17.01.2022

Покупець повертає товар: що в товарному обліку ФОП?

Покупець повернув товар, придбаний раніше у ФОП. Чи має ФОП відображати таке повернення у своєму товарному обліку?

Однозначної відповіді на це запитання немає. Згідно з п.п. 5 п. 3 розд. ІІ Порядку № 496* вибуттям товару вважається ситуація, коли ФОП повертає товар постачальнику. Тобто коли ФОП придбав товар, а потім повертає його постачальнику — така операція однозначно повинна відображатися в товарному обліку.

* Затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

А чи потрібно відображати в товарному обліку ситуацію, коли покупець повертає придбаний товар ФОП? Чи є таке повернення надходженням товару для товарного обліку ФОП? Порядок № 496 не дає прямої відповіді на це запитання. Однак деякі натяки на відповідь містяться власне у Формі обліку.

Згідно з описом графи 7 Форми обліку надходження товарів відображається у випадку: (1) придбання ФОП цих товарів; (2) повернення товарів від покупця; (3) внутрішнього переміщення товарів (наприклад, їх переміщення зі складу ФОП на торгову точку).

Тобто Форма обліку передбачає, що в ній відображається надходження товарів, якщо ці товари були повернуті ФОП його покупцями.

Але чи завжди ФОП має відображати повернення товарів від покупця у Формі обліку? Якщо відштовхуватися від того, як відображався у Формі обліку власне продаж цього товару, логіка підказує два варіанти.

Варіант 1. Продаж товару ФОП проводив через РРО/ПРРО. У такому випадку первісний продаж товару покупцю ФОП у своєму товарному обліку не відображав. Згідно з п.п. 5 п. 3 розд. ІІ Порядку № 496 вибуття товару у графі 8 Форми обліку відображається, лише якщо продаж товару відбувався без РРО/ПРРО.

Тож якщо ФОП провів продаж товару через РРО/ПРРО, а потім покупець повернув цей товар, логічно у Формі обліку не відображати ані продаж товару, ані його повернення покупцем. Бо ж інформація про продаж і повернення товару в такому випадку буде міститися в розрахункових документах, які видасть ФОП за допомогою РРО/ПРРО.

Варіант 2. Продаж товару ФОП не проводився через РРО/ПРРО. У такому випадку при продажу товару ФОП відображав його вибуття (п.п. 5 п. 3 розд. ІІ Порядку № 496). Тому якщо покупець повертає придбаний товар, логічно у товарному обліку ФОП відобразити надходження цього товару у графі 7 Форми обліку.

Приклад. 05.01.2022 ФОП за безготівковим розрахунком продав стіл вартістю 10000 грн. 06.01.2022 покупець повернув придбаний стіл.

Звертаємо увагу! Позиція податківців наразі з цього питання невідома. Тож, на нашу думку, безпечніше відображати у Формі обліку будь-які повернення. Принаймні поки що.