13.01.2022

ФОП змінював систему оподаткування: як відзвітувати з ЄСВ

Як заповнювати річну ЄСВ-звітність підприємцям на загальній системі і на єдиному податку, ми вже з вами з’ясували. А тепер давайте розберемося, як звітувати з ЄСВ тим ФОП, які протягом звітного року змінювали систему оподаткування. Наприклад, переходили із загальної системи на єдиний податок і назад, або з єдиного на загальну систему.

Передусім тут потрібно запам’ятати два важливих правила.

Правило 1: якщо ви змінювали систему оподаткування у звітному році, то місяці роботи на загальній системі показуєте в ЄСВ-додатку 1 до декларації загальносистемника (далі — додаток ЄСВ 1 ЗС), а місяці роботи на єдиному податку, відповідно, в ЄСВ-додатку 1 до єдиноподаткової декларації (далі — додаток 1 ЄП).

Тобто використовуємо принцип — розділяй, а не змішуй!

Правило 2: якщо подаємо річну декларацію загальносистемника, отже, обов’язково заповнюємо і додаток ЄСВ 1 ЗС. А сформувати і заповнити його повинні всі ФОП, які весь звітний рік або його частину працювали на загальній системі.

Якщо ФОП на загальній системі був звільнений від сплати ЄСВ, то додаток ЄСВ 1 ЗС він все одно заповнити повинен.

А тепер розглянемо на конкретних прикладах, як відзвітувати з ЄСВ підприємцеві, який курсував між загальною системою і єдиним податком. Усі ситуації розглядаємо в межах 2021 року.

Ситуація 1. ФОП перебував на загальній системі — перейшов на єдиний податок. У цьому випадку ФОП за підсумками року потрібно буде подати дві декларації: декларацію загальносистемника із заповненим додатком ЄСВ 1 ЗС і декларацію єдиноподатника із заповненим додатком 1 ЄП.

У додатку ЄСВ 1 ЗС заповнюємо тільки ті місяці, протягом яких у звітному році ФОП перебував на загальній системі.

У додатку 1 ЄП покажемо тільки ті місяці, в яких він перебував на єдиному податку.

Якщо ФОП в усіх місяцях роботи на єдиному податку був звільнений від сплати ЄСВ за себе, то додаток 1 ЄП він може не формувати (детальніше про це див. «Як ФОП-єдиноподатнику відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік»).

А ось за період роботи на загальній системі, як ми вже сказали (див. «ФОП і декларація про доходи — 2021»), з ЄСВ відзвітувати потрібно в будь-якому випадку.

Ситуація 2. ФОП перебував на єдиному податку, потім перейшов на загальну систему. У цьому випадку при переході зі спрощенки на загальну систему оподаткування ФОП уже подавав декларацію єдиноподатника із заповненим ЄСВ-додатком.

Відповідно його завдання — відзвітувати з ЄСВ за частину року, коли ФОП працював на загальній системі. Більше від нього нічого не вимагають.

Ситуація 3. ФОП перебував на загальній системі, перейшов на єдиний податок і повернувся на загальну систему. Ця ситуація схожа на попередню, тобто за період роботи на єдиному податку ФОП уже відзвітував (у тому числі і з ЄСВ) після того, як покинув спрощенку.

А ось у додатку ЄСВ 1 ЗС до декларації загальносистемника він покаже два періоди роботи на загальній системі: перший — до переходу на спрощенку, другий — після переходу зі спрощенки.

Відобразити цей момент потрібно при заповненні розділу 8 «Тип платника та період перебування (місяць)» додатка ЄСВ 1 ЗС. Якщо ФОП перебував на загальній системі двічі в році, потрібно заповнити дані у двох рядках.

От і всі премудрощі. Як бачите, нічого складного.