07.07.2022

Списання безнадійки за неоплаченими товарами: ПК зберігається — Верховний Суд за!

Суть спору. Після закінчення строку позовної давності підприємство (покупець) списало безнадійну кредиторську заборгованість за отриманими і не оплаченими товарами. Податківці при перевірці вирішили, що підприємство безпідставно не відкоригувало податковий кредит (ПК) з ПДВ, тому донарахували податок. Підприємство звернулося до суду з вимогою визнати протиправним і скасувати ППР податківців. У результаті судового розгляду за підприємство заступився Верховний Суд (постанова ВС від 09.02.2022 у справі № 640/12697/19).

Позиція сторін

Податківці. На думку податківців, якщо платник при придбанні товарів сформував податковий кредит, проте такі товари протягом строку позовної давності не були оплачені, то в періоді списання кредиторської заборгованості за неоплаченими товарами треба відкоригувати ПК.

Платник. Підприємство вважало, що при списанні безнадійної кредиторки за отриманими і не оплаченими товарами немає підстав коригувати ПК, оскільки списання кредиторської заборгованості не є операцією зі зміни суми компенсації вартості товарів і норми ПКУ коригувати ПК при списанні безнадійної заборгованості не вимагають*.

* Також нагадаємо, що в сьогоднішніх умовах через воєнний стан перебіг строків позовної давності продовжена на строк дії воєнного стану (п. 19 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ). Тому в умовах військового стану момент визнання заборгованості безнадійною у зв’язку із закінченням строку позовної давності відкладається. Проте можливість визнання заборгованості безнадійною з інших підстав зберігається.

Вирішення справи судом

Суди першої й апеляційної інстанцій підтримали податківців і, виносячи рішення, також виходили з того, що при списанні безнадійної заборгованості за неоплаченими товарами ПК підлягає коригуванню.

Проте Верховний Суд виступив на боці платника. Суд підкреслив: суди інстанцій нижчого рівня не врахували, що особливості коригування ПК регулюються ст. 192 ПКУ. Тому обов’язки з відповідного коригування ПЗ постачальником/ПК покупцем виникають у разі, якщо після постачання товарів (послуг) здійснюється яка-небудь зміна суми компенсації їх вартості. Ну а оскільки списання безнадійної кредиторський заборгованості у зв’язку із закінченням строку позовної давності за отриманими і неоплаченими товарах (послугами) не є операцією зі зміни суми компенсації вартості товарів (послуг), і норми ПКУ не встановлюють обов’язку з коригування ПЗ/ПК при списанні безнадійної кредиторки, то в підприємства відсутній обов’язок коригувати ПК з ПДВ.

Думка редакції

Відомо, що податківці споконвіку не можуть пропустити списання безнадійної кредиторки без ПК-коригування. На думку фіскалів, товари (послуги), не оплачені протягом строку позовної давності, стають безоплатно отриманими, а отже, факт їх придбання відсутній і покупцеві треба відкоригувати ПК з ПДВ.

З такими вимогами податківців нам, у свою чергу, завжди було складно погодитися — нагадаємо контраргументи:

— по-перше, навіть із закінченням строку давності постачання товарів не скасовується, тому об’єкт оподаткування ПДВ нікуди не зникає;

— по-друге, товари не відповідають визначенню «безоплатно отриманих» (п.п. 14.1.13 ПКУ), оскільки поставлялися не безоплатно, а за договором купівлі-продажу (і із закінченням строку давності форма договору не змінюється). Тому умова оплатності після закінчення строку давності нікуди не зникає, і сторони продовжують залишатися кредитором і боржником. Адже звернутися до суду кредитор може і після закінчення строку давності (ч. 2 ст. 267 ЦКУ), а боржникові навіть після закінчення такого строку не забороняється погашати борг;

— по-третє, «коригувальна» ст. 192 ПКУ не вимагає коригувати ПК після закінчення позовної давності. А говорить про необхідність коригування ПДВ при «зміні суми компенсації» (тобто при поверненнях товарів/авансів, перегляді цін, помилках). А при списанні безнадійної кредиторки жодної зміни компенсації не відбувається!

Тому при списанні безнадійної кредиторки за неоплаченими товарами ПК у покупця не підлягає коригуванню.

Проте обеззброювало те, що в минулому за необхідність проведення ПК-коригування висловлювався Верховний Суд. Тому після тривожної постанови ВС від 06.02.2018 у справі № 804/7561/15, що підтримала ПК-коригування, платникам, які вже більше не могли розраховувати на перемогу при судових розглядах, нічого не залишалося, як при списанні безнадійної кредиторки коригувати ПК.

На щастя, тепер Верховний Суд змінив позицію і виступив за збереження ПК при списанні безнадійної кредиторки. Суд резюмував: списання безнадійної кредиторки під коригувальну ст. 192 ПКУ не підпадає, тому підстави для коригування ПК відсутні.

Щоправда, відомо, що ще фіскали пропонували проводити ПК-коригування (за товарами, придбаними після 01.07.2015 року) шляхом нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ (листи ДПСУ від 21.10.2021 № 3945/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 08.04.2021 № 1449/ІПК/99-00-21-03-02-06). Проте в п. 198.5 ПКУ чітко визначена низка випадків, що вимагають нарахування таких компенсуючих ПЗ. І ні під один з них списання безнадійної кредиторки не підпадає. На це Верховний Суд також звернув увагу.

Ну а враховуючи, що аналогічні висновки (за збереження ПК і його некоригування при списанні безнадійки) вже неодноразово звучали в постанові ВС від 18.02.2021 у справі № 804/3044/17, постанові ВС від 18.02.2021 у справі № 815/5277/16, сподіваємося, що таку позицію ВС тепер можна вважати усталеною.