29.12.2022

Генератори в законі: без імпортного ПДВ, екоподатку й пальної ліцензії

Закони України від 13.12.2022 № 2836-IX і № 2837-IX

Закони, що коментуються, ставлять за мету сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України. Їх прийнято на базі законопроєктів № 8196 і № 8197, про які ми розповідали у статті «Генераторна пільга з ПДВ та ввізного мита: чергові покращення» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93. Тепер маємо нагоду проаналізувати самі закони.

З коли запрацюють? З огляду на їх взаємопов’язаність, можна припустити, що вони мали б стартувати одночасно. Це повинно статися через три дні з дня їх опублікування (крім окремих норм, про які ми тут не згадуємо). Разом з тим на сьогодні обидва закони — на підписі у Президента. Тож чекаємо. А поки є час, варто ретельно вивчити прийдешні зміни. Зробімо це разом.

Звільнення від ПДВ при імпорті

Висновок документа:

На період дії воєнного стану (ВС), але не довше ніж до 1 травня 2023 року, звільняється від ПДВ імпорт товарів енергетичного профілю (електрогенераторних установок, трансформаторів, інверторів, акумуляторів, двигунів внутрішнього згоряння, різноманітних електротоварів тощо), у тому числі в міжнародних поштових (МПВ) та експрес-відправленнях (МЕВ)