№97

Податки & бухоблік, грудень, 2022/№ 97 Інші номери журналу ›
  • Чи подавати пусту звітність ФОП за 2022 рік Багато ФОП призупинили діяльність у зв’язку з війною. Крім того, той, хто не сплачує ЄСВ та ЄП, відповідні воєнні періоди не декларує. Тож наразі актуальне питання, чи можна не подавати декларацію, якщо в ній нічого декларувати? Зараз розберемося.
  • Допомога енергосистемі і виправлення воєнних помилок Щоб виправити всі неточності, які законодавці допустили, вводячи під час дії ВС різні податкові послаблення, а також щоб ще більше укріпити енергоситему, яка дуже сильно постраждала через ракетні обстріли рашистів, законодавці прийняли Закон України від 13.12.2022 № 2836-ІХ. Про те, що саме принесе цей Закон платникам податків, ми і поговоримо далі.
  • Імпорт генераторів, Starlink, іншого обладнання без мита і ПДВ Закони України від 13.12.2022 № 2836-ІХ і № 2837-IX
  • Оскарження блокувань: строки побігли Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» від 13.12.2022 № 2836-IX
  • Імпорт неприбутківцями товарів для допомоги армії — без ПДВ, акцизу і мита Закони України від 13.12.2022 № 2836-ІХ і № 2837-IX
  • Фінзвітність з аудитзвітом фіскалам — протягом 3 місяців після ВС Закон України від 13.12.2022 № 2836-ІХ
  • Чи може власник генератора продавати електроенергію ФОП придбав генератор і має намір організувати щось на кшталт комерційного пункту незламності, де відвідувачі могли б підзарядити гаджети, скористатися доступом до Інтернету тощо. Чи вважатиметься така діяльність продажем електроенергії, виробленої генератором? Чи потребуватиме вона відповідної ліцензії у сфері електроенергетики?
  • Часткова компенсація вартості генератора. Продовження Ця стаття — для звичайних суб’єктів господарювання (не ОСББ чи ЖБК*) — юросіб і ФОП, які придбали електрогенератори для власних виробничих потреб. За певних умов вони можуть розраховувати на часткову компенсацію вартості такого обладнання. Ба більше! Подекуди право на таку компенсацію отримали навіть пересічні громадяни (не ФОП) — власники домоволодінь. Тож скажемо кілька слів і про них.
  • Преміюємо працівників Напевно, для будь-якого працівника найприємнішим видом заохочення від роботодавця є премії. Вони можуть виплачуватися за якісь трудові здобутки чи «просто так», наприклад, до свята. Давайте поговоримо про преміювання працівників. Які види премій бувають? Чим їх установлюють? Коли можна позбавити працівника премії? Відповіді на ці та інші питання читайте далі.
  • Сумісник з повною зайнятістю Чи можна прийняти працівника за сумісництвом на повну зайнятість, якщо за основним місцем роботи з ним призупинено трудовий договір? За сумісництвом працівник приймається на комунальне підприємство.
  • Борг із плати за землю не позбавляє ФОП спрощеної системи?! ФОП — платник ЄП орендує у міської ради землю, на початку 2022 року подав декларацію з плати за землю на рік уперед. Через введення воєнного звільнення від плати за землю, яка знаходиться на території бойових дій, ФОП не сплачує податок починаючи з 1 березня. На початок листопада за даними Електронного кабінету за ним рахується податковий борг. Чи не позбавлять ФОП статусу платника ЄП через наявність такого боргу?
  • Загублена індексація: знайти і нарахувати Приводом для написання статті стала наступна ситуація, озвучена нашим читачем. Роботодавець останній раз підвищував працівникам оклади у грудні 2021 року. Протягом 2022 року індексація зарплати на підприємстві не проводилась, хоча працівники мали на неї право. Помилку виявили у грудні 2022 року. Чи обов’язково її виправляти та як це зробити? Розповідаємо прямо зараз.
  • Закриття року: а що з дисконтуванням заборгованостей? Вимога дисконтування довгострокових заборгованостей нікуди не поділася і на час воєнного стану. Враховуючі, що наближається кінець року, а з ним і «дата балансу», пропонуємо обговорити найбільш популярні питання щодо дисконтування дебіторської/кредиторської заборгованості тими підприємствами, які ведуть облік за НП(С)БО.
  • Продаж товару з оплатою подарунковим сертифікатом: нюанси обліку Облік продажу подарункових сертифікатів, подальшої реалізації товарів з оплатою ними викликає чимало питань. Особливо в частині ПДВ та проведення розрахунків через РРО. Роз’яснення податківців є теж доволі неоднозначними. Тому розбираємось.
  • Декларація з податку на прибуток резидентів Дія Сіті: як відзвітувати за 2022 рік? Лист ДПСУ від 13.12.2022 № 16349/7/99-00-21-02-01-07
  • Самоштраф і пеня в декларації платника спецЄП БЗ 108.05*
  • Вартість автівки менша 375 мінзарплат: чи платити транспортний податок? У листопаді 2021 року підприємство придбало коштовне легкове авто, яке було виготовлене незадовго до цього. На початку лютого 2022 року його середньоринкова вартість згідно із калькулятором від Мінекономіки виявилася менше, ніж 375 мінзаплат. Тому підприємство податок у цьому році не сплачувало, хоча у Переліку автівок на 2022 рік, за які сплачується транспортний податок, такий автомобіль був наявний. Чи правильно ми вчинили? Марка авто: BMW 8 cерії Coupe (G15) M850i xDrive, у 2021 році транспортний податок був сплачений.
  • Касовий ордер та ДСТУ 4163:2020 Відповідно до вимог ДСТУ 4163:2020 реквізит «підпис» треба оформлювати у форматі Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ. Чи стосується це касових документів? Як правильно оформлювати цей реквізит у касових ордерах? Адже податківцям нічого не заважає визнати їх недійсними.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі