22.12.2022

Імпорт неприбутківцями товарів для допомоги армії — без ПДВ, акцизу і мита

Закони України від 13.12.2022 № 2836-ІХ і № 2837-IX

Висновок документа

Тимчасово, на період дії воєнного стану (ВС) звільняється від оподаткування ПДВ, ввізним митом і акцизним податком ввезення товарів громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями для подальшої їх безоплатної передачі ЗСУ чи іншим силовим структурам. Від акцизного податку звільнили й саму добровільну передачу пільгованих товарів для потреб оборони

Відповідні звільняючі норми від ПДВ містить зараз п.п. 69.51 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, від акцизного податку — п.п. 69.52 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, від ввізного мита — п. 922 розд. ХХІ МКУ. Пільги — тимчасові. Вони діють у період до припинення або скасування ВС на території України.

Кого стосуються пільги? На звільнення від ПДВ, від акцизного податку і від ввізного мита можуть розраховувати громадські об’єднання та/або благодійні організації, включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Вони мають ввозити відповідні товари для подальшої їх безоплатної передачі на потреби армії — без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації.

Хто отримувач товарів? Аби отримати звільнення, такі благодійники мають безоплатно передати ввезені товари:

— Збройним Силам України;

— добровольчим формуванням територіальних громад (теробороні);

— Національній гвардії України;

— Службі безпеки України;

— Службі зовнішньої розвідки України;

— Державній прикордонній службі України;

— Міністерству внутрішніх справ України;

— іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам.

ПДВ-пільга і звільнення від мита. Від оподаткування ПДВ і ввізним митом звільняються операції з ввезення на митну територію України громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями будь-яких товарів для подальшої їх безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі на потреби оборони. Виняток — товари згідно з УКТ ЗЕД:

— за товарними позиціями 2203 — 2208 (алкогольні напої), 2401 — 2403 (тютюнові вироби) та

— за кодами 2103 90 30 00 (настоянки гіркі ароматичні), 2106 90 (харчові продукти, в іншому місці не зазначені: інші), 3824 99 96 20 (рідини, що використовуються в електронних сигаретах).

Пропуск через митний кордон, митний контроль та митне оформлення таких благодійних товарів здійснюються у першочерговому порядку. Не справляється й плата за виконання митних формальностей щодо таких товарів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом.

Задекларувати зазначені благодійні товари громадські об’єднання / благодійні організації можуть шляхом подання попередньої митної декларації. При цьому доставка та пред’явлення цих товарів митному органу, яким оформлена така попередня митна декларація, не є обов’язковими.

Зауважте! Безоплатна (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передача будь-яких товарів чи надання будь-яких послуг ЗСУ та іншим силовим структурам не вважається постачанням (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тож ніякого ПДВ у момент подальшої безоплатної передачі для допомоги армії ввезених товарів у благодійників не буде.

Акцизна пільга. За вимогами п.п. 69.52 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ від оподаткування акцизним податком звільняється не тільки ввезення на митну територію України громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, але й подальша добровільна передача такими особами імпортованих товарів ЗСУ та іншим силовим структурам. Головне, щоб не було попереднього або наступного відшкодування їх вартості. Тобто така передача має бути безоплатною.

Зауважте: для акцизних цілей пільгуються не всі товари, а лише прямо зазначені у п.п. 69.52 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Тобто ті, що класифікуються за кодами згідно з УКТ ЗЕД:

— моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія: з робочим об’ємом циліндрів двигуна не більш як 5000 см38702 10 19 10, понад 5000 см38702 10 19 90, понад 2800 см3 нові — 8702 90 11 00 і що використовувалися — 8702 90 19 00;

— автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі —8703;

— моторні транспортні засоби для перевезення вантажів — 8704.

У який строк слід передати звільнені товари? Звільнені під час ввезення на митну територію України від оподаткування ПДВ, акцизним податком і ввізним митом товари мають бути передані отримувачам не пізніше 45 календарних днів з дня завершення їх митного оформлення (п.п. 69.53 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, п. 922 розд. ХХІ МКУ). А от у разі якщо щодо таких товарів здійснювалося на території України підтверджене документально техобслуговування та/або ремонт, то передання має відбутися не пізніше 90 календарних днів з дня завершення митного оформлення.

Якщо ж 45-тидений / 90-денний строк буде порушено або ж товари будуть використані не за цільовим призначенням, тоді доведеться сплатити суму ПДВ, ввізного мита та акцизного податку, що мали бути сплачені при ввезенні таких товарів. А на додачу — ще й пеню.

І останнє. Звільнення від оподаткування ввізним митом не застосовується до товарів, що (п. 922 розд. ХХІ МКУ):

мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або державою-агресором щодо України згідно із законодавством, та/або

ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

А от подібної забороняючої норми щодо ПДВ і акцизного податку до ПКУ не внесено. Втім, вважаємо, і ці податки теж доведеться сплатити по повній.

Запрацюють пільги через 3 дні з дня опублікування законів, що коментуються. На дату підготовки матеріалу закон ще чекає підписання Президентом.