28.02.2022

Дата розрахункової операції та ЄП-доходу для ФОП

ФОП на групі 3 єдиного податку (ЄП) приймає платежі через POS-термінал від кінцевого споживача і пробиває їх через РРО. При цьому сума виручки, отримана через термінал, заходить на підприємницький рахунок із затримкою до 3 банківських днів. Якою датою пробивати фіскальний чек і коли відображати єдиноподатний дохід, якщо покупець оплатив у грудні, а гроші на розрахунковий рахунок підприємця банк зарахував тільки в січні наступного року?

Дійсно, при розрахунках через POS-термінал дата здійснення розрахункової операції (формування фіскального чека) і дата відображення ЄП-доходу можуть відрізнятися. Це пов’язано з особливістю здійснення таких операцій.

Дата розрахункової операції. Під розрахунковою операцією розуміють приймання від покупця оплати в готівковій та/або безготівковій формі з використанням електронних платіжних засобів (ЕПЗ) (платіжних карток тощо) за місцем реалізації товарів (послуг) (ст. 2 Закону про РРО). Тобто розрахункова операція може бути в безготівковій формі. При цьому безготівковий розрахунок вважається розрахунковою операцією, якщо платіж здійснюється через ЕПЗ — ініціюється за допомогою платіжної картки або мобільного платіжного інструмента. Ось при прийманні від покупця оплати через POS-термінал продавець і надає можливість покупцеві розрахуватися за допомогою ЕПЗ. Значить, такі розрахунки потрапляють під визначення «розрахункова операція» і вимагають застосування РРО/ПРРО*. Для їх здійснення ФОП укладає договір еквайрингу з банком. Особливість такого договору в такому:

* Не застосовувати РРО/ПРРО при такому способі розрахунків може тільки ФОП, який звільнений від РРО/ПРРО (наприклад, ФОП — платники ЄП групи 1).

— грошові кошти, списані з карткового рахунку покупця, як правило, надходять на поточний рахунок продавця не відразу (п.п. 3 п. 4 розд. V Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою Правління НБУ від 05.11.2014 № 705);

— на поточний рахунок продавця виручка, як правило, надходить за вирахуванням комісії банку.

Розрахунки через POS-термінал передбачають видачу покупцеві: (1) фіскального чека, який формує РРО/ПРРО, і (2) квитанції платіжного термінала, яка підтверджує ініціацію переказу коштів.

Розрахунковий документ має бути сформований при здійсненні розрахункової операції, тобто в день проведення розрахункової операції через термінал.

Дата ЄП-доходу. Як ми з’ясували, розрахунки через POS-термінал є безготівковими. А для ФОП — платника ЄП датою отримання безготівкового доходу є саме дата надходження коштів на його поточний рахунок (п.п. 1 п. 292.1 і п. 292.6 ПКУ). Тобто, доки гроші на рахунок не надійшли, доходу немає. Якщо у вашому випадку оплата за товар через термінал пройшла у грудні 2021 року, а гроші на рахунок вам зайшли тільки в січні 2022 року, то квитанція платіжного термінала і фіскальний чек РРО/ПРРО будуть сформовані груднем, а в ЄП-дохід ці суми потраплять тільки в 1 кварталі 2022 року.

Як бачимо, дата ЄП-доходу при розрахунках у безготівковій формі — це завжди фактична дата надходження грошей на поточний рахунок ФОП. Тоді як дата розрахункової операції (формування фіскального чека) може відрізнятися.

І ще майте на увазі: незважаючи на те, що фактично на поточний рахунок ФОП заходить виручка за мінусом комісії банку, вважаємо, утриману комісію треба включати в ЄП-дохід. Підтверджують це й фіскали (107.01.03 БЗ).