27.01.2022

Дитячі відпустки

У Д5 роботодавці повинні відображати початок та закінчення наступних трьох дитячих відпусток: відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років та відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Усі інші відпустки до Д5 потрапити не повинні. Проте й з відображенням перелічених вище дитячих відпусток вистачає мороки. Розбираємо проблемні питання.

Кожну дитячу відпустку в Д5 Об’єднаного звіту відображаємо в окремому рядку. У графі 07 зазначаємо категорію особи:

— «5» у разі відображення початку/закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— «6» — відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

— «4» — відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.

Незалежно від виду дитячої відпустки кадрові графи 13 — 15 у Д5 заповнювати не потрібно.

Приклад 1. Ємченко Ганні Антонівні (основне місце роботи) надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 11.10.2021.

На працівницю формуємо рядок у Д5, у якому зазначаємо в графі 07 категорію особи «5», а в графі 10 — дату початку відпустки (див. рис. 1).

завантажити файл

Увага! Не рідкість, коли відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами продовжується на підставі листка непрацездатності на 14 календарних днів. У такому випадку в Д5 закінчення відпустки відображаємо з урахуванням продовження.

Якщо в працівниці у звітному кварталі закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами і почалася відпустка для догляду за дитиною до 3 років (закінчилася відпустка для догляду за дитиною до 3 років і почалася відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років), то на неї в Д5 формуємо два рядки. Один — із датою закінчення першої відпустки, другий — із датою початку наступної відпустки для догляду.

Приклад 2. Гладченко Ірина Іванівна (основне місце роботи) відразу після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а саме з 20.12.2021, йде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

У Д5 формуємо два рядки: на кожну подію свій рядок (див. рис. 2).

Якщо працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, не перериваючи її, вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу на своє робоче місце в того ж роботодавця, то такий вихід у Д5 не відображаємо. Адже тут немає ані початку нових трудових відносин, ані закінчення відпустки до 3 років.

Якщо ж працівниця перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років, то в Д5 формуємо на неї рядок з датою закінчення такої відпустки.

завантажити файл

Приклад 3. Григорчук Світлана Іванівна (основне місце роботи) перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років і вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу з 01.11.2021.

Закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років показуємо в окремому рядку. А ось рядка з датою початку роботи після виходу з відпустки в Д5 бути не повинно. Адже трудові відносини не переривалися (див. рис. 3).

завантажити файл

Окремо зупинимося на ситуації, коли працівниця звільняється, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років. У цьому випадку в Д5 на неї формуємо два рядки: перший — із датою закінчення відпустки для догляду, другий — із датою припинення трудових відносин і підставою звільнення. Причому якщо працівниця звільняється:

— у період відпустки для догляду, то в графі 16 Д5 за двома рядками документом-підставою буде наказ (розпорядження) про припинення трудового договору;

— останнім днем відпустки, то в графі 16 за рядком з датою закінчення відпустки зазначаєте реквізити наказу (розпорядження) про надання такої відпустки, а за рядком із датою звільнення — реквізити наказу (розпорядження) про звільнення.

Приклад 4. Голік Майя Іванівна (основне місце роботи) звільнилася 31.12.2021 за власним бажанням у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років.

На працівницю в Д5 формуємо два рядки і в графі 16 зазначаємо реквізити наказу про звільнення (див. рис. 4).

завантажити файл