№8

Податки & бухоблік, січень, 2022/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Подання Розрахунку: що, куди, коли Зміни у податковій звітності «тішать» нас кожного року. Проте 2021 рік відзначився особливою подією — злиттям двох звітів: квартальної форми № 1ДФ та щомісячного Звіту з ЄСВ (форми № Д4). Результатом цього стала Об’єднана звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Та це вже історія. На порозі чергове подання цієї звітності за IV квартал 2021 року. І темою розмови сьогодні буде порядок її заповнення, формування та подання. А почнемо з того, що з’ясуємо, за якою формою, куди та в які строки треба подавати Об’єднану звітність.
  • Зарплата в Д1: практичні ситуації Додаток 1 (Д1) до Податкового розрахунку вражає кількістю граф для відображення інформації. А додайте до цього розпливчасті норми щодо його заповнення в Порядку № 4 — і отримаєте головний біль бухгалтера! Проте ми завжди готові прийти бухгалтеру на допомогу. Пропонуємо поговорити, як у Д1 відобразити виплати, що входять до бази нарахування ЄСВ. А почнемо із зарплати.
  • Непрацездатні виплати у Д1 Лікарняні й допомога по вагітності та пологах — це виплати, які входять до бази нарахування ЄСВ. Їх відображення в Д1 Податкового розрахунку має свої нюанси. Саме про такі нюанси й піде мова в цій статті. Традиційно йтимемо від простого до складного.
  • Д1: відпускні мотиви Грудень є місяцем, у якому працівники полюбляють йти у відпустку. Цьому сприяють і різдвяно-новорічні свята, які приєднаються до відпустки й збільшать кількість днів відпочинку. Також грудень — це період міграції працівників від одного роботодавця до іншого або ж на вільні хліби. Тож, упевнені, стаття з відображення в Д1 відпускних та компенсації за невикористану відпустку стане вам у нагоді.
  • Винагорода за цивільно-правовим договором Цивільно-правові договори (ЦПД) на виконання робіт (надання послуг) з фізособами, напевно, укладала переважна більшість підприємств та ФОП. Проте за такими договорами недостатньо прийняти роботи (послуги) та нарахувати (виплатити) винагороду підряднику (виконавцю). Відомості про такі договори та виплачені за ними суми слід ще й відобразити в Об’єднаній звітності. Почнемо з Д1.
  • Вимога про сплату ЄСВ із мінзарплати За загальним правилом, якщо база нарахування ЄСВ за ставкою 22 % не перевищує розміру мінзарплати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ повинна дорівнювати мінімальному страховому внеску. Вийшло менше? Тоді потрібно доплатити ЄСВ до мінімального внеску. Дотримуватися цього правила зобов’язані основні роботодавці. Давайте розглянемо, як відобразити донарахування до мінімального страхового внеску у звітності.
  • Д5: інформуємо про відносини Додаток 5 (Д5) у складі Податкового розрахунку з’являється лише за наявності інформації для відображення в ньому. Так, у Д5 слід відобразити початок та закінчення трудових (цивільно-правових) відносин. Розглянемо, як це правильно зробити.
  • Відображаємо в Д5 переведення, переміщення, призначення Переведення на постійну посаду/роботу та переміщення з одного структурного підрозділу до іншого, а також призначення на нову посаду входять у число підстав для заповнення і подання Д5. Розглянемо, як ці події відобразити в додатку.
  • Дитячі відпустки У Д5 роботодавці повинні відображати початок та закінчення наступних трьох дитячих відпусток: відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років та відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Усі інші відпустки до Д5 потрапити не повинні. Проте й з відображенням перелічених вище дитячих відпусток вистачає мороки. Розбираємо проблемні питання.
  • Зарплатні доходи у 4ДФ Додаток 4 або 4ДФ призначений для відображення доходу, нарахованого й виплаченого фізособам, та утриманого з нього ПДФО і ВЗ. Про те, як заповнити 4ДФ, а також які нюанси при його заповненні потребують підвищеної уваги, розповімо далі. І перш за все поговоримо про деякі особливості відображення зарплатних доходів.
  • Лікарняні і допомога по вагітності та пологах: заповнюємо 4ДФ Відображати лікарняні і допомогу по вагітності та пологах у 4ДФ Податкового розрахунку нескладно. Проте в разі затримки від ФСС виплати лікарняних треба врахувати деякі особливості. Далі пояснимо все на прикладах.
  • Відображаємо у 4ДФ матеріальну допомогу Майже кожний суб’єкт господарювання здійснює виплати матеріальної допомоги як своїм працівникам, так і іншим фізособам. Для різних видів допомоги законодавство передбачає різний порядок їх оподаткування та відображення у 4ДФ Об’єднаної звітності. Далі розповімо про те, як зазначати у цьому додатку найбільш поширені види допомоги.
  • Платимо оренду фізособі: що у 4ДФ? Чимало суб’єктів господарювання користуються орендованим майном. Часто це вигідніше, ніж придбання аналогічного майна у власність. Доволі популярною є оренда як рухомого, так і нерухомого майна у фізичних осіб, що не є підприємцями. Про відображення таких операцій у 4ДФ Податкового розрахунку і піде мова у цій статті.
  • Фінансова допомога в 4ДФ Фізособа (наприклад, засновник чи директор) надала фіндопомогу підприємству. Чи потрібно показувати це в 4ДФ Податкового розрахунку? Чи відображати в 4ДФ суму позики, яку надано підприємством фізособі? Що робити, якщо заборгованість за позикою списано? З якою ознакою доходу вказувати в 4ДФ безповоротну допомогу? Відповіді на ці запитання ви дізнаєтесь із нашої статті.
  • Відображаємо негрошові доходи у 4ДФ База оподаткування ПДФО негрошових доходів фізичних осіб визначається за особливим правилом. У зв’язку з цим відображення таких доходів у звітності викликає в бухгалтерів певні запитання. Тож розглянемо нюанси заповнення 4ДФ для різних видів негрошових доходів.
  • Виплата доходів підприємцям: чи показувати у 4ДФ? Чи треба заповнювати 4ДФ, якщо підприємство співпрацює з самозайнятими особами — фізичними особами — підприємцями або з особами, які провадять незалежну діяльність?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі