№49

Податки & бухоблік, липень, 2022/№ 49 Інші номери журналу ›
  • Підтвердження «податкової» неможливості: проєкт Порядку Проєкт Мінфіну Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків…*
  • За воєнні РРО-порушення каратимуть по повній!? За матеріалами категорії 109.18 Бази знань*
  • Ввізні пільги скасовано: автівки фізосіб, єдиноподатники та мито для усіх Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування» від 21.06.2022 № 2325-ІХ
  • Списання безнадійки за неоплаченими товарами: ПК зберігається — Верховний Суд за! Суть спору. Після закінчення строку позовної давності підприємство (покупець) списало безнадійну кредиторську заборгованість за отриманими і не оплаченими товарами. Податківці при перевірці вирішили, що підприємство безпідставно не відкоригувало податковий кредит (ПК) з ПДВ, тому донарахували податок. Підприємство звернулося до суду з вимогою визнати протиправним і скасувати ППР податківців. У результаті судового розгляду за підприємство заступився Верховний Суд (постанова ВС від 09.02.2022 у справі № 640/12697/19).
  • Чи діють під час воєнного стану «карантинні» звільнення від податкових штрафів? З відновленням перебігу строків звітування/сплати/реєстрації ПН/РК з’явилося дуже багато питань стосовно «карантинного» звільнення від штрафів. Чи можна на нього зараз розраховувати? Чому зараз говорять про відновлення податкових штрафів. За які саме порушення податкового законодавства можуть штрафувати під час воєнного стану. Із цим зараз і розберемося.
  • POS-термінали з 01.08.2022: чи буде вибух (новин)? У чому справа. Кабмін підготував проект постанови, яка визначає хто з суб’єктів господарювання (торговців) та в які терміни повинен забезпечити споживачу можливість розрахуватися за товари/послуги в безготівковій формі. Чому важливий цей проект, кого він стосується і коли готуватися до змін — зараз розповімо.
  • ФОП переїхав: на що звернути увагу Є ФОП, який покинув своє старе місце проживання /здійснення діяльності, та перебрався на нове. Як йому вписатися у податкову реальність, яка постійно змінюється. Бо законодавець дає зрозуміти, що час «адаптації до війни» закінчився і за порушення вже каратимуть. Зараз все з’ясуємо.
  • Як громадянам декларувати доходи за 2021 рік Декларація про майновий стан та доходи громадян. Зізнавайтеся, хто пам’ятав після 24 лютого про те, що її потрібно подати щодо доходів, отриманих за 2021 рік? Мабуть таких одиниці. У більшості ж війна викреслила згадки про неї з голови. Так що: все пропало і потяг пішов? Ні. Але часу на подання залишилося небагато. У цій статті розповімо про те, хто з громадян повинен декларувати доходи 2021 року, за якою формою треба скласти декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік, та про особливості термінів її подання.
  • Подання акцизної декларації, довідок, реєстрація АН, штрафи … Цікаво, але Єдиний реєстр акцизних накладних (ЄРАН), на відміну від ЄРПН, хоч і з деякими перебоями, але працював майже с початку воєнного стану. І ті платники пального акцизу, у кого була можливість (та бажання) реєструвати АН та РК до них, здебільшого мали технічну можливість це робити. Те ж саме стосується й подання декларацій акцизного податку. Деякий час реєстрацією АН/РК та подачею акцизної декларації формально можна було нехтувати аж до закінчення воєнного стану (ВС). Але з 27 травня Закон № 2260* суто змінив у фіскальний бік ситуацію з поданням акцизної декларації, а також (частково) з реєстрацією АН/РК в ЄРАН та поданням електронних довідок. Саме про усе це, а також про те, чи можливі зараз штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН/РК в ЄРАН та подання довідок, читайте у цьому матеріалі.
  • Резерв відпусток — чи переглядати методологію під час війни? Головна мета створення забезпечення на оплату відпусток працівникам (або як його ще називають — резерву відпусток) — рівномірно розподілити відпускні витрати протягом усього звітного року. Проте війна внесла непередбачені корективи — багато працівників звільнилися, деякі пішли у неоплачувану відпустку. Відтак змінився плановий фонд оплати праці та планова сума на оплату відпусток. Як тепер бути? Чи треба обрахувати заново коефіцієнт резервування? Давайте з’ясуємо.
  • Працівник-іноземець Відповідно до законодавства України будь-який роботодавець має право працевлаштувати як громадянина України, так і іноземця чи особу без громадянства. Але щоб прийняти на роботу негромадян України, одного бажання мало. Поговоримо про те, які умови необхідно виконати для працевлаштування іноземця або особи без громадянства, як виплачувати таким працівникам заробітну плату та як її оподатковувати.
  • Гіроборд — не іграшка! Єдиннику, не чіпай, бо... За електричним транспортом — майбутнє. І не тільки за громадським на кшталт тролейбусів, трамваїв і метро, а й за персональним електротранспортом теж. Маємо на увазі такі, здавалося б, іграшкові пристрої, як гіроборди, гіроскутери, моноколеса, а також електровелосипеди, електросамокати тощо. Пам’ятаєте, як у довоєнні часи вони заполонили наші міста? Та й зараз попит на них чималенький. А якщо є попит, то має бути й пропозиція. Та чи всім суб’єктам господарювання підійде такий бізнес? Скажімо, єдинникам? Чи можуть вони імпортувати, продавати, брати в оренду і давати напрокат такі транспортні засоби не остерігаючись утратити свій статус?
  • Індексуємо зарплату за липень 2022 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за червень 2022 року ви знайдете в «Податки & бухоблік», 2022, № 39).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі