24.02.2022

Правила внутрішнього трудового розпорядку

Правила внутрішнього трудового розпорядку (далі — Правила) — це локальний нормативний акт, який регламентує організацію праці на підприємстві. Далі поговоримо про те, яку інформацію слід зазначити в такому документі, розглянемо порядок його розробки та затвердження і, звичайно ж, наведемо зразок.

Правила визначають трудовий розпорядок підприємств (ст. 142 КЗпП). Це доволі детальний документ, у якому зафіксовано домовленості сторін трудового договору (працівників і роботодавця) із цілої низки кадрових питань, а саме:

— прийняття на роботу та звільнення з роботи;

— основні права та обов’язки працівників;

— основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу;

— встановлення робочого часу та часу відпочинку на підприємстві;

— надання відпусток;

— заохочення за успіхи в роботі;

— встановлення відповідальності за порушення трудової дисципліни;

— інші положення, що стосуються організації роботи на підприємстві.

Крім того, в Правилах конкретизують тривалість робочого тижня та щоденної роботи, а також час початку та закінчення щоденної роботи/зміни (ст. 52 і 57 КЗпП).

Зверніть увагу:

Правила встановлюють час початку та закінчення роботи тільки тих категорій працівників, для яких цей час є постійним

Якщо є необхідність і якщо це не заборонено Правилами, на прохання працівника йому можуть змінити встановлений режим роботи. Зміну режиму роботи оформлюють наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

Також відповідно до КЗпП у Правилах слід наводити:

— порядок чергування працівників у змінах (ст. 58);

— час початку і закінчення перерви для відпочинку та харчування (ст. 66);

— заохочення, які застосовуються (ст. 143);

— обов’язок працівників виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці (ст. 159).

Ну і, нарешті, у Правилах можна прописати:

— необхідність присутності або відсутність працівників на роботі в разі простою (див. лист Мінсоцполітики від 23.10.2007 № 257/06/187-07);

— порядок харчування протягом робочого часу на тих роботах, на яких у зв’язку з умовами виробництва не можна встановити перерву (див. лист Мінсоцполітики від 22.06.2007 № 199/13/116-07);

— зобов’язання адміністрації організувати облік явки на роботу і залишення роботи (див. лист Мінсоцполітики від 04.10.2013 № 179/06/186-13);

— порядок і умови застосування гнучкого режиму робочого часу, якщо він застосовується на підприємстві (див. п. 2.9 Методрекомендацій № 359) тощо.

При розробці Правил орієнтуйтеся на КЗпП і Типові правила № 213 (у частині, що не суперечить законодавству України).

У Правила не можна включати умови, що погіршують становище працівників порівняно з вимогами чинного законодавства (ст. 9 КЗпП).

Правила на кожному конкретному підприємстві розробляють роботодавець та виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник, представник трудового колективу). Затверджують їх загальні збори трудового колективу (ст. 142 КЗпП).

Зауважте: при дистанційній роботі Правила внутрішнього трудового розпорядку на працівників не поширюються, якщо інше не передбачено трудовим договором* (ч. 5 ст. 602 КЗпП). У загальному випадку такі працівники розподіляють робочий час на власний розсуд. Водночас безпосередньо в трудовому договорі про дистанційну роботу або в наказі (розпорядженні)** може бути зазначено, що на дистанційників поширюються загальні Правила внутрішнього трудового розпорядку.

* Типова форма такого трудового договору затверджена наказом Мінекономіки від 05.05.2021 № 913-21.

** У якому випадку дистанційна робота може вводитися наказом (розпорядженням) керівника підприємства без обов’язкового укладення трудового договору, див. у підрозділі 5.2.

А ось на працівників-надомників згідно з ч. 5 ст. 601 КЗпП поширюється загальний режим роботи. Тобто такі працівники повинні підпорядковуватися Правилам. Утім, у трудовому договорі про надомну роботу / наказі (розпорядженні) про введення надомної роботи може бути передбачено інше.

Що стосується всіх інших працівників, то Правила для них обов’язкові для виконання.

Кожен новоприйнятий працівник має бути ознайомлений з діючими на підприємстві Правилами (ст. 29 КЗпП). Причому допускається таке ознайомлення з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронного зв’язку. У такому разі підтвердженням ознайомлення буде факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем і працівником. У «паперовому» ж випадку факт ознайомлення підтверджується підписом працівника. Крім того, Правила вивішують в усіх підрозділах підприємства на видному місці.

Мінсоцполітики в окремих роз’ясненнях наполягає на обов’язковості Правил і для підприємців (див. листи від 21.06.2017 № 312/0/22-17/13 і від 28.12.2017 № 568/0/22-17/134). Проте в листі від 21.05.2019 № 34/0/23-19/133 представники цього відомства говорять уже про можливість складання зазначеного документа підприємцями. Тому якщо у вас Правил немає, апелюйте до того, що всі питання, для вирішення яких потрібні Правила, вже врегульовані в письмовому трудовому договорі з працівником.

Ну а тепер перейдемо до найцікавішого — зразка Правил внутрішнього трудового розпорядку.

завантажити файл

завантажити файл

завантажити файл

завантажити файл

завантажити файл

завантажити файл

завантажити файл

завантажити файл

висновки

  • Правила внутрішнього трудового розпорядку на кожному конкретному підприємстві розробляють роботодавець і виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник, представник трудового колективу). Затверджують їх загальні збори трудового колективу.
  • У Правила внутрішнього трудового розпорядку заборонено включати умови, що погіршують становище працівників порівняно з вимогами чинного законодавства.
  • При дистанційній роботі Правила внутрішнього трудового розпорядку на працівників не поширюються, якщо інше не передбачено трудовим договором.
  • Кожен новоприйнятий працівник має бути ознайомлений з діючими на підприємстві Правилами внутрішнього трудового розпорядку під підпис.