інших обов’язкових платежів. Дехто звик та користується ним без проблем. Для когось же єдиний рахунок — не надто зручний механізм. Тож у цій статті нагадаємо про те, що саме зараз гарна нагода для того, щоб відмовитися від використання цього рахунку. Про причини читайте далі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі