22.12.2022

Імпорт генераторів, Starlink, іншого обладнання без мита і ПДВ

Закони України від 13.12.2022 № 2836-ІХ і № 2837-IX

Висновок документів

На період дії воєнного стану (ВС), але не довше ніж до 01.05.2023, звільнено від ПДВ і мита ввезення генераторів, терміналів Starlink, іншого енергетичного обладнання. Таке звільнення поширюється також на міжнародні поштові та експрес-відправлення

Закони, що коменуються, на законодавчому рівні звільнили від оподаткування ПДВ і ввізним митом ввезення у митному режимі імпорту генераторів, трансформаторів, акумуляторів та іншого подібного енергетичного обладнання, а також терміналів супутникового інтернету Starlink. Відповідні норми наразі закріплені у п. 87 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і п. 921 розд. ХХІ МКУ.

Конкретний перелік товарів, ввезення яких на митну територію України для вільного обігу звільняється від ПДВ і мита, наведено за кодами згідно з УКТ ЗЕД у п. 921 розд. ХХІ МКУ.

Пільга має тимчасовий характер — звільнення від ПДВ і мита діє у період ВС, але не довше ніж до 1 травня 2023 року. Стосується вона не тільки підприємств, але й фізичних осіб — громадян.

Звільнення від ПДВ та ввізного мита поширюється також на переміщення (пересилання) відповідних енергетичних товарів, визначених п. 921 розд. ХХІ МКУ, у міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Нагадаємо, що у загальному випадку не є об’єктом оподаткування ПДВ і митними платежами ввезення на митну територію України товарів (за винятком підакцизних), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника в міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника в міжнародних експрес-відправленнях (ч. 1 ст. 234 МКУ, п.п. 196.1.17 ПКУ).

Увага! Звільнення від ПДВ та ввізного мита не застосовується до товарів, що (п. 87 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і п. 922 розд. ХХІ МКУ):

мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або державою-агресором щодо України згідно із законодавством, та/або

ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

Набирають чинності ці пільги через 3 дні з дня опублікування законів, що коментуються. Розлогий коментар до них надамо одразу, як стане відомою точна дата набуття ними чинності, а також з’явиться інформація щодо того, продовжить КМУ карантин на майбутній рік чи ні.