№12

Податки & бухоблік, лютий, 2022/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Будемо знайомі — неприбутківець Що означає неприбуткова організація? Хто і на яких умовах може отримати статус неприбутковості? Як не зійти з «неприбуткового шляху»? Загалом, усе найголовніше про умови неприбутковості читайте в цій статті.
  • Доходи неприбуткової організації Неприбутковим організаціям, як і будь-яким суб’єктам господарювання, для здійснення своєї діяльності потрібні кошти. Якими можуть бути джерела доходів НВО? Як надходження відобразити в обліку? Давайте з’ясовувати.
  • Витрати НПО Для перебування в лавах неприбутківців необхідно пам’ятати про дозволені напрями використання отриманих доходів. Які щодо цього встановлені умови? Як НПО може розпоряджатися зібраними коштами? На які цілі їх дозволяється витратити? Розбираємося.
  • Подарунки між неприбутковими організаціями Чи може одна благодійна організація подарувати майно іншій благодійній організації. Чи не виключать за це їх із «неприбутківців»?
  • Обмеження 20 % на адмінвитрати Кожна неприбуткова організація повинна здійснювати діяльність з урахуванням вимог свого профільного НПО-законодавства. Зокрема, для благодійних організацій ч. 3 ст. 16 Закону № 5073 установлено обов’язкову умову — адмінвитрати не можуть перевищувати 20 % доходів цієї організації в поточному році. А як обліковувати цю вимогу, пояснимо нижче.
  • Надходження неприбутківцям коштів через Приват24 і LiqPay У сьогоднішніх реаліях стає дуже популярним перерахування грошових коштів за допомогою інтернет-банкінгу або інтернет-еквайрингу. І тут з’являються нові запитання. Наприклад, чи може неприбуткова організація (НПО) отримувати благодійну допомогу через LiqPay і Приват24? Чи є обов’язок пробивати такі надходження через РРО? Як відобразити такі операції у бухобліку неприбутківця? Давайте розбиратися.
  • Неприбутковий звіт — 2021 Неприбуткова організація звітує перед контролюючими органами, заповнюючи свою спеціальну форму неприбуткового звіту — Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації* (далі — Звіт). Куди та в які строки подавати неприбутковий Звіт, а також про особливості його заповнення і піде мова в нашій статті.
  • Неприбутковий статус міняємо в середині року: як відзвітувати? Як ви знаєте, для того, щоб потрапити в неприбутковий Реєстр, необхідно провести певні реєстраційні дії. Якщо реєстрація пройшла успішно — ви щасливий володар неприбуткового статусу. Щоправда, цього статусу можна легко позбутися, порушивши неприбуткові умови з п. 133.4 ПКУ. Втім, покинути неприбутковий Реєстр можна і добровільно. Яку звітність подавати в податкові органи організації, яка в середині року вступила в ряди неприбутківців або, навпаки, злетіла з неприбуткового статусу? Про це поговоримо тут.
  • Бухоблік і фінзвітність НПО Неприбуткові організації, як і інші підприємства, повинні вести бухгалтерський облік та складати фінансову звітність. Про те, яку фінзвітність подають неприбутківці, а також про особливості ведення ними бухобліку зараз поговоримо.
  • Оргтехніка частково за рахунок бюджетних коштів Неприбутківець (НПО) придбав майно (оргтехніку) для власного використання частково за рахунок бюджету (цільові кошти), а частково — за рахунок власних коштів. Як відобразити в бухобліку та Звіті?
  • Повернення гуманітарки в неприбутковому Звіті Як відображається повернення гуманітарної допомоги донорові (тому, хто її надав) у звітності неприбуткової організації?
  • Неприбутківець виплачує дохід нерезиденту Наша неприбуткова організація виплачує нерезиденту-юрособі проценти за кредитом. Чи повинні ми утримувати податок на репатріацію і подавати декларацію з податку на прибуток?
  • Волонтери & громадська організація: як оформити? Громадські організації часто надають допомогу тим, хто цього потребує. Справа, безумовно, благородна! Але також часто виникають проблеми з оформленням тих, хто готовий допомагати безоплатно. Адже Держпраці насторожі. У цій статті розберемося з тим, як же правильно вибудувати відносини з волонтерами.
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі