10.02.2022

Повернення гуманітарки в неприбутковому Звіті

Як відображається повернення гуманітарної допомоги донорові (тому, хто її надав) у звітності неприбуткової організації?

Повернення гуманітарної допомоги донорові податківці пропонують обліковувати у Звіті у складі допомоги, розподіленої за цільовим призначенням. А тепер детальніше.

Гуманітарна допомога — це різновид благодійності, яка має цільовий та адресний характер. Регулює сферу використання гуманітарної допомоги Закон № 1192. Одержувачами гуманітарної допомоги є юрособи, які зареєстровані в Єдиному реєстрі одержувачів гуманітарної допомоги відповідно до Порядку № 927. Неприбутківці, які у звітному році здійснювали операції з коштами або майном, що належать до гуманітарної допомоги, обов’язково заповнюють Додаток ГД до неприбуткового Звіту. При цьому:

— отримання гуманітарної допомоги відображається в дохідному рядку 1.6.2 ГД (ІІ розділ Додатка ГД);

— використання гуманітарки за цільовим призначенням — у рядку 2.4.2 ГД Звіту (ІІІ розділ Додатка ГД), і нецільове її використання показують у рядку 3.1 ГД частини ІІ неприбуткового Звіту (IV розділ Додатка ГД).

Майте на увазі:

порушення цільового використання гуманітарної допомоги загрожує неприбутковій організації втратою неприбуткового статусу

А осіб, винних у порушенні цільового використання гуманітарки, можуть ще й притягати до адміністративної і кримінальної відповідальності згідно зі ст. 12 Закону № 1192.

У Додатку ГД податківці також хочуть бачити нерозподілену гуманітарку, яку неприбутківець повертає донорові, а також гуманітарку, яка за цільовим призначенням залишається в самого неприбутківця. У цьому разі фіскали пропонують заповнювати Додаток ГД і неприбутковий Звіт таким чином (102.04 БЗ).

Якщо отримання, розподіл і повернення нерозподіленої гуманітарки відбуваються в межах одного звітного (податкового) періоду, така гуманітарна допомога відображається:

— у розд. ІІ Додатка ГД — як допомога отримана. При цьому сумарне значення вартості такої гуманітарки із графи 9 Додатка ГД переноситься в ряд. 1.6.2 ГД Звіту;

у розд. ІІІ Додатка ГД — як сума розподіленої гуманітарної допомоги за цільовим призначенням. Окремо сюди ж уносимо суму поверненої одержувачем нерозподіленої гуманітарки і вказуємо дані донора, якому її повертаємо, найменування та суму такої гуманітарки. Сумарне значення показників графи 8 Додатка ГД переходить у ряд. 2.4.2 ГД Звіту.

Якщо неприбутківець повертає залишок нерозподіленої гуманітарки, що обліковується на початок звітного періоду в розд. І Додатка ГД (цей показник відповідає показнику розд. V Додатка ГД Звіту за попередній звітний період), то таке повернення також потрапляє в розд. ІІІ Додатка ГД. Аналогічно вказуємо найменування організації, якій повертається гуманітарка, найменування і кількість такої допомоги. Відповідно, сумарне значення показника графи 8 Додатка ГД переносимо в рядок 2.4.2 ГД Звіту.

В обох випадках при поданні Звіту необхідно згідно з п. 46.4 ПКУ подати доповнення з відповідним поясненням заповнення розд. III Додатка ГД і рядка 2.4.2 ГД Звіту. Таке пояснення складається в довільній формі із вказівкою факту подання цього доповнення у спеціально відведеному місці у Звіті.