Теми статей
Обрати теми

Генераторна пільга з ПДВ та ввізного мита: чергові покращення

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Постанова КМУ від 29.11.2022 № 1340

Висновок документа:

Уряд звільнив від ПДВ та ввізного мита інвертори, запчастини та комплектуючі для виготовлення електрогенераторів і пристроїв очищення води, а також обладнання для супутникового доступу до Інтернету

Мета прийняття постанови. Як пояснюють урядовці, це зроблено для того, щоб українські виробники, які збирають генератори та інше енергетичне обладнання, не програвали конкурентну боротьбу з перепродавцями такого обладнання. Після прийняття постанови, що коментується, продукція, виготовлена на внутрішньому ринку, теоретично може стати приблизно на чверть дешевшою.

Разом з тим у преамбулі постанови сказано, що метою її прийняття є надання медичних послуг шляхом забезпечення закладів охорони здоров’я обладнанням для сталого постачання (вироблення) електричної енергії. Через це багатьом здається, що під звільнення потрапляють лише постачальники енергетичного обладнання медзакладам. Тож учергове підкреслимо, що

генераторна пільга застосовується незалежно від того, хто імпортує/продає/виробляє/придбаває звільнені товари, а не лише тоді, коли вони призначаються медичним установам у рамках заходів протидії коронавірусу

Механізм реалізації пільги. Він такий самий, як і в двох попередніх постановах КМУвід 09.11.2022 № 1260 (про неї — у статті «Звільнення від ПДВ та ввізного мита: відтепер і для генераторів, деяких електротоварів тощо» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87) і від 16.11.2022 № 1288 (див. статтю «Кабмін спростив генераторну пільгу з ПДВ та ввізного мита» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89). Тобто до підрозділу «Інше» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари...» Переліку № 224* унесено чергову порцію товарів, які звільнятимуться від ПДВ і ввізного мита в рамках антиковідної пільги (п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і п. 915 розд. XXI МКУ відповідно).

* Перелік товарів... операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ та які звільняються від сплати ввізного мита, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 № 224.

Із повним списком звільнених товарів ви можете ознайомитись безпосередньо в тексті постанови на урядовому порталі.

Умови застосування пільги. Як і раніше, основною підставою для звільнення запчастин, комплектуючих та інших товарів, що потрапили до Переліку № 224 завдяки цій постанові, є відповідність їх назви назві товару, зазначеній у Переліку. Коди за УКТ ЗЕД наводяться у Переліку № 224 довідково. Це підтверджують і податківці в БЗ 101.12.

Ще раз підкреслимо, що

потрапляння в код УКТ ЗЕД того чи іншого товару не достатньо для застосування пільги. Головну увагу слід звертати на назву товару. Якщо вона збігається із зазначеною в Переліку № 224 — пільга ваша

Строк дії пільги. Узагалі-то, антиковідна пільга в цілому діє до останнього календарного дня місяця, в якому закінчиться оголошений КМУ коронавірусний карантин. Тобто поки що до 31 грудня 2022 року. При цьому строк дії базової постанови КМУ від 20.03.2020 № 224, якою затверджено Перелік № 224, синхронізовано зі строком дії антиковідної пільги.

Разом з тим постанова, що коментується, набрала чинності з дня її опублікування (02.12.2022) і діятиме до 01.04.2023, але не пізніше останнього дня місяця завершення дії карантину. У підсумку маємо, що запчастини, комплектуючі та інші товари, які потрапили до Переліку № 224 завдяки цій постанові, пільгуватимуться до:

— 31.12.2022 включно, якщо уряд не продовжить карантин на наступний рік;

— останнього дня місяця завершення карантину включно, якщо уряд вирішить його продовжити на строк не пізніше 31.03.2023;

— 01.04.2023, якщо карантин закінчиться пізніше цієї дати.

При цьому така подія, як припинення або скасування воєнного стану, про яку згадується в постанові КМУ від 16.11.2022 № 1288, до строку дії антиковідної пільги жодної дотичності не має.

Таким чином,

максимально можливий строк звільнення запчастин та комплектуючих для виробництва електрогенераторів, а також обладнання для супутникового доступу до Інтернету — трохи менше 4 місяців

Чого чекати далі. Ймовірніше за все, необхідність у постанові, що коментується, відпаде раніше, ніж закінчиться строк її дії. Пов’язуємо це з тим, що 1 грудня ВРУ прийняла за основу два законопроєкти щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України: № 8196 і № 8197.

Ними пропонується, зокрема, запровадити фіскальні стимули для виробництва власних електрогенераторних установок на території України. Для цього заплановано звільнити від ПДВ та ввізного мита товари, що ввозяться виробниками таких установок. Під звільнення потраплять двигуни та генератори (код 8501 за УКТ ЗЕД) і статичні перетворювачі електричні, котушки індуктивності та дроселі (код 8504 за УКТ ЗЕД) як ключові невід’ємні компоненти електрогенераторних установок.

Наразі зазначені законопроєкти готуються на друге читання. Про їх подальшу долю ми обов’язково вас повідомимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі