10.02.2022

Неприбутковий статус міняємо в середині року: як відзвітувати?

Як ви знаєте, для того, щоб потрапити в неприбутковий Реєстр, необхідно провести певні реєстраційні дії. Якщо реєстрація пройшла успішно — ви щасливий володар неприбуткового статусу. Щоправда, цього статусу можна легко позбутися, порушивши неприбуткові умови з п. 133.4 ПКУ. Втім, покинути неприбутковий Реєстр можна і добровільно. Яку звітність подавати в податкові органи організації, яка в середині року вступила в ряди неприбутківців або, навпаки, злетіла з неприбуткового статусу? Про це поговоримо тут.

Оскільки йдеться про включення/виключення з неприбуткового Реєстру платника в середині звітного року, як правило, така організація за увесь 2021 рік встигла побувати на двох системах оподаткування: (1) як стандартний платник податку на прибуток і (2) як неприбутківець. Логічно, що і подавати податківцям доведеться два комплекти звітності — окремо за кожен період перебування на різних системах (п.п. 16.1.3 ПКУ).

Виняток становитимуть хіба що новостворені юрособи, які встигли подати в установленому порядку документи для внесення в Реєстр під час або протягом 10 днів з дня своєї держреєстрації. Так, якщо за результатами розгляду цих документів вони були внесені в Реєстр, то для цілей оподаткування вважаються неприбутковими організаціями з дня їх держреєстрації (абзац сьомий п.п. 133.4.1 ПКУ, 102.04 БЗ). А це означає, що і подавати контролерам за результатами такого року вони будуть тільки неприбутковий Звіт (звичайно, якщо не примудряться протягом цього ж року злетіти з неприбуткового статусу).

А тепер розглянемо ситуацію, коли стандартний платник податку на прибуток в середині року стає неприбутківцем.

Отримано право на неприбутковість

При переході в середині звітного року із стандартного платника податку на прибуток в неприбутківці НПО подає два комплекти звітності (102.04 БЗ).

(1) За період перебування на загальній системі оподаткування подається декларація з податку на прибуток. При цьому звітний період залежить від базового звітного періоду, який використовувався організацією на цій системі оподаткування.

Наприклад, якщо прибутківець використовував квартальний звітний період, то в полі 2 прибуткової декларації він відмічає базовий звітний період квартал і відповідний звітний період застосування загальних правил оподаткування (1 квартал, півріччя, 3 квартали) (102.20.02 БЗ). При цьому в прибуткову декларацію заносимо показники діяльності, обчислені за період з першого календарного дня звітного року (з 01.01.2021) до дати включення в Реєстр.

До прибуткової декларації додається квартальна фінансова звітність за відповідний звітний період (1 квартал, півріччя, дев’ять місяців)

Вона є невід’ємною частиною декларації згідно з п. 46.2 ПКУ.

Строк надання такої прибуткової звітності встановлений п.п. 49.18.2 ПКУ — протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Тобто якщо прибутківець-квартальник залишив загальну систему у будь-який день до 30.09.2021, то строк надання прибуткової декларації вже минув. А ось якщо перехід у неприбутківці припав на період з 01.10.2021 по 31.12.2021, то подати потрібно річну декларацію не пізніше 01.03.2022 (згідно з п.п. 49.18.6 ПКУ).

Так само діє прибутківець, який застосовує річний звітний період. У полі 2 прибуткової декларації він відмічає базовий річний звітний період і заповнює декларацію з показниками з початок року по дату включення в Реєстр. І разом з річною прибутковою декларацією подає річну фінансову звітність з обов’язковим поясненням.

Відповідно така «урізана» прибуткова звітність повинна подаватися в строки, встановлені для річного звітного періоду — не пізніше 01.03.2022.

Само собою, строки сплати зобов’язання з податку на прибуток залежать від використовуваного звітного періоду — протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем подання прибуткової декларації (п. 57.1 ПКУ).

(2) За період перебування в Реєстрі подаємо неприбутковий Звіт. У нього заносимо показники діяльності, розраховані

за період з дати включення в Реєстр по останній календарний день звітного року (по 31.12.2021)

Крім того, до Звіту обов’язково додається річна фінансова звітність* (див. лист ДФСУ від 11.05.2019 № 2075/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Адже вона також є невід’ємною частиною неприбуткового Звіту — без неї Звіт не матиме статусу податкової декларації (п. 46.2 ПКУ). Така річна фінзвітність об’єднує обидва періоди роботи платника: на загальній системі оподаткування і в статусі неприбутківця. Причому якщо річна фінзвітність вже подавалася із прибутковою декларацією, подавати її повторно ще й зі Звітом, гадаємо, не потрібно. Але позначку у Звіті ставимо, що подали.

* Про форму фінзвітності див. матеріал «Бухоблік і фінзвітність НПО» цього номера журналу.

Оскільки звітний період — рік, то неприбуткову звітність подаємо в загальні строки подання річної звітності.

І нарешті, на додаток до прибуткової декларації і неприбуткового Звіту платник податків — неприбуткова організація може додати в довільній формі пояснення згідно з п. 46.4 ПКУ. І не забудьте вказати цей факт у спеціально відведеному місці в декларації/Звіті. Таке доповнення вважатиметься невід’ємною частиною декларації/Звіту.

Втратив право на неприбутковість

Підстави для виключення. Виключення з неприбуткових лав здійснюється (п. 16 Порядку № 440):

контролерами, у разі порушення НПО «неприбуткових» умов з п. 133.4 ПКУ або при внесенні в єдиний держреєстр запису про її ліквідацію;

— за ініціативою НПО: добровільно або у зв’язку з порушенням «неприбуткових» умов.

Дата виключення НПО з Реєстру залежить від причин такого виключення

Так, присвоєна НПО ознака неприбутковості відміняється (НПО виключається з Реєстру):

— з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося таке порушення, у разі недотримання «неприбуткових» умов;

— при ліквідації неприбуткової організації з дати такої ліквідації;

— за ініціативою НПО — з дати надходження від НПО контролерам заяви за формою 1-РН.

За наявності декількох підстав для виключення НПО з Реєстру датою відміни ознаки неприбутковості вважається дата події, що відбулася раніше.

Найчастіше причиною виключення з Реєстру є порушення вимог п. 133.4 ПКУ.

Порушення умов. При самостійному виявленні порушення неприбуткових умов НПО повинна (п.п. 133.4.3 ПКУ, 102.04 БЗ):

1) подати Звіт протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця, в якому допущено порушення (п.п. 49.18.1 ПКУ).

У Звіті відображаються показники за період з початку року (чи з дати отримання неприбуткового статусу, якщо він отриманий пізніше) по останній день місяця порушення;

2) вказати (у частині II Звіту) і сплатити суму самостійно нарахованого зобов’язання з податку на прибуток, за його наявності.

Причому податкове зобов’язання розраховується

тільки виходячи з суми операцій нецільового використання активів, інші операції за місяць порушення податком на прибуток не оподатковують (п.п. 133.4.3 ПКУ)

Разом з «усіченим» Звітом податківці хочуть бачити і фінзвітність. Оскільки вона є обов’язковим додатком до Звіту. Логічно, що така фінзвітність повинна включати показники за той же неповний період — тобто з початку року (чи з дати отримання неприбуткового статусу, якщо він отриманий пізніше) по останній день місяця порушення.

Надалі за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому допущено порушення, по 31 грудня звітного року НПО зобов’язана:

щокварталу подавати прибуткову декларацію з фінзвітністю у квартальні строки, встановлені п.п. 49.18.2 ПКУ і

платити податок у строк, передбачений для квартального періоду, згідно з п. 57.1 ПКУ.

А ось з наступного звітного податкового року ніяких особливостей для такої НПО не передбачено — вона подає декларацію і фінзвітність, сплачує податок у загальному порядку, як і будь-який інший прибутківець (п.п. 133.4.3 ПКУ).

Наприклад: порушення вимог п. 133.4 ПКУ відбулося в лютому 2022 року, Звіт заповнюємо за період з 01.01.2022 по 28.02.2022. До нього додаємо фінзвітність (якщо будуть проблеми з прийняттям в електронному вигляді, доведеться подавати на папері). А подати таку звітність контролерам потрібно не пізніше 21.03.2022. У полі 2 Звіту слід поставити номер місяця «02» — тобто місяць, в якому вчинено порушення. А за період з 01.03.2022 по 31.12.2022 доведеться вже подавати квартальні декларації і сплачувати податок на прибуток. При цьому декларація з податку на прибуток за І квартал включатиме результати діяльності за період з 01.03.2022 по 31.03.2022.

Майте на увазі: якщо порушення виявлять контролери, то вони нарахують податкові зобов’язання, штраф і пеню вже починаючи з першого числа місяця, в якому допущено таке порушення (п.п. 133.4.4 ПКУ). До того ж порушникові загрожує штраф за неподання звітності, перерахованої в п.п. 133.4.3 ПКУ (ср. ).

Радує, що на період карантину діє мораторій на штрафи і пеню (п. 521 розд. 10 підрозд. ХХ ПКУ).

Що стосується повторного включення в Реєстр НПО-порушника, то, в принципі, «неприбуткове» законодавство (див. Порядок № 440) допускає такий розвиток подій. Проте, вважаємо, подати повторно заяву 1-РН порушник зможе тільки після закінчення звітного календарного року, в якому він був із нього виключений, — з початку наступного календарного року. Адже тільки з цього періоду на колишню НПО поширюються усі стандартні правила платника податку на прибуток. Такої ж позиції дотримуються фіскали (див. лист ДФСУ від 19.06.2017 № 726/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

висновки

  • Платник, який протягом року отримав/утратив неприбутковий статус, звітує перед контролерами і як платник податку на прибуток, і як неприбутківець з обов'язковим поданням фінзвітності до декларації/Звіту.
  • При самостійному виявленні порушення неприбуткових умов НПО подає Звіт протягом 20 календарних днів за місяцем порушення.