28.02.2022

Вживані ТСПТ і товарний облік

За матеріалами підкатегорії 109.02 Бази знань

Висновок документа

ФОП, які здійснюють продаж вживаних ТСПТ, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації, зобов’язані вести облік всіх товарних запасів

ФОП — платники ЄП, які не є платниками ПДВ, знають, що за п. 12 ст. 3 Закону про РРО товарний облік вони можуть не вести, якщо НЕ провадять діяльність з реалізації ризикових товарів, у тому числі і технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (далі — ТСПТ).

Враховуючи це, у цих ФОП виникло запитання, а чи повинні вони вести товарний облік при продажу вживаних ТСПТ, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації?

Податківці у роз’ясненні, що коментується, прямо зазначають: якщо ФОП торгує ТСПТ, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації, то товарний облік вести потрібно.

Такий підхід податківців не дивина. Подібним чином вони говорили у ті часи (до 01.01.2022), коли від того, чи продає ФОП — платник ЄП ТСПТ, залежав факт використання РРО/ПРРО.

Тоді вони також говорили: якщо ФОП — платник ЄП торгує ТСПТ, що були раніше у використанні, незалежно від їх гарантійного строку експлуатації, розрахунки мають проводитись із застосуванням РРО/ПРРО.

Аргументували вони це тим, що коли читати норми Закону про РРО буквально, то він не ставить обов’язок використовувати РРО/ПРРО в залежність від того, підлягає ТСПТ гарантійному ремонту (обслуговуванню) у момент його продажу чи ні. Тому, з формального погляду, достатня підстава для того, щоб ФОП-єдиноподатник змушений був застосовувати РРО — це реалізувати ТСПТ, який просто внесено до відповідного переліку. І неважливо, що такий товар далеко не новий і нині вже не підлягає гарантійному ремонту (БЗ 109.05 втратила чинність з 01.01.2022).

У п. 12 ст. 3 Закону про РРО також не ставиться обов’язок вести товарний облік у залежність від того, підлягає ТСПТ гарантійному ремонту (обслуговуванню) у момент його продажу чи ні. Тому, на жаль, по суті висновки фіскалів із роз’яснення, що коментується, є справедливими.

Отже, якщо ФОП — платник ЄП, неплатник ПДВ, продає вживані ТСПТ, то на нього може поширитися обов’язок вести товарний облік запасів.

Чому ми говоримо, що «може», а не так, як податківці, — «поширюється»?

А все через те, що для того щоб вести такий облік, ФОП — платник ЄП, неплатник ПДВ, який торгує вживаними ТСПТ, має виконати ще одну умову, а саме здійснювати розрахункові операції в розумінні Закону про РРО.

Як бачимо, про цю умову у роз’ясненні, що коментується, фіскали знову чомусь забули згадати.

Але ж ми знаємо: немає розрахункових операцій — немає товарного обліку за п. 12 ст. 3 Закону про РРО. З цим погодилися і головні фіскали в інформаційному листі № 2 за 2022 рік*.

* tax.gov.ua/data/material/000/456/563937/InfoList2_2022.pdf

Враховуючи це, ще раз відзначимо: для того щоб ФОП на ЄП без сплати ПДВ при продажу ТСПТ не був зобов’язаний вести товарний облік, він повинен узагалі не здійснювати розрахункові операції в розумінні Закону про РРО.

Також хотілося б звернути увагу на те, що у цьому роз’ясненні податківці знову сказали, що ФОП на групі 1 ЄП апріорі не повинні вести товарний облік. Цей висновок, як ми говорили раніше, є суперечливим (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 97, с. 26). Але, як бачимо, податківці від нього не відмовляються навіть при торгівлі ТСБТ таким ФОП.