№5

Податки & бухоблік, січень, 2022/№ 5 Інші номери журналу ›
  • Продаємо авто фізичній особі: 4 етюди Запитання про продаж автомобіля підприємством фізичній особі користуються особливою популярністю на нашій консультаційній лінії. Чи має бути експертна оцінка? Чим загрожує продаж авто з паливом у баку? Чи можна при продажу передати покупцю страховку КАСКО? Як вчинити, якщо шини обліковувалися окремо від самого автомобіля? Усі відповіді ви знайдете в цій статті.
  • Якщо тютюнові вироби продали з ПДВ Напевно ви вже начулися про те, що з 1 січня 2022 року діє тютюнова ПДВ-пільга (коли постачання тютюнової продукції, крім першого, пільгуються). Про неї ви могли дізнатися з «Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 4. Але що, як тютюнові вироби реалізували по-старому з ПДВ? Чи, навпаки, від постачальника (неімпортера/невиробника) прийшла тютюнова податкова накладна (ПН) з ПДВ? Чим це може бути небезпечно? Давайте з'ясуємо.
  • Постачання пільгового металобрухту тепер із ПДВ-розподілом Із 2022 року при постачанні власного металобрухту вхідний ПДВ потрапляє під розподіл. Іншими словами, відтепер при здійсненні таких операцій правила ст. 199 ПКУ застосовуються повною мірою. Коли виникає необхідність ПДВ-розподілу і яким буде алгоритм дій — про це наша стаття.
  • Використовуємо розрахункові квитанції Про можливість працювати без РРО/ПРРО, але з РК і КОРО* тим суб’єктам господарювання, які провадять свою діяльність на селі, ви вже знаєте («Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 10). Однак цим звільненням можуть скористатися й міські підприємці. І багатьох з них це дійсно може врятувати від РРОшного виру. Та щоб замість порятунку не втопитися в паперовому вирі розрахункових квитанцій, треба розібратися у всьому як слід. Хто має право їх виписувати, кому це буде вигідно, а кому ні, яких умов необхідно дотриматися, які підготовчі етапи пройти, як і коли звітувати… Запитань — мільйон, відповіді на головні — у цій статті.
  • Доплата компенсації за комуналку: РК чи ПН? Орендодавець виставив орендареві компенсацію комунальних за грудень. Орендар вніс платіж. Проте пізніше прийшов рахунок від комунальників із підвищеним тарифом (на електроенергію). Як у ПДВ-обліку донарахувати орендареві суму комунальної компенсації: через розрахунок коригування (РК) чи шляхом складання на різницю окремої податкової накладної (ПН)?
  • Ліцензія на імпорт пального в тарі до 5 л? До нас звернувся читач із такими запитаннями. Чи потрібно суб’єкту господарювання, який планує імпортувати в Україну пальне у споживчій тарі ємністю 5 літрів і менше з метою подальшої реалізації, придбати ліцензію для ввезення такого пального? Чи передбачена якась відповідальність за здійснення імпорту пального в тарі до 5 л без наявності ліцензії? Давайте разом пошукаємо на них відповіді.
  • Покупець повертає товар: що в товарному обліку ФОП? Покупець повернув товар, придбаний раніше у ФОП. Чи має ФОП відображати таке повернення у своєму товарному обліку?
  • Роздрібакциз-2022: втрачено = продано Змінами, внесеними Законом № 1914* у ПКУ, провідний акцизно-термінологічний п.п. 14.1.212 ПКУ було збагачено новим абзацом. Ми вже отримали низку запитань від читачів щодо того, як має працювати ця нова норма та кого із госпсуб’єктів, що мають справи з підакцизними товарами (продукцією), вона може фіскально зачепити. Зокрема, чи стосується цей абзац також і виробників, і оптових торговців? Та й із них: не тільки тютюнових (і т. п.) товарів, а також і алкогольних? Давайте аналізувати цю новину разом.
  • Індексуємо зарплату за лютий 2022 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці.
  • Доходи за 2011 — 2021 рр. виплачені в січні 2022 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у грудні 2021 року шукайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 103, с. 24.
  • Готівка на рахунок ФОП: податківці закручують гайки? За матеріалами підкатегорії 107.01.03 Бази знань
  • РРО і часткова оплата: податківці перевзуваються в повітрі За матеріалами підкатегорії 109.06 Бази знань
  • З’єднаний/поєднаний РРО: фантазії фіскалів Лист ДПСУ від 14.12.2021 № 4636/ІПК/99-00-07-05-01-06
  • Період нарахування розподільчих ПЗ Розподіляємо ПДВ за ст. 199 ПКУ (є пільгова й оподатковувана діяльність). Послуги опалювання грудня 2021 року оплатили в січні 2022 року (постачальник-касовик за оплатою склав і зареєстрував ПН, право на ПК виникло в січні). В якому періоді і з яким антиЧВ нам нараховувати розподільчі ПЗ за грудневими послугами опалювання: в грудні (періоді фактичного подвійного використання) чи в січні (періоді, коли виникло право на ПК)?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі