15.12.2022

Відновлювальна електроенергія в акцизній декларації

Реалізуємо електроенергію, вироблену сонячною електростанцією. Коли ми мали почати подавати акцизну декларацію? Які графи в додатку 7 до акцизної декларації потрібно заповнювати? Які графи в додатку 4 до акцизної декларації потрібно заповнити? Для розрахунку показника в гр. 9 береться вартість реалізації без ПДВ?

Звісно, ці питання викликані оновленою формою декларації акцизного податку (далі — декларація). Адже зміни, внесені до декларації наказом Мінфіну від 31.05.2022 № 151, зачепили «електроенергійний» розділ Е декларації і спеціальний додаток 7 до неї*.

* Нагадаємо, що за оновленою формою акцизну декларацію платники почали подавати починаючи з декларації за серпень-2022.

Гадаємо, усім відомо, що електроенергія (будь-яка!) входить до переліку підакцизних товарів. У той же час не підлягають оподаткуванню акцизним податком операції з реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії. Це визначено п.п. 213.2.8 п. 213.2 ПКУ. Електроенергія, вироблена сонячною електростанцію, є виробленою з відновлюваних джерел енергії. Тому реалізація такої електроенергії не підлягає оподаткуванню акцизним податком.

Подання декларації. Водночас оскільки електроенергія є підакцизним товаром, виробництво якого потребує отримання ліцензії, податківці завжди вимагали у таких випадках подання акцизної декларації, посилаючись для цього на п. 49.2 ПКУ. Його норми, нагадаємо, вимагають від платників, які мають ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, подавати декларацію за кожен місяць, незалежно від того, чи провадили вони госпдіяльність у звітному місяці.

Отже, у тому числі й від виробників електроенергії, яка не оподатковується акцизом (згідно зі згаданим п.п. 213.2.8 ПКУ),

податківці вимагають подавати декларацію за кожен звітний місяць, починаючи вже з місяця отримання ліцензії (!), а не з початку виробництва електроенергії**

** Хіба що початок виробництва співпаде з місяцем отримання ліцензії.

Див. діючу консультацію в БЗ 114.07.

При цьому нагадаємо, що реєстрація таких госпсуб’єктів, як платників акцизного податку, здійснюється ДПС автоматично — при отриманні нею від органу ліцензування інформації щодо одержання відповідним суб’єктом ліцензії на виробництво електроенергії.

Крім того, нагадаємо: п.п. 38.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ визначає, що до платників податків, місцезнаходженням (місцем проживання) та/або місцем здійснення діяльності яких є тимчасово окупована територія, зупиняється застосування норм пп. 213.2 та 213.3 та ст. 225, 229 ПКУ. Тож на таких платників норми п. 213.2 (у тому числі й п.п. 213.2.8) ПКУ не поширюються і об’єкт оподаткування акцизом виникатиме. Але ця норма стара (діє ще з 2017 року) і стосується лише територій Луганської й Донецької областей, окупованих до 24 лютого 2022 року (див. текст п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А тепер переходимо до питань щодо заповнення декларації.

Щодо додатка 7 та розділу Е. Згаданими змінами до декларації було значно розширено цей додаток і, зокрема, додана спеціальна графа 6, у якій тепер має відображатись вартість реалізованої виробником електроенергії за операціями, що не підлягають оподаткуванню відповідно до п. 213.2 ПКУ (куди входить і згаданий п.п. 213.2.8 ПКУ).

Місячна сума реалізації неоподатковуваної електроенергії відображається у цій графі без урахування ПДВ (та акцизного податку)***.

*** Нагадаємо, що у старій формі Декларації податківці вимагали такі неоподатковувані суми відображати у «вільному» додатку 10. Адже в додатку 7 (та в інших місцях) не було окремих граф для такого відображення.

Таким чином, у новому додатку 7 вам необхідно заповнювати лише графи 1 — 4 та 6 розділу І. Що стосується інших граф додатка, то згідно з п. 12 розд. V Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку**** (далі — Порядок) у графах додатка 7, які не заповнюються, зазначається «0». Тому в інших графах розділу І, а також і розділу ІІ у разі відсутності об’єктів оподаткування ви проставляєте «0».

**** Затверджений наказом Мінфіну від 26.09.2016 № 841.

Також «0» (якщо у вас відсутні інші об’єкти оподаткування) ви «перенесете» (проставите) у графі 4 всіх рядків розділу Е акцизної декларації.

Щодо додатка 4. Вважаємо, що в цьому випадку ви не повинні подавати й заповнювати додаток 4 до декларації. Адже додаток 4 зветься «Обороти, що звільняються від оподаткування, оподатковуються за нульовою або за зниженою ставкою». І він призначений для відображення в ньому саме (і виключно) таких оборотів. Однак у вашому випадку мова йде не про звільнення електроенергії від акцизу чи оподаткування її за нульовою або зниженою ставкою, а взагалі про неоподаткування. Тобто — про відсутність об’єкта оподаткування у випадках реалізації такої електроенергії. Адже операції, згадані в п. 213.2 (у т. ч. у п.п. 213.2.8) ПКУ, є операціями, «які не підлягають оподаткуванню» акцизним податком. А операції, звільнені від акцизу, та ті, що оподатковуються за нульовою чи зниженою ставками, у цьому пункті не згадані. Такі операції містяться в інших спеціальних нормах ПКУ, в яких про таке прямо й зазначено: наприклад, звільнені, зокрема — у п. 213.3 ПКУ та в інших нормах Кодексу…

Наші висновки непрямо підтверджує й той факт, що операції з п. 213.2 відсутні в довідниках пільг, які регулярно оновлюються ДПСУ. А також прямо — те, що у своїх консультаціях податківці вимагають від виробників електроенергії, що вироблена кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії, подавати акцизну декларацію із заповненням лише розділу Е та додатка 7 до декларації. Див. у згаданій вище консультації з БЗ, а також у консультації, присвяченій саме заповненню такими платниками акцизної декларації в БЗ 114.07 (ср. ).

Водночас тут є один нюанс. У п.п. 8 п. 8 розд. V Порядку згадується про необхідність відображення у гр. 9 додатка 4 до декларації сум акцизу, розрахованих, зокрема, з операцій, визначених п. 213.2 ПКУ (куди входить і п.п. 213.2.8). Однак тут мова йде виключно про суми, розраховані на підставі вже згаданого п.п. 38.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ за «старими» окупованими територіями! І тут вже йдеться — про оподатковувані операції та суми акцизу, які мають сплачуватись до бюджету. Тож в інших випадках операції, визначені в п. 213.2 ПКУ (які дійсно не оподатковуються акцизом), у додатку 4 до декларації не відображаються.

І хай ця згадка в Порядку п. 213.2 ПКУ вас не збиває з пантелику. Якщо ваше місцезнаходження та/або місце діяльності не пов’язані зі згаданими (окупованими до 24 лютого цього року) територіями Луганської та Донецької областей, то електроенергія акцизом не оподатковується та додаток 4 до декларації не заповнюється і не подається! До речі, в декларації окремий рядок для зазначення сум акцизу, розрахованих згідно з п.п. 38.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, відведений лише в «пальному» розділі В (рядок В20). Мабуть, в інших розділах декларації (зокрема, в розділі Е) такі суми мають зазначатись у загальних «оподатковуваних» рядках…