№1-2

Податки & бухоблік, січень, 2022/№ 1-2 Інші номери журналу ›
  • Коли розподіляють ПДВ? За ПКУ-правилами увесь «вхідний» ПДВ (незалежно від призначення покупки) за наявності зареєстрованої податкової накладної (ПН) включається в податковий кредит (ПК). Проте якщо придбані з ПДВ товари/послуги/необоротні активи одночасно використовуються в оподатковуваній і в неоподатковуваній діяльності, то треба проводити ПДВ-розподіл за правилами ст. 199 ПКУ. Навіщо? Щоб частково компенсувати ПК нарахуванням компенсуючих розподільчих податкових зобов’язань (ПЗ). А наприкінці року — здійснювати перерахунок. Тому в сьогоднішньому тематичному номері поговоримо про усі тонкощі ПДВ-розподілу. І передусім з’ясуємо: за яких умов виникає необхідність розподілу ПДВ?
  • Зведена розподільча ПН Якщо ви потрапили в коло тих «щасливчиків», кому належить розподіляти вхідний податковий кредит (ПК), готуйтеся щомісячно складати зведені розподільчі податкові накладні (ПН). А щоб цей процес у вас проходив як по маслу, в цій статті ми розповімо про усі важливі нюанси такого складання. Коли, як складаємо та реєструємо в системі електронного адміністрування (СЕА) ПН? Наведемо приклад її складання. Отже, приступимо.
  • Якщо неоподатковувані операції виникли/зникли з середини року Неоподатковувані операції можуть з’явитися чи, навпаки, закінчитися з середини року. Або неоподатковувана операція взагалі може виявитися разовою (наприклад, здали макулатуру). Про те, як проводити ПДВ-розподіл у таких ситуаціях, зараз поговоримо.
  • Сумова помилка в розподільчій ПН Від помилок ніхто не застрахований. Безумовно, помилки можуть бути в тому числі й у зведених ПН. Будь-яку помилку завжди можна виправити, уся справа в ціні питання. По суті, механізм виправлення помилок у зведених ПН нічим не відрізняється від виправлення помилок у звичайних ПН. Проте тут є і своя специфіка. Давайте разом розберемося, як діяти, коли сумова помилка закралася в розподільчу ПН.
  • Різні ставки ПДВ і розподільчі ПЗ Наше підприємство здійснює оподатковувані (ставка 20 %) і неоподатковувані ПДВ операції та розподіляє вхідний кредит за подвійними придбаннями. Підкажіть, як розраховувати розподільчий ПДВ, якщо в подвійних операціях одночасно беруть участь товари, оподатковувані за різними ставками (7 % і 20 %)?
  • Усе про річний ПДВ-перерахунок ПДВ-звітність останнього місяця року «обтяжується» річним ПДВ-перерахунком. Але роблять цей перерахунок не всі платники ПДВ, а лише ті, хто протягом 2021 року одночасно здійснював оподатковувані і неоподатковувані* операції. Як правильно провести такий перерахунок, як розрахувати коефіцієнт, які обороти беруть участь у розрахунку, як відобразити перерахунок у бухобліку і заповнити ПДВ-декларацію? Про це наша стаття.
  • Перерозрахункові РК: заповнюємо упевнено На окрему увагу заслуговують саме заповнення і реєстрація в системі електронного адміністрування (СЕА) перерозрахункових РК. Зупинимося на цьому детальніше.
  • Пільги без розподілу: як рахувати ЧВ У положеннях ПКУ виділено низку особливих пільгових операцій, на які розрахунково-перерахункові правила не поширюються. Чи слід ураховувати їх обсяги при розрахунку частки використання придбаних товарів/послуг, необоротних активів у неоподатковуваних операціях (антиЧВ) у цілях річного перерахунку ПДВ? Давайте розберемося.
  • Розподіл ПДВ і повернення Само по собі повернення передоплати за товар/послугу або повернення самого товару — не дуже складна операція. Навіть з урахуванням усіх ПДВ-приколів (складання РК, його реєстрація, заповнення декларації). Але якщо платник здійснює ще й розподіл ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ, то така проста процедура перетворюється на головний біль. Насправді не все так складно, як може здатися на перший погляд. Давайте розбиратися.
  • Колишні «подвійні» використовуємо виключно в оподатковуваній діяльності Буває так, що придбали актив з метою використання в подвійних операціях. Відповідно нарахували розподільчі податкові зобов’язання (ПЗ). А фактично використали актив виключно в оподатковуваних операціях. Чи потрібно перераховувати розподільчі ПЗ за минулий період?
  • Перерахунки за старими НА При проведенні річного перерахунку пам’ятайте: для старих необоротних активів (НА) подвійного призначення (придбаних/виготовлених до 01.07.2015) збережено старі правила перерахунку ПДВ. Що це за правила? Нагадаємо їх.
  • Чим запам’ятався грудень
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі