31.01.2022

Комп’ютерні програми від/для нерезидента та ІТ-пільга з ПДВ

Як застосовувати ІТ-пільгу з ПДВ (п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) при операціях з нерезидентами, а саме при продажу програмної продукції (ПП) нерезидентам/придбанні ПП у нерезидентів? Чи треба за такими операціями складати податкові накладні (ПН)?

Продаж ПП нерезиденту. Для ПДВ-обліку операції з програмною продукцією є послугами. Місце постачання визначають за правилами пп. «а», «в» «послугового» п. 186.3 ПКУ, тобто за покупцем. Тому при продажу ПП покупцеві-нерезиденту місце постачання знаходиться «за межами» митної території України і така операція — це необ’єктне постачання (що не є об’єктом ПДВ, лист ДФСУ від 26.07.2019 № 3512/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Ну а оскільки операція не підпадає під об’єкт, то ІТ-пільга до неї взагалі не застосовується.

І до речі, на запитання про те, як у ПДВ-обліку відображати операції з постачання ПП нерезиденту — як пільгові чи як необ’єктні — податківці у БЗ 101.05 відповідають: як необ’єктні. І пояснюють, що ІТ-пільга тут незастосовна, оскільки може застосовуватися тільки за наявності об’єкта оподаткування (тобто за умови, що операція первісно підпадає під об’єкт). А в цьому випадку така умова не дотримується.

Оскільки продаж ПП нерезиденту — необ’єктне постачання, то:

— на таку операцію не треба складати ПН;

— таку операцію (з місцем постачання «за межами») необхідно показати у безПДВшному рядку 5 декларації з ПДВ і розшифрувати в «позамежних» постачаннях у таблиці 1 додатка Д5. А ось заповнювати таблицю 2 додатка Д5 і розраховувати суму пільг з ПДВ за нею не треба (адже це, повторимо, необ’єктне постачання, а не пільгове, і ІТ-пільга до нього не застосовується).

Придбання ПП у нерезидента. А ось якщо підприємство придбаває ПП у нерезидента, то місце постачання послуг знаходиться в Україні, а отже, послуги є об’єктом оподаткування ПДВ. Проте водночас для ПП діє пільговий режим оподаткування — ІТ-пільга за п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Нагадаємо: пільгуються операції з ПП, плата за які не вважається роялті (оскільки роялті за п.п. 196.1.6 ПКУ взагалі не є об’єктом ПДВ). При цьому спосіб придбання програми — на матеріальних носіях, в електронному вигляді (через електронну пошту, Інтернет), шляхом доступу до програми через хмарні сервіси або шляхом придбання ключів активації — для ПДВ-пільги значення не має, оскільки у будь-якому випадку операції з ПП звільняються від ПДВ (лист ДПСУ від 26.10.2020 № 4408/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Виходить, у нерезидента здійснюємо пільгове придбання: придбаваємо ПП, звільнену від ПДВ. А як відомо, послуги від нерезидентів у ПДВ-обліку відображають по-особливому: за правилами ст. 208 ПКУ. Звідси і запитання: чи виписувати на пільгові послуги від нерезидента пільгову ПН? Чи показувати пільгове придбання у нерезидента в декларації з ПДВ?

Ні, на пільгові послуги від нерезидента не треба складати пільгову ПН і відображати таку операцію в декларації. Тим паче, що рядків для цього в декларації не передбачено (нерезидентські рядки 6 і 13 призначені для відображення сум із ПДВ).

Про те, що при придбанні у нерезидента ПП (у тому числі будь-яких змін, оновлень, додатків, доповнень та/або розширень функціонала комп’ютерних програм) у підприємства-покупця не виникає жодних ПДВ-наслідків (у тому числі обов’язку зі складання та реєстрації ПН і відображення такої операції в декларації з ПДВ), говорять і податківці (листи ДПСУ від 21.07.2021 № 2853/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 30.03.2021 № 1291/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Тому запам’ятайте: ні при продажу ПП нерезиденту, ні при придбанні ПП у нерезидента складати ПН не треба.