№95

Податки & бухоблік, грудень, 2022/№ 95 Інші номери журналу ›
  • Лікарняні 2023: зміни в порядку розрахунку З 1 січня 2023 року ФСС припинить своє існування шляхом приєднання до Пенсійного фонду. Про це ми розповідали в статті «Лікарняні з 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89. Там же зазначали, що до початку цього дійства ПФУ та КМУ мають ухвалити низку нормативних документів під такі зміни. Першими впоралися урядовці. Маємо постанову КМУ від 02.12.2022 № 1350. Чи є там щось варте вашої уваги? Так! Зміни до Порядку № 1266*.
  • Звітність ФОП на спецЄП, що ліквідувався: як робити не слід Типова ситуація. ФОП у 2022 році спершу перейшов з групи 3 спрощенки 5 % на спецЄП, а потім задумав взагалі зареєструвати припинення діяльності. Багато хто робить помилки на етапі подання фінальної звітності. Тож розповімо, як краще це зробити і чого робити точно не слід!
  • Генераторна пільга в чеку РРО/ПРРО Підприємство виробляє широку номенклатуру електротоварів: реле, розетки, вимикачі, патрони для ламп тощо і продає їх через свій фірмовий магазин. Попри те що частина такої продукції недавно отримала ПДВ-пільгу, певний час у чеках РРО ще відображалася сума ПДВ. Чи можна якось виправити цю помилку? Як надалі при продажу електротоварів, звільнених від ПДВ, правильно пробивати касовий чек? Зокрема, чи можна за однією покупкою вносити до одного чека товари з ПДВ і ті, що звільнені від оподаткування?
  • Як прикупити пенсійного стажу? Ситуація, коли для набуття права на пенсію на вистачає буквально декількох місяців стажу, доволі часто зустрічається на практиці. Якщо особа не перебуває у трудових відносинах і не є платником ЄСВ, то вона може «докупити» страховий стаж, уклавши договір про добровільну участь та самостійно сплативши ЄСВ. А якщо перебуває, але стаж не йде, бо має місце відпустка за свій рахунок чи призупинення трудового договору? Чи є рішення проблеми?! З’явилося, але… усе по порядку.
  • Граничний ліміт доходу для ЄП: що потрібно про нього знати Суб’єктам господарювання, які працюють чи збираються працювати на «класичному» єдиному податку (не плутати зі спецЄП), важливо контролювати, щоб річний дохід не перевищив його встановлений граничний обсяг/ліміт. Зараз, під кінець року, як раз і варто перевірити/подбати про дотримання цього ліміту. І ми вам у цьому допоможемо.
  • Оптова торгівля через зберігача товарів і ф. № 20-ОПП Підприємство — платник ПДВ займається оптовою торгівлею без власного складу. Товар спочатку надходить від постачальника на зберігання до логістичної компанії, яка потім відвантажує його покупцям. Ми дуже хочемо подати ф. № 20-ОПП, щоб уникнути блокування. Як її заповнити, бо ці склади ми навіть не орендуємо?
  • POS-термінали: хто може не застосовувати у 2023 році? З 01.01.2023 в питаннях застосування платіжних терміналів ми вже будемо користуватися постановою КМУ від 29.07.2022 № 894. Про ці зміни ми неодноразово говорили*. У цій статті поговоримо про те, хто з торговців у 2023 році може не перейматися обов’язком забезпечити можливість кінцевим споживачам здійснювати розрахунок за товари/послуги в безготівковій формі.
  • Часткова компенсація вартості генератора: від кого, кому, скільки? Йдеться про електрогенератори для забезпечення потреб співвласників багатоповерхових будинків. Тобто громадянам, котрі придбали генератор для власного обійстя, з бюджету, на жаль, не перепаде нічого. Розраховувати на часткову компенсацію можуть тільки суб’єкти, що вже встановили або збираються встановити генератор у житловій багатоповерхівці. Усі подробиці щодо отримання такої компенсації — в цій статті.
  • Переліку окупованих територій досі немає! І пільг, виходить, теж. Поки що... Постанова КМУ від 06.12.2022 № 1364
  • «Навздогін» за ПКУ, або Розрахунок регліміту для спецЄПшника Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість» від 09.12.2022 № 1377
  • Чи варто боятися штрафу за запізнілий Z-звіт через блекаут За матеріалами категорії 109.18 Бази знань*
  • Перевищено ЄП-ліміт: переходимо на спецЄП! БЗ 107.01.05*
  • Касова книга в електронній формі: чи можна не роздруковувати Якщо електронну касову книгу підписувати електронними підписами, то чи обов’язково її роздруковувати і підписувати «живими підписами»? Як розуміти слова «після закінчення календарного року касова книга на електронних носіях передається для зберігання»?
  • Відновлювальна електроенергія в акцизній декларації Реалізуємо електроенергію, вироблену сонячною електростанцією. Коли ми мали почати подавати акцизну декларацію? Які графи в додатку 7 до акцизної декларації потрібно заповнювати? Які графи в додатку 4 до акцизної декларації потрібно заповнити? Для розрахунку показника в гр. 9 береться вартість реалізації без ПДВ?
  • Імпорт послуг у спецЄПшників: чи платити ПДВ? Платник спецЄП отримує від нерезидента послуги з місцем постачання в Україні (транспортно-експедиторські послуги, місце постачання яких за п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ визначається за одержувачем). Чи платити спецЄПшнику з послуг, отриманих від нерезидента, ПДВ?
  • Мінімальний ЄСВ: чи треба платити з компенсації зарплати? Ситуація: дію трудового договору призупинено. До призупинення працівнику була нарахована зарплата, що не була виплачена своєчасно. Виплата проводиться в період призупинення разом з сумою компенсації за несвоєчасну виплату зарплати. Чи треба в місяці нарахування компенсації, що припадає на період призупинення дії трудового договору, дотягувати ЄСВ до мінімального страхового внеску, якщо працівник в такому місяці не відпрацював жодного дня?
  • Компенсація зарплати: доходи за 2011 — 2022 рр. виплачено в грудні 2022 року Роботодавці, які на один і більше календарних місяців затримують виплату зарплати, зобов’язані розрахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з її несвоєчасною виплатою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі