22.12.2022

Допомога енергосистемі і виправлення воєнних помилок

Щоб виправити всі неточності, які законодавці допустили, вводячи під час дії ВС різні податкові послаблення, а також щоб ще більше укріпити енергоситему, яка дуже сильно постраждала через ракетні обстріли рашистів, законодавці прийняли Закон України від 13.12.2022 № 2836-ІХ. Про те, що саме принесе цей Закон платникам податків, ми і поговоримо далі.

Порядок набрання чинності

Висновок документа

Загалом Закон № 2836 набирає чинності через три дні з дня його опублікування. Крім окремих норм, які починають діяти з 27.05.2022

Починаючи з березня 2022 року законодавці намагалися всіляко полегшити життя суб’єктам господарювання. При цьому таке полегшення відбувалося у декілька етапів. І як заведено, не всі їх полегшення були однозначними і сприймалися податківцями, як і платникам податків.

Так, наприклад, було не зрозуміло, яка сама дата є граничною для платників податків, у яких була змога виконати податкові обов’язки під час дії ВС:

— для реєстрації ПН/РК за лютий — травень 2022, після закону ця дата буде однозначною — 15.07.2022;

— для подання звітності і сплати зобов’язань за лютий — травень 2022.

Тому Законом № 2836 законодавці вирішили виправити ці неоднозначності і прописати конкретно дати реєстрації ПН/РК та подання звітності і сплати податків за воєнні періоди.

А щоб у податківців не було наміру покарати платників податку вигуками про те, що платники все одно уже допустили помилку, коли не виконали зобов’язання в строк, у Законі № 2836 вказано, що ці уточнення почали діяти заднім числом. А саме законодавці ввели їх в дію з 27.05.2022, тобто з тієї дати, з якої у п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ з’явилася згадка про окремі строки виконання певних податкових обов’язків лютого — травня тими платниками, у яких була змога виконати податкові обов’язки протягом ВС.

Ця ж саме дата (27.05.2022) фігурує у Законі № 2836 як початок дії нового строку для подання аудитзобов’язаними підприємствами податківців перевіреної і оприлюдненої фінзвітності.

Всі ж інші нововведення, які вносить у ПКУ і в інші нормативно-правові акти Закон № 2836, почнуть діяти через три дні з дня опублікування цього Закону. У цей строк буде, наприклад:

— введено митні та ПДВшні пільги при ввезенні в Україну генераторів;

— надано права використовувати генератори без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин;

— дозволено зберігати пальне для генераторів у ємностях не більше 2000 л без ліцензії на зберігання.

Детальніше про ці зміни ми розповімо у наступних матеріалах.