06.01.2022

Різні ставки ПДВ і розподільчі ПЗ

Наше підприємство здійснює оподатковувані (ставка 20 %) і неоподатковувані ПДВ операції та розподіляє вхідний кредит за подвійними придбаннями. Підкажіть, як розраховувати розподільчий ПДВ, якщо в подвійних операціях одночасно беруть участь товари, оподатковувані за різними ставками (7 % і 20 %)?

На нашу думку, ставка для нарахування розподільчих ПЗ повинна застосовуватися та ж, що й у вхідних ПН. При цьому не має значення, що ви за своїми оподатковуваними постачаннями застосовуєте тільки ставку 20 %. Пояснимо.

Головна умова розподілу вхідного податкового кредиту (ПК) — наявність придбань (товарів/послуг/НА), які призначені для одночасного їх використання в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях (ст. 199 ПКУ).

При цьому для цілей розподілу (застосування ст. 199 ПКУ) до неоподатковуваних операцій відносять операції, які:

— звільнені від оподаткування (за ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародними договорами (угодами)*;

* Виняток щодо деяких операцій див. «Пільги без розподілу: як рахувати ЧВ» цього номера журналу.

— не є об’єктом оподаткування.

А ось постачання товарів/послуг за зниженою (7 %, 14 % і 0 %) ставкою ПДВ належать до звичайних оподатковуваних операцій (п.п. 14.1.186 ПКУ). Отже, розподіл вхідного ПДВ відбувається пропорційно частці неоподатковуваних операцій у загальному обсязі всіх операцій (як неоподатковуваних, так і оподатковуваних за різними ставками 20 %, 14 %, 7 %, 0 %). Крім того,

суть нарахування розподільчих ПЗ — компенсувати вхідний ПК у частині подвійних придбань пропорційно розрахованій частці неоподатковуваних операцій

Звідси випливає, що розподільчі ПЗ нараховують тільки за тими придбаннями,

— які були придбані з ПДВ;

— за якими у платника є право на відображення вхідного ПДВ.

Виходячи з компенсаційної суті розподільчих ПЗ, очевидно, що нараховувати їх слід за тією ж ставкою ПДВ, за якою подвійні придбання «зайшли» до платника. При цьому нарахування розподільчих ПЗ здійснюється на базу оподаткування, отриману розрахунковим шляхом, — із застосуванням відповідного коефіцієнта, як описано вище.

Наведемо приклад. Платник здійснює одночасно оподатковувану і неоподатковувану діяльність (наприклад, продаж періодичних видань (ПДВ-пільга згідно п.п. 197.1.25 ПКУ). Коефіцієнт антиЧВ 10 %.

У грудні 2021 року директор підприємства перебував у відрядженні. Після повернення надав у бухгалтерію:

— готельний рахунок за послуги проживання на суму 4280 грн (у тому числі ПДВ за ставкою 7 % — 280 грн);

— ПН на придбання канцтоварів на суму 1200 грн (у тому числі ПДВ 20 % — 200 грн). Канцтовари оприбутковані і передані у використання в грудні 2021 року.

За цими придбаннями подвійного призначення нараховані розподільчі ПЗ у наступних обсягах:

— послуги проживання — 28 грн (4000 грн х 10 % х 7 %);

— придбання канцтоварів — 20 грн (1000 грн х 10 % х 20 %).

Таким чином, за грудень 2021 року підприємство включає до складу податкового кредиту 480 грн (280 грн + 200 грн). При цьому має бути складена зведена ПН і нараховані розподільчі ПЗ у сумі 48 грн (28 грн + 20 грн). Нагадаємо, що різні ставки ПДВ можна об'єднувати в одній ПН.